Witlooftaart met champignons en fijnproeverslaatje
Witlooftaart met champignons en fijnproeverslaatje
Bereiding
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Voor 1 taart : Snij de witloofstronken overlangs door en verwijder de harde en bittere kern (bewaar 1 of 2 stuks voor de salade). Smelt 25g boter in een pot met dikke bodem en schik het witloof erin met de opengesneden kant naar onder. Bestrooi met suiker en kruid met peper en zout. Bak op een zacht vuur en laat karamelliseren. Laat het witloof daarna nog 15 minuten bakken onder een deksel en voeg eventueel wat water toe. Hou warm.
2
Borstel de champignons schoon. Fruit in een andere pan de champignons op een hoog vuur in 25g boter. Zodra alle vocht is verdampt, zet je het vuur lager en laat je de bereiding indikken. Leg het deeg, met bakpapier, in een bakvorm en prik erin met een vork. Schik er stervormig het witloof in en daarna de champignons over. Kruid met peper en zout. Bestrooi de taart met tijm, rozemarijn en sinaasappelzeste. Zet 15 minuten in de oven.
3
Snij de rest van het witloof in stukjes. Hak de hazelnoten zeer grof. Meng het witloof en de hazelnoten met de fijnproeversla. Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette en overgiet de gemengde sla. Serveer samen met de witlooftaart.