De BIGH-boerderij | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

De BIGH-boerderij

Stadsboerderij BIGH stelt je haar duurzame producten voor

Groenten en verse kruiden, geteeld midden in de stad? Forellen gekweekt op een Brussels dak? Dat is BIGH, een stadsboerderij op het dak van de Slachthuizen van Anderlecht, waar alles draait rond duurzame voeding. Een revolutionair concept dat Carrefour vanaf dag een beviel. Hoe werkt het nu concreet?

 

Wat is BIGH?

De BIGH-boerderij - Building Integrated Greenhouses - is een aquaponische boerderij. Het is het geesteskind van Steven Beckers. De boerderij ligt in het hart van de hoofdstad, op het dak van Foodmet, een voedingshal die deel uitmaakt van de welbekende Slachthuizen van Anderlecht. Het concept: duurzame landbouw ontwikkelen in steden.

Steven Beckers
Steven Beckers

Steven is de stichter van de BIGH-boerderij. Hij is ook een visionaire architect. Samen met een gemotiveerd team dat zijn passie deelt, ontwikkelt hij duurzame landbouw in de stad.

Wat is Aquaponie?

Het fundament van deze innoverende boerderij is aquaponie, een kweekconcept waarbij vissen worden gekweekt in een uiterst waterzuinig en gesloten circuit. Een biologische filter verbindt de vissen en de planten met elkaar. De visuitwerpselen worden omgezet in nitraten, die worden gebruikt als natuurlijke meststoffen die onmiddellijk worden opgenomen door de wortels van de groenten en kruiden. Het is dus een perfecte combinatie van planten- en viskweek, waardoor er beduidend minder water en meststoffen worden gebruikt. Niets gaat verloren, alles wordt hergebruikt.

De BIGH-boerderij

Innovatie en duurzaamheid

Bij dit natuurlijke ecosysteem van filtering en bemesting komt geen enkel antibioticum of pesticide kijken. In de serres geeft BIGH de voorkeur aan biologische bestuivingsmethoden met hommels en natuurlijke parasietverdelgers zoals hulpinsecten om schadelijke insecten te lijf te gaan. Ook hier is er geen sprake van chemische producten of pesticides. Het regenwater wordt dan weer opgevangen om het water voor de vissen aan te vullen. De energie die vrijkomt van de overdekte markt die zich onder BIGH bevindt, recupereren ze om de serres te verwarmen. Die productiemethode bevordert de korte keten, waardoor we de kruiden en groenten supervers kunnen aanbieden. De producten worden ‘s avonds ingepakt en liggen de volgende ochtend al in de afdeling ‘lokale producenten’, in de Carrefour-winkels in de streek van Brussel, tot max. 40 km ver.

De BIGH-boerderij

Recuperatie van energie die het gebouw afgeeft

Zero waste teelt in gesloten circuit

Recyclage van regenwater

Lokale productie in korte ketens

Gebruik van zonne-energie

Productie in Brussel

Producten gekweekt door BIGH

Basilicum of Pistou basilicum, koriander, krul- of platte peterselie, munt, tijm, salie, bieslook, kerstomaten, tomberries (de kleinste tomaten ter wereld), aubergines, minipaprika’s en chilipepers ... Allemaal met passie geteeld in de Brusselse serres. En aangezien het zero waste beleid de motor is van het project, biedt BIGH ook tapenades, salsa en ketchutneys aan, gemaakt met de overschot van geoogste tomaten.

De BIGH-boerderij

De BIGH-boerderij

“Vandaag leveren we aan 25 Carrefour-winkels in en rond Brussel, vooral verse kruiden en tomaten, in het seizoen. Die regelmatige samenwerking is belangrijk voor ons. Het ondersteunt de werking van ons project.”

- Jens De Laet, verkoop- en marketingverantwoordelijke bij de BIGH-boerderij