Carrefour Bio, de goedkoopste bio van België | Carrefour
Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Carrefour bio, het goedkoopste biomerk van België?

Bio zit in de lift, al blijft de prijs dikwijls een struikelblok. Als Carrefour beweert dat zij het goedkoopste biomerk van België aanbieden, dan zie ik dit als een mooie uitdaging voor mij en mijn assistente Zoë. Met haar merk Carrefour BIO zet Carrefour zich in om bio toegankelijk te maken voor iedereen, met respect voor de producenten. Hoe zit dat bij de concurrenten, Colruyt en Delhaize? We zoeken het uit!

 

Belgen en bio:

  • Meer dan 95% van de Belgen heeft in 2020 minstens één bioproduct gekocht.
  • Het marktaandeel van bio leunt tegen de 5% aan volgens cijfers van Biowallonie en Apaq-W, Waals Agentschap voor de Promotie van Kwaliteitslandbouw.
  • Fruit, groenten en aardappelen vertegenwoordigen 41% van de bio aankopen.
  • Supermarkten blijven het grootste distributiekanaal, gevolgd door biowinkels.
Carrefour Bio, de goedkoopste bio van België

Arnaud

Onafhankelijk journalist, papa, gepassioneerde kok en levensgenieter. Hij jongleert met pannen en ingrediënten, tot groot jolijt van zijn twee kinderen, met wie hij duizend-en-een recepten opnieuw uitvindt.

Om ervoor te zorgen dat onze enquête objectief is en we geen appelen met peren vergelijken, zijn dit de spelregels:

  • We kopen in elke winkel - Carrefour, Delhaize, Colruyt - dezelfde producten, een 20-tal.
  • We kiezen telkens de huismerken: Carrefour Bio, Delhaize Bio, Boni Bio.
  • Als de volumes verschillen, passen we de regel van 3 toe om de juiste prijs te berekenen.
  • We gebruiken geen kortingkaarten.
  • We kopen alle producten op dezelfde dag om prijsverschillen te vermijden*
  • Om de enquête extra spannend te maken, noteren we ook de tijd die nodig is om alle producten te vinden.
Carrefour Bio, de goedkoopste bio van België

Ons boodschappenlijstje

Spaghetti, rijst, mayo, ketchup, mosterd, knoflook, olijfolie, tomatensaus, havermoutvlokken, chocopasta, confituur, honing, peperkoek, eieren, melk, yoghurt, sinaasappel- en appelsap.

*We gingen winkelen in Jambes bij Namen op vrijdag 30 april 2021: in de Hypermarkt Carrefour, de Delhaize en de Colruyt.

Een bio-afdeling bij Carrefour

Onze eerste bestemming: Carrefour. Wat een fijne verrassing om vast te stellen dat een hele afdeling gewijd was aan bio. Daardoor wonnen we wat tijd, en we vonden er ongeveer een derde van onze lijst. De rest moesten we in de diverse rekken zoeken. Schaduwkantje: het is lastig te begrijpen waarom in het biorek wel mayonaise staat, maar geen ketchup of mosterd, die allebei in de afdeling sauzen staan. Het kostte ons hooguit 30 minuten om alle 18 producten te vinden en bij de kassa aan te komen.

Carrefour Bio, de goedkoopste bio van België

Carrefour goedkoper dan Delhaize

Onze tweede stop was bij Delhaize, waar geen aparte bioafdeling was. We gingen dus alle producten in hun respectievelijke rekken gaan zoeken. In iets meer dan een halfuur vonden we 17 van de 18 producten op onze lijst. Havermoutvlokken en yoghurt waren er niet. We vergelijken onze twee lijstjes. Het resultaat was meedogenloos! Hoewel de mayo 9 cent goedkoper was bij Delhaize en de spaghetti precies evenveel kostte, waren alle andere producten minder duur bij Carrefour. Het eindtotaal was € 44,2 bij Delhaize en € 36,9 bij Carrefour. Een fikse besparing van 17%.

Carrefour Bio, de goedkoopste bio van België

Carrefour en Colruyt: nek aan nek

Tot slot trokken we naar Colruyt. Ook daar vonden we geen aparte bioafdeling. We vonden er 16 producten van onze lijst. Sinaasappelsap en aardbeienconfituur waren niet beschikbaar, olijfolie enkel in een 3 literverpakking. Na 30 minuten stonden we bij de kassa: perfecte gelijke stand! Melk en sap zijn een paar cent goedkoper bij Colruyt, knoflook en ketchup kosten dan weer minder bij Carrefour. De 12 andere producten hebben dezelfde prijs. Wij komen uit bij een totaal van € 33,1 in beide winkels.

Carrefour Bio, de goedkoopste bio van België

Conclusie: Carrefour doet wat het belooft!

Hoewel de vergelijking met Delhaize duidelijk in het voordeel van Carrefour uitdraaide, zou je kunnen denken dat de match tegen Colruyt op een gelijkstand eindigde. Dat klopt niet helemaal. Dat zit zo. Carrefour doet, om gegarandeerd het goedkoopste biomerk van België aan te bieden, een beroep op een onafhankelijke instantie die de opdracht heeft om de twee weken de prijzen van een heel groot gamma Carrefour Bio-producten te vergelijken. Carrefour verlaagt indien nodig de prijzen. Als we bovendien onze Carrefour Bonus Card hadden gebruikt, zou onze rekening lager zijn uitgevallen dan bij Colruyt. Tot eind juni krijgen alle Carrefour-klanten namelijk 10% korting op het hele biogamma.

De reactie van Carrefour

“In navolging van de Act For Food 1 ‘Het goedkoopste biomerk van België aanbieden’, hebben wij ons ervoor geëngageerd om bio toegankelijk te maken voor iedereen, met respect voor de producenten. Een engagement dat we concreet uitvoeren. Om de twee weken is een onafhankelijk organisme verantwoordelijk voor de vergelijking van de prijzen van een uiterst ruim Carrefour-gamma van verse, kruideniers-, drogisterij- en parfumerieproducten met die van onze concurrenten. Indien nodig verlagen we onze prijzen. Zo eenvoudig is het. En als een van onze klanten een gelijkaardig artikel goedkoper vindt bij een van onze concurrenten, geen probleem: wij betalen het verschil terug.”