Carrefour schrapt additieven uit haar Veggie-producten | Carrefour

Nous vous conseillons d’utiliser un autre navigateur

Pour une expérience optimale de notre site web, nous vous invitons à utiliser l'un des navigateurs proposé ci-dessous. Vous ne disposez d'aucun de ces navigateurs? Télécharger alors gratuitement Google Chrome.


Télécharger Chrome

Carrefour schrapt additieven uit haar Veggie-producten

Het Carrefour Veggie-gamma, zonder additieven? We checken het!

Een vegetarisch, vegan of flexitarisch eetpatroon: vleesvervangers hebben de wind in de zeilen. Bestaan er labels om ze uit elkaar te houden? Zijn ze onderworpen aan een specifieke regelgeving? Zijn ze gezond? Onze journalist Peyo ging op onderzoek bij Carrefour om meer te weten te komen over de eventuele additieven in het Veggie-gamma. We checken het!

 

Veggie-alternatieven hebben meer en meer succes

Volgens een recente peiling* schrapt meer dan een derde van alle Belgen geregeld of systematisch vlees van het menu. 19% noemt zichzelf flexitariër, 6% is vegetariër en 6% veganist. Logisch dan ook dat plantaardige vervangproducten meer plaats opeisen in hun boodschappenmandje en in de winkelrekken in de supermarkt. Worden die producten eigenlijk gecontroleerd? Zijn ze goed voor onze gezondheid? En voor het milieu? Carrefour heeft zich alvast geëngageerd, door een strikt lastenboek uit te werken en door een lange lijst van additieven uit de productsamenstelling te schrappen

* Peiling uitgevoerd in 2020 bij 2000 personen door de vzw EVA.

Carrefour schrapt additieven uit haar Veggie-producten

Carrefour schrapt de additieven uit haar Veggie-gamma

Carrefour is inderdaad het engagement aangegaan om een lijst van 100 omstreden voedingsadditieven te schrappen uit de samenstelling van haar huismerken. We geven specifieke aandacht aan de ingrediënten van het Veggie-gamma. We passen een beduidend strikter lastenboek toe dan de andere grootdistributiemerken, met name op het vlak van additieven. Zo bannen we bijvoorbeeld het wijdverspreide gebruik van smaakversterkers.

Carrefour schrapt additieven uit haar Veggie-producten

“Net zoals voor haar andere huismerken, heeft Carrefour een lijst van 100 voedingsadditieven geschrapt.”

Het verdict van Peyo

Carrefour kan evenwichtige veggieproducten aanbieden omdat ze een strikt lastenboek respecteren en omstreden additieven schrappen. Met deze producten kan je jouw voedingspatroon aanpassen en minder of geen dierlijke eiwitten meer eten, zonder daarom in te boeten aan smaak.

V-Label en Vegan V-Label, logo’s die helpen

Er bestaat op dit moment op Europees niveau geen enkele wettelijke definitie van de termen vegetarisch of vegan. Om dit juridisch hiaat op te vullen, is het V-Label opgericht, een onafhankelijk label van de Europese Unie van Vegetariërs (EVU). Het stelt heldere regels op voor het gebruik van de woorden vegan en vegetarisch op voedingsproducten, met de bedoeling te garanderen dat in de samenstelling geen dierlijke producten zitten. De logo’s V-Label en Vegan V-Label staan garant voor alle producten die het label dragen, behalve voor de verpakking en eventueel gebruikte bemesting voor de bodem. Voeding die GGO bevat of gemaakt is met ei van kippen die in hokken leven, mag het label niet dragen. Heel wat referenties uit het Carrefour Veggie-gamma dragen al het V-Label of Vegan V-Label

Logo V-Label, een onafhankelijk label van de Europese Unie van Vegetariërs

Vegetarisch of vegan, wat is het verschil?

Een vegetarisch product is een product dat geen dieren of dierlijk vlees bevat. Dat gaat over elke stap in het productie- en bereidingsproces. De productie kan wel gebeuren met de hulp van levende dieren, of er kunnen dierlijke producten zoals honing, melk of eieren in worden verwerkt.

Een vegan product beantwoordt aan dezelfde basiscriteria, maar kwam ook tot stand zonder hulp van levende dieren en zonder enig dierlijk ingrediënt, en dat in alle stadia van het productie- en bereidingsproces. Dat betekent concreet: geen aroma’s van dierlijke herkomst, geen visolie, geen dierlijke gelatine...