Kip van Weleer zonder antibiotica | Carrefour
Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Onze foodacter checkt de kip van Weleer van Kwaliteitsketen Carrefour, zonder antibiotica

 

Zoals heel wat andere gekweekte producten, wordt de kip van Weleer van Kwaliteitsketen Carrefour omschreven als ‘zonder antibioticabehandelingen’. Maar wat wil dat nu zeggen? Hoe kunnen we zeker zijn dat deze belofte wordt gehouden? En waarom is dat zo belangrijk? Onze journalist Peyo contacteerde onze partner en kippenkweker Ardennes Volaille om te weten te komen hoe het juist zit.

Antibiotica reduceren, een grote uitdaging

De ontdekking van de antibiotica was een gigantische vooruitgang voor de mensheid. Ze zorgen ervoor dat we nu ziektes overleven die vroeger honderdduizenden mensen de dood injoegen. Antibiotica zijn een fundamenteel onderdeel geweest in de ontwikkeling van onze voeding, omdat ze het mogelijk maakten om ook de dieren die we kweken te verzorgen. Maar het antibioticagebruik op grote schaal maakte bacteriën resistent aan de behandelingen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) wijst al 20 jaar lang op de gevaren van een overconsumptie van antibiotica en beveelt aan het gebruik ervan op te volgen. Daarom is het beperken en zelfs bannen van het antibioticagebruik een van de grote uitdagingen van onze tijd.

Kip van Weleer zonder antibiotica

Zitten er echt geen antibiotica in de kip van Weleer?

Mike Krantz bevestigt ons dat “de kip van Weleer geen systematische antibioticabehandelingen krijgt. Voor de leeftijd van twee weken is het mogelijk dat de veearts beslist om bepaalde dieren eenmalig te behandelen, maar dat gebeurt gemiddeld maar in minder dan 10% van de gevallen. Als een kip na haar eerste twee weken nog met antibiotica behandeld moet worden, zelfs al is dat eenmalig, wordt ze gedeclasseerd en mag ze het label van ‘kip van Weleer’ niet meer dragen.”

Hoe kunnen we nagaan of de kweker de regels volgt?

Mike Krantz licht toe: “In België verplicht een koninklijk arrest de kwekers om elk antibioticagebruik bij kippen te registreren. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten controleert deze registratie. Zo kunnen we meten in welke mate de dieren worden blootgesteld aan antibiotica. Tussen 2011 en 2017 is die blootstelling in België met 25,9% gedaald. De kip van Weleer van Kwaliteitsketen Carrefour wordt bovendien nog extra gecontroleerd door een onafhankelijke instantie.”

Welke methodes worden er gebruikt om antibiotica te vervangen?

Mike Krantz: “Goede kweekomstandigheden zijn een eerste garantie van de gezondheid van de kippen: genoeg ruimte (16 kippen per vierkante meter) en een groene buitentoegang met voldoende licht en natuurlijke verluchting. Vaccinatie is ook van vitaal belang. De kweker van de kippen van Weleer van Kwaliteitsketen Carrefour gebruikt essentiële oliën om parasieten op een natuurlijke manier te verjagen.”

En wat verandert dat aan de smaak?

“Wel, niets... Het al dan niet toedienen van antibiotica heeft geen enkele invloed op de smaak. Met de kip van Weleer, ben je zeker van een stukje gevogelte dat echt naar kip smaakt en bovendien gezond is”, is de conclusie van Mike Krantz.

Peyo, journalist
Peyo
Onafhankelijk journalist

Peyo bezorgt ons zijn verdict

"Door betere kweekomstandigheden te garanderen en alternatieve methodes tegen parasieten te gebruiken, kunnen we het systematische gebruik van antibiotica een halt toeroepen. De kip van Weleer van Kwaliteitsketen Carrefour wordt volgens deze principes gekweekt en krijgt nooit een antibioticabehandeling na de leeftijd van twee weken."

Een garantie van kwaliteit

In Actie 13 van haar actieprogramma Act For Food trekt Carrefour ten strijde tegen antibiotica door het preventieve gebruik ervan te verbieden in de producten van Kwaliteitsketen Carrefour. Alternatieven voor antibiotica zijn in volle ontwikkeling: homeopathie, fytotherapie, aromatherapie… maken het de kwekers mogelijk om voortreffelijke producten aan te bieden van Kwaliteitsketen Carrefour.

Gezondere charcuterie zonder antibiotica

Carrefour creëerde onder haar eigen merk een label dat de afwezigheid van antibioticabehandelingen garandeert bij varkens die bestemd zijn voor charcuterie. Het label, aangebracht op de verpakkingen van de charcuterie, legt een duidelijke link tussen de zorg voor de dieren en jullie eigen welzijn. Onze inspanningen om antibiotica te reduceren houden dus niet op bij Kwaliteitsketen Carrefour. En dat kan jullie gezondheid alleen maar ten goede komen!

Ook jij bent een foodacter!

Meer weten over de producten van Kwaliteitsketen Carrefour? Ontdek de tips en de recepten van onze foodacters of stuur zelf een mailtje met vragen of ideeën naar foodacters@carrefour.com