Kleurrijk eten | Carrefour

Kleurrijk eten

Tips, tricks en recepten om kleurrijk te eten

Waarom zou je meer kleur op je bord leggen? Omdat het er prachtig uitziet en lekker gezond is. Onze foodacter Davy maakt er altijd iets moois van. Zijn schotels barsten van de kleur, echte schilderijtjes zijn het. Ontdek wat deze borden vol kleur doen voor Davy. Zijn tips & tricks om er zelf mee te starten krijg je er bovenop.

 
Davy Caluwaerts, 41 jaar, doordrongen van esthetiek, woont in Antwerpen met zijn hond Lou
Davy Caluwaerts
40 jaar, doordrongen van esthetiek, woont in Antwerpen met zijn hond Lou

“Ik kook waanzinnig graag voor gasten en ook heel graag voor mezelf. En er moet altijd kleur op mijn borden. Kleurrijk eten, dat is niet alleen goed voor het humeur, het is ook goed voor de gezondheid. Het zorgt ervoor dat ik erg gevarieerd eet en dat ik alle vitamines en noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijg, dankzij de vele groenten en fruit die op mijn bord liggen.”

Creativiteit en connectie

Eten klaarmaken is voor Davy meer dan het vullen van de maag: “Voor mij is het een vorm van creativiteit en verbinding. Dat proces begint wanneer ik boodschappen ga doen, daar kies ik producten op basis van hun textuur en kleur. In mijn hoofd zie ik hoe mijn creatie eruit zal zien op het bord. Ik probeer ook graag nieuwe producten uit. Voor mij is het echt een plezier om mensen een beleving te kunnen voorschotelen. Ik geniet van het kiezen van de producten, de voorbereiding, de mise-en-place, het bereiden tot het dresseren van het bord.” 

Kleurrijk eten

Dit doet kleurrijk eten voor Davy

Davy laat zich niet alleen leiden door de esthetiek bij het koken, ook zijn gezondheid speelt een belangrijke rol: “Ik volg geen specifieke dieetleer of ideologie, maar eet bewust. Variatie en evenwicht zijn daarbij het allerbelangrijkste. Kleurrijke ingrediënten gebruiken en eten, bezorgt me een goed humeur en geeft me een boost van energie. Ik probeer trouwens het hele jaar door kleur in mijn gerechten te steken, zeker in de winter, dan geven die kleuren op mijn bord me een mentale boost.”

Kleurrijk eten

5 kleuren, 5 gezonde stoffen

Rood

Tomaten, aardbeien, granaatappel,  rode bieten, rode kool, radijzen, watermeloen, rode druiven. Rode groenten en fruit zijn een bron van vitamine C, die bijdraagt tot de goede werking van het immuunsysteem en de cellen beschermt tegen oxidatieve stress.

Geel/oranje

Abrikozen, citrusvruchten, pompoen en zoete aardappel. Deze groenten en fruit zijn rijk aan vitamine A, die de huid mooi helpt te houden en bijdraagt tot een goed gezichtsvermogen.

Groen

Kiwi’s, groene kool, waterkers, spinazie, broccoli, avocado, erwtjes en prinsessenbonen zijn een bron van vitamine K. Deze vitamine helpt te zorgen voor een normaal beendergestel.

Blauw/paars

Zwarte bessen, vijgen, bramen, pruimen, aubergines en paarse asperges zijn een bron van vezels. Een dagelijkse en voldoende inname van vezels is nodig voor een goede darmwerking.

Wit/bruin

Bananen, champignons, pastinaak en knoflook zijn een bron van kalium. Deze stof draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel en tot een normale spierwerking.

Het is beter, dat is bewezen!

Kleurrijk eten maakt ons creatiever in de keuken, waardoor we gevarieerder en evenwichtiger gaan eten. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het Journal of Nutrition and Metabolism in 2019. Kleuren combineren op je bord zorgt er blijkbaar voor dat je echt meer fruit en groenten gaat eten en dus meer vitamines, vezels en andere gezonde stoffen binnenkrijgt.

Jij bent ook een foodacter!

Je bent op zoek naar nog meer inspiratie? Ontdek alle tips van onze foodacters en hun recepten om beter te eten. Heb je net als Davy ook tips en tricks die je wil delen? Stuur je ideeën naar foodacters@carrefour.com