Producten van eigen bodem | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Producten van eigen bodem

6 tips om meer Belgisch te eten

Belgische producten hebben de wind in de zeilen. En dat juichen we toe! Steeds meer landgenoten zoeken bij het shoppen bewust naar ‘made in Belgium’. Een trend die Marie tien jaar geleden al inzette. Producten van eigen bodem zijn niet enkel goed voor het milieu, ze doen ook onze economie draaien en zitten boordevol smaak. Redenen genoeg om er vol voor te gaan. Marie vertelt er ons meer over.

 
Marie Coomans, klant bij Carrefour, kent de kneepjes om ‘made in Belgium’ producten te kiezen en klaar te maken.
Marie Coomans
Klant bij Carrefour, kent de kneepjes om ‘made in Belgium’ producten te kiezen en klaar te maken

“Ik let al heel lang op de herkomst van wat ik eet. Boontjes uit Kenia koop ik liever niet. Daarom koop ik niet noodzakelijk altijd Belgisch, ik kies wel bij voorkeur Europese producten. En de laatste tien jaar probeer ik echt lokaal te kopen. De enige uitzonderingen hierop zijn avocado’s en bananen.”

 

De 6 tips van Marie om meer Belgisch te eten

  1. Zoek uit waar de producten vandaan komen. Lees het etiket of vraag het eventueel aan de beenhouwerij- en visverantwoordelijke van je winkel. 
  2. Geef de voorkeur aan producten uit de afdeling Lokale Producenten
  3. Print een seizoenskalender, niet alleen van groenten en fruit, ook van vis en kaas.
  4. Herdenk klassieke recepten en maak ze met Belgische producten.
  5. Beperk het eten van bewerkt voedsel en kook bij voorkeur zelf
  6. Probeer direct op de boerderij of in de winkel van de producent te kopen of ga naar de wekelijkse markt in je dorp of stad.

Trots op onze lokale producten

Marie begrijpt dat lokaal eten het beste is voor het milieu. Kiezen voor de korte keten betekent minder transport en dus een kleinere ecologische voetafdruk. Verse, lokale producten van het seizoen vervuilen zo 10 keer minder dan producten die niet lokaal gekweekt zijn. Bovendien verliezen sommige vruchten en groenten een deel van hun vitamines tijdens transport of bewaring. Het is tegelijk ook het beste voor jouw portemonnee en voor de lokale economie. Onze landbouwers en lokale telers varen er wel bij. “Door lokaal te eten, toon je ook waardering voor hun knowhow en ons erfgoed”, zegt Marie. “We beseffen niet altijd hoeveel Belgische producten er zijn. Er komen er ook steeds meer bij! Daar mogen we best trots op zijn.”

Producten van eigen bodem

Op het ritme van de seizoenen

Lokaal eten, is ook eten volgens het seizoen. En daar heeft Marie een truc voor. “Ik heb een kalender met alle groenten en fruit per seizoen. Het is heel inspirerend om in de supermarkt groenten en vruchten terug te vinden die op de kalender staan. Dat motiveert mij om groenten te proberen die ik minder vaak eet, zoals aardperen of koolraap. Bovendien: door het ritme van de seizoenen te volgen, volg je het ritme van het leven zelf. Zo ben ik altijd blij als er weer asperges zijn. Dat betekent ook dat de dagen mooier worden.” Voor Marie is lokaal en seizoensgebonden eten ook een kwestie van lekkere smaak. “De producten smaken echt beter, omdat ze op het juiste moment worden geoogst. Aardbeien eten in de winter, zie je mij niet doen. Dan smaken ze flets en ruiken ze niet half zo heerlijk als in het volle seizoen.”

Producten van eigen bodem

Intuïtief koken

Marie laat zich inspireren door de Belgische vruchten en groenten die ze in de winkel vindt. Ze kookt intuïtief en creatief. “Ik pas mijn gerechten aan aan het aanbod van (Belgische) producten en niet omgekeerd. Ik hou van koken met de natuur en ben tevreden met wat die geeft. In de zomer is er meer variatie dan in de winter, dat klopt. Toch verkies ik altijd de producten van het seizoen.”

Producten van eigen bodem

Ben jij ook een locavoor?

Naast de bekende herbivoor of carnivoor, zal de locavoor vooral voedsel eten dat dichtbij huis gemaakt of gekweekt werd, in een straal van maximaal 250 km. Een paar uitzonderingen zijn aanvaardbaar, zoals thee, koffie, specerijen... Het is kiezen voor de korte keten, met vers seizoensfruit, producten van doordachte, duurzame, ecologische, biologische... teelt.

Wist je dit?

De naam locavoor dook voor het eerst op in San Francisco, tijdens de Wereldmilieudag. Op die dag daagde Jessica Prentice de inwoners van de stad uit om zich uitsluitend te voeden met producten die binnen een straal van 100 mijl of 160 km van hun woonplaats geproduceerd werden. Een initiatief dat snel een concept werd... tot ver buiten de grenzen van San Fransico.

Producten made in Belgium bij Carrefour

Carrefour steunt de lokale economie en moedigt haar klanten aan om lokaal te eten, onder meer via de aparte rekken met lokale producten. Op dit moment zijn in de hypermarkten en Carrefour Markets bijna 10.000 producten verkrijgbaar die direct afkomstig zijn van 728 producenten in jouw streek. Ook in ons gehele aanbod geven we de voorkeur aan Belgische producten. Zo zijn sinds 2019 de eieren die we bij Carrefour verkopen 100% Belgisch. Onze melk en ons vlees zijn voor 95% Belgisch. Via onze Kwaliteitsketens Carrefour ontwikkelen we bovendien duurzame partnerschappen die de beste lokale knowhow belonen.