Koken zonder verspilling | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Koken zonder verspilling

Zero waste in de keuken

Onze foodacter Anina heeft een jong gezin en een drukke job. Elke dag vers koken vindt ze belangrijk, zo weinig mogelijk voedsel verspillen ook. Dat vraagt misschien wat organisatie, maar daar is Anina een kei in. Ze geeft ons enkele tips om te koken zonder verspillen en deelt haar recepten om met restjes te koken.

Anina, klant bij carrefour
#foodacter Anina
Klant bij Carrefour

Anina Breugelmans, 37 jaar, woont in Edegem met haar man Tom en hun drie kinderen Jack (8 jaar), Lewis (6 jaar) en Sue (3 jaar). Ze heeft een drukbezet professioneel leven als teamleader content marketing. Toch wil ze efficiënt koken voor haar gezin, zonder te veel eten te moeten weggooien.

De tips van Anina

1. Restjes verwerken
Het verwerken van overschotjes is een heel makkelijke manier om afval te vermijden. “We houden altijd 1 dag vrij op ons weekmenu, om bijvoorbeeld restjes op te eten. ”Ideaal daarvoor zijn soep en ovenschotels, die bij Anina en Tom dan ook geregeld op het menu staan: “Op maandag hebben de kinderen zwemles, werk ik op kantoor en werkt Tom s’ avonds. Dan is er heel weinig tijd om iets lekkers op tafel te zetten. Dan eten we vaak verse soep die ik in het weekend heb gemaakt met restjes van de dagen ervoor.

2. Multitasking
Ouders van jonge kinderen herkennen dit wel: koken met kleintjes in huis is niet altijd eenvoudig! “Ik wil te veel dingen tegelijk doen: eten klaarmaken, een was doen ,e-mails beantwoorden, bezig zijn met de kinderen. Daarom ben ik zo’n fan van ovenschotels. Ik hoef alleen maar groenten te snijden, er wat room en ei overgieten, de oven inschuiven en ik heb de handen terug vrij!”

3. Goede organisatie
Zo weinig mogelijk eten weggooien is belangrijk voor Anina: “Ik let er op om budgettaire en ecologische redenen. Het geeft me een goed gevoel om onze weekplanning zo te kunnen organiseren dat we nauwelijks iets moeten weggooien. Ik moet toegeven dat ik op dat vlak een beetje een organisatiefreak ben, maar uiteindelijk is het ook goed voor het milieu, en daar word ik blij van.”

Koken zonder verspilling

Extra zero waste tips voor in de keuken

  • Gebruik bij het koken een kopje, mok, weegschaal of maatbeker om de juiste porties af te meten.    
  • Hou rekening met grote en kleine eters.     
  • Je weet niet hoeveel je moet koken, omdat je een nieuw recept uitprobeert of er gasten komen? Kook dan wat ruimere hoeveelheden van etenswaren die je goed kunt bewaren, zoals pasta of rijst.     
  • Hou je aan je boodschappenlijst en kies vaste momenten in de week om boodschappen te doen, het liefst met een volle maag! Dan koop je minder en voorkom je impulsaankopen. Resultaat? Minder verspilling en geld bespaard!  
  • Kies niet noodzakelijk het langst houdbare product in de winkel, maar bepaal op welke dag jij het gaat eten en koop dan het product met de meest passende datum. De minder lang houdbare producten worden namelijk eerder weggegooid, wat erg zonde is. Bovendien zijn producten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten vaak afgeprijsd, wat goed is voor de portemonnee.
Koken zonder verspilling

"Elk jaar belandt meer dan een derde van het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt in de vuilnisbak. Dat is meer dan een miljard ton. Een verspilling van voedsel die we allemaal kunnen helpen bestrijden door te koken met onze restjes."

Koken met restjes

1. Vlees

In quiches, pasta, gehakt parmentier, tian.

2. Gebraden kip

Maak met het karkas bouillon. De jus kan een salade op smaak brengen, met het vel maak je spectaculaire chips, en restjes vlees verwerk je in rillettes of een vulling.

3. Groenten

In muffins, cake, lasagne, bolognesesaus, soep, een gratin, puree…

4. Fruit

In cake, smoothies, salades.

5. Taartdeeg

van de restjes maak je lekkere soepstengels, rolletjes, croutons (voor in soep of een salade).

6. Rijst en pasta

Je tovert ze om tot koekjes, voegt ze toe aan soep, maakt er een gratin, een salade of nasi goreng mee…

7. Eiwit en eidooier

Voor mini-meringues, rotsjes, een cheesecake.

8. Brood

Croutons, verlorenbrood, broodpudding, taart, paneermeel voor een gratin, of om balletjes te paneren.

Is het nog wel goed?

1. De uiterste verbruiksdatum
Komt overeen met het zinnetje ‘te verbruiken voor... Dat geeft de maximale levensduur van het voedingsmiddel aan. Na die datum bestaat er een gezondheidsrisico als je het nog eet. Deze datum staat vooral op verse, kwetsbare producten.

2. Minimale houdbaarheidsdatum
komt overeen met het zinnetje ‘bij voorkeur te gebruiken voor...’ Je kan producten na die datum nog eten, op voorwaarde dat de verpakking intact is, dat het product niet beschadigd is, dat het normaal ruikt. Dit gaat bijvoorbeeld over pasta, rijst, bloem, chocolade, honing, zout, suikers, conservenblikken.

3. En eieren?
Als je ze correct bewaart en ze hebben geen barstje, dan kan je eieren minstens 1 maand bewaren na de vermelde datum. Om te weten of een ei nog goed is, leg je het in een schaal water. Blijft het op de bodem, dan is het vers. Komt het bovendrijven, dan is het niet meer eetbaar.

Koken zonder verspilling

Invriezen of niet?

JA

  • De meeste groenten en vruchten
  • Vlees
  • Vis
  • Gebak
  • Kaas met harde korst
  • Zelf bereide schotels
  • Brood
  • Koekjesdeeg

NEE

  • Vruchten en groenten met hoogvochtgehalte: tomaat, komkommer, sla, radijs...
  • Eieren
  • Mayonaise
  • Sauzen
  • Verse kaas en kaas met zachte korst
  • Pudding en room
  • Ontdooide schotels