Missie zero waste | Carrefour

Missie zero waste

Hoe elke dag minder afval produceren

Heel wat mensen willen minder afval produceren. Door kleine dagelijkse ingrepen kan je op het einde van de week een groot verschil maken. Onze foodacter Evi ging de less waste uitdaging aan om het jaar goed van start te gaan. Ze deelt haar tips met ons!

 
Evi, foodacter
Evi Van de Walle
Gemotiveerde sportvrouw en geëngageerde foodacter

“Ik vind stilaan mijn weg in de restjes-keuken. In sommige gerechten kan ik fruit en groenten kwijt die er niet meer zo fris uitzien, of restjes van een maaltijd die ik verwerk in weer iets anders: quiches, soep, hartige cakes, gratins, crumble, bolognesesaus... Ik ben ook een kei geworden in granola, kruimeldeeg en home made cookies. Koekjes- en taartdeeg kan je ook makkelijk invriezen.”

De zero waste tips van Evi

Tip 1

Stel een weekmenu op voor je boodschappen gaat doen! Vooraf nadenken over wat je gaat eten, is een handige en budgetvriendelijke reflex tegen verspilling: je wint tijd, je koopt minder, je gooit minder weg en met de restjes maak je heerlijke lunches.

Tip 1: Stel op voorhand een weekmenu op

Tip 2

Zo veel mogelijk in bulk kopen, is ook een echte zero waste reflex. Zo krijg je bovendien een beter beeld van de hoeveelheden die je meeneemt, waardoor je minder zal verspillen. En waarom je droge voedingsmiddelen niet bewaren in glazen bokalen? Zo recycleer je de bokalen en het ziet er nog mooi uit ook!

Tip 2: Koop in bulk

Tip 3

Neem altijd zelf tassen mee wanneer je boodschappen gaat doen: zakjes in biokatoen voor granen en aardappelen, stoffen netjes voor fruit en groenten… het loont om voor elk product een specifieke tas te hebben! Je kan ook perfect doosjes meenemen voor kaas en charcuterie.

Tip 3: Breng je eigen stoffen zakken mee

Tip 4

Plastic waterflessen leveren heel wat afval op. Waarom niet investeren in een filterkan? Er komt altijd water uit de kraan en je hoeft minder gewicht mee te sleuren wanneer je boodschappen doet.

Tip 4: Investeer in een filterkan

4 producten om ecologischer schoon te maken

Zwarte zeep

De ontvettende werking van zwarte zeep is ideaal om doeltreffend schoon te maken. Perfect voor gebruik in verschillende zones van de keuken, maar ook voor vloeren en vaat. Een 100% natuurlijk en bio-afbreekbaar product.


Witte azijn

Maakt alles schoon, of toch bijna! Witte azijn werkt het meest doeltreffend wanneer opgelost in warm water. Azijn ontsmet en verwijdert kalk en aanslag, waardoor je geen javel meer nodig hebt. Je vindt de geur niet zo aangenaam? Je kan er sinaasappel- en citroenschillen in laten weken voor een heerlijk parfum!

Essentiële oliën

Enkele druppels werken zuiverend en helend en doen de meeste oppervlakken glanzen. Om de vloer schoon te maken, doet een tiental druppels zachte sinaasappelolie in lauw water wonderen.Natriumbicarbonaat

De ster van de ecologische schoonmaak vormt een performant duo met azijn om toiletten schoon te maken. Om was te ontvlekken en de kleuren te beschermen, strooi je 2 tot 3 el bicarbonaat in de wastrommel. En het is algemeen een uitstekend multifunctioneel antivlekmiddel.

Ook wij beperken ons afval! Ontdek onze concrete acties

Carrefour blijft zich engageren voor minder afval, binnen het kader van haar Act For Food actieprogramma. Meer papieren zakken, minder plastic verpakkingen, duurzame tote bags in biokatoen… Mooie woorden zijn niet genoeg, en daarom heeft Carrefour een hele rist concrete acties ingevoerd om bij te dragen tot de bescherming van het leefmilieu. De grote uitdaging voor 2025? 100% recycleerbare verpakkingen. Ontdek onze acties!

Jij bent ook een foodacter!

Je bent op zoek naar nog meer inspiratie? Ontdek alle tips van onze foodacters en hun recepten om beter te eten. Heb je net als Evi ook tips en tricks die je wil delen? Stuur je ideeën naar foodacters@carrefour.com.