Missie zero waste | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Missie zero waste

Onze tips om elke dag minder afval te produceren

Heel wat mensen willen minder afval produceren. Door kleine dagelijkse ingrepen kan je op het einde van de week een groot verschil maken. Onze Foodacters Evi en Céline geven je enkele tips om verspilling tegen te gaan.

 
Evi, foodacter
Evi Van de Walle
Gemotiveerde sportvrouw en geëngageerde foodacter

“Ik vind stilaan mijn weg in de restjes-keuken. In sommige gerechten kan ik fruit en groenten kwijt die er niet meer zo fris uitzien, of restjes van een maaltijd die ik verwerk in weer iets anders: quiches, soep, hartige cakes, gratins, crumble, bolognesesaus... Ik ben ook een kei geworden in granola, kruimeldeeg en home made cookies. Koekjes- en taartdeeg kan je ook makkelijk invriezen.”

De zero waste tips van Evi

  • Stel een weekmenu op voor je boodschappen gaat doen! Vooraf nadenken over wat je gaat eten, is een handige en budgetvriendelijke reflex tegen verspilling: je wint tijd, je koopt minder, je gooit minder weg en met de restjes maak je heerlijke lunches.
  • Zo veel mogelijk in bulk kopen, is ook een echte zero waste reflex. Zo krijg je bovendien een beter beeld van de hoeveelheden die je meeneemt, waardoor je minder zal verspillen. En waarom je droge voedingsmiddelen niet bewaren in glazen bokalen? Zo recycleer je de bokalen en het ziet er nog mooi uit ook!
Tip 1: Stel op voorhand een weekmenu op

  • Neem altijd zelf tassen mee wanneer je boodschappen gaat doen: zakjes in biokatoen voor granen en aardappelen, stoffen netjes voor fruit en groenten… het loont om voor elk product een specifieke tas te hebben! Je kan ook perfect doosjes meenemen voor kaas en charcuterie.
  • Plastic waterflessen leveren heel wat afval op. Waarom niet investeren in een filterkan? Er komt altijd water uit de kraan en je hoeft minder gewicht mee te sleuren wanneer je boodschappen doet.
Tip 2: Koop in bulk

Ontdek onze zero waste recepten

Evi, foodacter
Céline
georganiseerde mama en Foodacter

"Om minder te verspillen moeten we ons beter organiseren"

Céline's tips in de keuken

  • Doe een batchcooking sessie op zondag. Tijdens de week hoef je alleen maar het eten op te warmen.
  • Bereid een weekmenu voor en maak een boodschappenlijstje op basis van promoties en wat er nog in de koelkast en kasten ligt. Pizza's, stoofschotels en soepen zijn ideaal om aan het eind van de week van je restjes te koken.
  • Als er aan het eind van de maaltijd restjes zijn, bewaar die dan voor je lunch de volgende dag of vries ze in om later op te eten.
Tip 1: Stel op voorhand een weekmenu op

  • Leer je kids van jongs af aan afval te sorteren en hun bord leeg te eten door uit te leggen waarom het belangrijk is om niet te veel eten verspillen.
  • Met sommige apps zoals Too Good To Go kun je pakketten met onverkochte producten kopen tegen een verminderde prijs.
Tip 2: Koop in bulk

4 producten om ecologischer schoon te maken

Zwarte zeep

De ontvettende werking van zwarte zeep is ideaal om doeltreffend schoon te maken. Perfect voor gebruik in verschillende zones van de keuken, maar ook voor vloeren en vaat. Een 100% natuurlijk en bio-afbreekbaar product.


Witte azijn

Maakt alles schoon, of toch bijna! Witte azijn werkt het meest doeltreffend wanneer opgelost in warm water. Azijn ontsmet en verwijdert kalk en aanslag, waardoor je geen javel meer nodig hebt. Je vindt de geur niet zo aangenaam? Je kan er sinaasappel- en citroenschillen in laten weken voor een heerlijk parfum!

Essentiële oliën

Enkele druppels werken zuiverend en helend en doen de meeste oppervlakken glanzen. Om de vloer schoon te maken, doet een tiental druppels zachte sinaasappelolie in lauw water wonderen.Natriumbicarbonaat

De ster van de ecologische schoonmaak vormt een performant duo met azijn om toiletten schoon te maken. Om was te ontvlekken en de kleuren te beschermen, strooi je 2 tot 3 el bicarbonaat in de wastrommel. En het is algemeen een uitstekend multifunctioneel antivlekmiddel.

Ook wij beperken ons afval! Ontdek onze concrete acties

Carrefour blijft zich engageren voor minder afval, binnen het kader van haar Act For Food actieprogramma. Meer papieren zakken, minder plastic verpakkingen, duurzame tote bags in biokatoen… Mooie woorden zijn niet genoeg, en daarom heeft Carrefour een hele rist concrete acties ingevoerd om bij te dragen tot de bescherming van het leefmilieu. De grote uitdaging voor 2025? 100% recycleerbare verpakkingen. Ontdek onze acties!

Jij bent ook een foodacter!

Je bent op zoek naar nog meer inspiratie? Ontdek alle tips van onze foodacters en hun recepten om beter te eten. Heb je net als Evi ook tips en tricks die je wil delen? Stuur je ideeën naar foodacters@carrefour.com.