Omega-challenge | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Omega-challenge

Hoe elke dag meer omegavetzuren consumeren?

Gezond leven, dat betekent bewegen, maar niet alleen dat… Het is ook kiezen voor evenwichtige voeding. Sportcoach en personal trainer Pieter-Jan Depauw weet als geen ander hoe het moet en vertelt hoe je elke dag voldoende omega 3 binnenkrijgt. Klaar? Start!

 

Omegavetzuren zijn essentieel in een gezond eetpatroon

De leden van Pieter-Jans sportclub komen in de eerste plaats om af te vallen en gezonder te leven. Pieter-Jan en zijn team bieden hen de mogelijkheid om privé-, online of groepstraining te volgen. Maar sport alleen is niet voldoende, je moet ook weten wat je eet en kiezen voor ingrediënten van goede kwaliteit. Omegavetzuren bijvoorbeeld zijn essentiële voedingsstoffen die niet mogen ontbreken in ons eetpatroon.

Omega-challenge

Wat zijn die omegavetzuren?

‘Omegavetzuren’ zijn een subcategorie binnen de onverzadigde vetzuren. Die hebben een uiterst gunstig effect op onze gezondheid: het zijn onverzadigde vetzuren van plantaardige of dierlijke oorsprong, onmisbaar voor de goede werking van het organisme. Daarom noemen we ze ook ‘goede vetten’, want ze helpen slechte cholesterol af te voeren.

Verzadigd of onverzadigd?

De verzadigde vetzuren vind je in rood vlees, eieren, melkproducten. We noemen ze ook ‘slechte vetten’, want bij overmatig gebruik kunnen ze cardiovasculaire ziektes bevorderen. De onverzadigde vetzuren zijn vetzuren van voornamelijk plantaardige oorsprong, maar je vindt ze ook terug in enkele dierlijke producten. We noemen ze ook ‘goede vetten’, want ze helpen slechte cholesterol af te voeren.

De positieve impact van vetzuren in vis

Omega 3-vetzuren spelen een belangrijke rol in de goede werking van ons brein en ons zenuwstelsel. Ze werken onder meer preventief tegen de ziekte van Alzheimer en zouden beschermen tegen stress en depressie. Ze helpen ook het cholesterolgehalte te verlagen, beschermen mee tegen hart- en vaatziekten en zijn goed voor de ogen.

In welke vissen zitten omega 3?

De omega 3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) vind je vooral in vette vissoorten zoals zalm, makreel, haring, sardines en paling. Ideaal is dan ook om 1 à 3 keer per week vis op het menu te zetten, en vette en magere vis af te wisselen.

Omega-challenge

Met een klein handvol zaden en schaalvruchten per dag (15 à 25 g, ongezouten, niet geroosterd en zonder coating) heb ik alle nodige omega 3 binnen.


Mijn gezonde tussendoortje? Een smoothie van banaan en bosbessen en een handvol pistaches, een van de minst calorierijke schaalvruchten. Pistaches bevatten bovendien goede vetten die helpen je gewrichten te verstevigen en versoepelen.

Snel en gezond koken? Dat is een kwestie van simpele gerechten met essentiële ingrediënten. Bijvoorbeeld zalm in papillot uit de oven, met wat groenten van het seizoen, kruiden en een scheutje olijfolie. Een gezond gerecht, makkelijk te maken en je hebt bijna geen afwas.

Schaalvruchten, zaden en olie barsten van de omega

Wie niet gek is op vis, geen paniek! Er zijn nog heel wat andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan omegavetzuren. Sommigen, zoals mensen die vegetarisch of vegan eten, kiezen ervoor om geen vis te eten. Walnoten, amandelen, pistaches en hazelnoten, maar ook lijnzaad en zonnebloempitten bevatten veel omega. Je vindt die heilzame stoffen ook in olie gemaakt van noten, zoals lijnzaadolie, arachideolie en olijfolie.

Omega-challenge

De top 3 van omega 3

Behalve het voedingssupplement levertraan (waaraan sommige oudere mensen heel slechte jeugdherinneringen hebben!) zijn dit de 3 toppers:

Lijnzaad

Lijnzaad bevat er 835 mg per theelepel van. Lekker in zelfgebakken brood, maar evengoed in slaatjes.

Omega-challenge

Koolzaadolie

Koolzaadolie is bijzonder interessant in de keuken. Vind je de smaak wat vreemd, meng ze dan met een neutrale olie zoals arachideolie.

Omega-challenge

Makreel

Makreel, die kleine vette vis, is een echte bom aan omega 3: liefst 2.590 mg per 100g!

Omega-challenge

Welke vetstof moet je kiezen?

Koud gebruik:

Koolzaadolie, walnootolie, hazelnootolie, lijnzaadolie en extra vierge olijfolie zijn grotendeels rijk aan poly-onverzadigde vetzuren. Maar je kan er niet in bakken of stoven, want ze verbranden snel.

Warm gebruik:

Vierge olijfolie, geraffineerde olijfolie en arachideolie zijn rijk aan mono-onverzadigde vetzuren en perfect om op een hoog vuur groenten, vlees en vis te bakken.

Wist je dat er nog andere omegavetzuren dan omega 3 bestaan?

Omega 6

Ze spelen een rol in de goede werking van de hersenen en het zenuwstelsel. Maar bij overdadig gebruik verliezen ze hun positieve effecten. Je vindt omega 6 in pistaches, lijnzaadolie en sojaolie, kip, varkensvlees, borage, zonnebloempitten.


Omega 7

Ze helpen de huid goed gehydrateerd houden, dragen bij tot de goede werking van de lever, helpen het cholesterolgehalte in het bloed te optimaliseren en het risico op diabetes te verkleinen. Je vindt omega 7 in duindoornolie, macadamia-olie of nog ansjovisolie.

Omega 9

Ze voorkomen hart- en vaatziekten door de “slechte” cholesterol in het bloed en hoge bloeddruk naar beneden te halen. Je vindt ze vrij makkelijk in onze voeding en het risico op een tekort is zo goed als onmogelijk: olijfolie, walnotenolie, hazelnoten, amandelen, avocado, boter, room, vlees, vis, eieren, kaas…