Recepten en tips om meer groenten te eten | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Recepten en tips om meer groenten te eten

Meer groenten eten? Onze foodacters delen hun tips!

 

Wil je meer groenten en fruit op het menu zetten? Onze twee foodacter duo's gingen de uitdaging aan! We maken kennis met Sarah en Sören, ouders van een 7-jarig zoontje, die hun dag verdelen tussen fulltime werk, gezinsleven en leuke activiteiten. Daarnaast maken we kennis met Sébastien en Jérôme, roommates met een druk sociaal- en werkleven. Ontdek de tips van onze foodacters voor evenwichtigere maaltijden!

Waarom meer groenten eten?

OMDAT ZE ONS LICHAAM VOEDEN 

Groenten van het seizoen geven ons lichaam precies wat het op dat moment nodig heeft. In de zomer bijvoorbeeld zitten groenten zoals tomaat of komkommer boordevol water, waardoor we op warme dagen uitdroging voorkomen. En in de winter benutten we de vitamine C in kolen (groene, rode, spruiten, broccoli), die bijdraagt aan een goede, normale werking van ons immuunsysteem. Groenten zijn ook een bron van kalium, dat de het zenuwstelsel, de spieren en de bloeddruk normaal laat functioneren. Ze bevatten geen cholesterol maar zijn wel rijk aan antioxidanten, ze onderhouden de wand van de bloedvaten en kunnen zelfs het cholesterolgehalte verlagen, dankzij de aanwezige vezels.

Recepten en tips om meer groenten te eten

Recepten en tips om meer groenten te eten

De tips van Jérôme en Sébastien om meer groenten te eten

  • De volkoren wraps met halloumi en hummus waren een groot succes. Ik vond het ook leuk om de gevulde paprika's te maken. We zullen deze recepten zeker opnieuw maken, niet alleen omdat ze gezond zijn, maar ze zijn ook heel snel om te maken. Met ons druk schema is dit belangrijk!
  • Voor het aperitief, nemen we in plaats van een pakje chips kerstomaatjes,  wortelen en selder met een groentendip. Heerlijk!

De tips van Sören om meer groenten te eten

  • Ik ben fan van poke bowls, maar gebruik bloemkoolrijst als alternatief voor de sushirijst. Die meng ik met rauwe zalm, edamameboontjes, avocado, komkommer en mango.
  • Op vrijdag is het nog altijd frietjesdag! Alleen maken we die nu van verschillende soorten groenten. Onze favoriet? Frietjes van zoete aardappel! Vol smaak en Lex houdt van de lichtzoete smaak. Gewoon in reepjes snijden en met wat olijfolie krokant bakken in de oven. Ze zijn klaar wanneer ze knapperig krokant zijn
Recepten en tips om meer groenten te eten

6 tips om meer groenten te eten

Kook origineel

Niet zo’n fan van knapperige groenten? Geen probleem. Verwerk groenten in puree, soep, smoothies, sap, chutney of pesto (probeer eens pesto van rucola, spinazie of zelfs broccoli). Zo krijg je groenten binnen zonder er erg in te hebben. En waarom geen groenten tot spaghetti snijden? Kies dan voor groenten met stevige textuur: courgettes, komkommer, zoete aardappelen, wortelen of pastinaak. En groentefrietjes, had je daar al aan gedacht...? Makkelijk om te maken en heerlijk om te eten.

Krokant of zacht?

Wissel bereidingswijzen af. Zo vermijd je niet alleen monotone herhaling, maar je neemt ook telkens andere voedingsstoffen op, afhankelijk van de groentesoort. Als tussendoortje ga je voor rauwe groenten uit het vuistje. Zo behouden ze al hun vitamines en vezels. Tijdens de maaltijd serveer je groenten zacht gegaard, waardoor ze makkelijker verteerbaar zijn.

Bij het aperitief

Wie zegt dat een bord groentjes niet gezellig kan zijn? Verwerk groenten tot chips die je goudbruin bakt in de oven, of tot een dip, zoals een groentehummus, een aubergine- of courgettekaviaar of een guacamole geserveerd bij groentestaafjes: wortelen, bloemkool, venkel, radijzen, komkommer, selder, paprika...

Doe alsof

Neem bloemkool om rijst te vervangen of pizzadeeg van te maken. Een groenteburger in plaats van rundsburger. Je zal zien hoe snel je deze alternatieven gewoon wordt.

Groenten overal

En dus niet alleen in quiches of omeletten. Maak je bolognesesaus of lasagne nog lekkerder door wortelen, paprika, champignons, selder, erwten, maïs... toe te voegen. Geraspte groenten kan je toevoegen aan recepten op basis van gehakt, zoals balletjes of burgers. En hup, je hebt moeiteloos een portie groenten binnen.

In gebak

Gebak combineert meer en meer chocolade met groenten, zoals biet of courgette. De groenten maken een taart zachter, in plaats van boter en/of suiker. Niets dan goed!

Ga altijd voor seizoensfruit en -groenten

De smaak van seizoensfruit en -groenten is ongeëvenaard. Om je te helpen in je zoektocht naar gezonde producten hebben we een kalender opgesteld die aangeeft wat de seizoenen te bieden hebben!

Het groenteplan voor kids

Als je voor variatie zorgt qua textuur en recepten anders durft benaderen, kunnen groenten en fruit echt een bron van fun en smaak worden voor kinderen. Om hen te motiveren om er meer van te eten, moet je hier zijn.

Ook jij bent een foodacter!

Nog meer ideeën? Ontdek alle tips van onze foodacters en hun recepten om beter te eten. Wil jij net als Sarah en Sören ook tips en tricks delen? Stuur ons je ideeën via foodacters@carrefour.com.