Steunt Carrefour de lokale producenten echt ? | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Steunt Carrefour de lokale producenten echt ?

De favoriete lokale producenten van Carrefour? We gaan op onderzoek!

Met haar Act For Food 5, bevestigt Carrefour haar steun aan kleine lokale producenten. Al bijna 10 jaar lang krijgen ze een eigen plek in de winkels en genieten ze van specifieke voorwaarden om hun producten aan de man te brengen. Om dat te controleren, gingen we bij drie van hen op bezoek.

 

Onze lokale partners in cijfers

Wij ondersteunen meer dan 728 lokale producenten.

Wij bieden meer dan 10.000 van hun producten aan.

De vraag naar lokale producten steeg sinds 2019 met 42%.

Foodchecker Arnaud
Wie is Arnaud?

Deze onafhankelijk journalist, hobbykok, papa en levensgenieter jongleert met ingrediënten, potten en pannen tot groot vermaak van zijn twee kinderen, met wie hij duizend-en-een recepten heruitvindt.

Lokaal binnen een internationale groep

Raphaël maakt sinds 2021 deel uit van het Carrefour-netwerk en verkoopt zijn producten in 7 winkels. “Ik ben mijn producten gaan voorstellen bij de manager van de Carrefour Mont-Saint-Jean en hij is een mentor geworden. Zodra ik een nieuwe bereiding heb, is hij diegene die ze proeft.” Raf vertrouwt ons toe blij te zijn om “lokale producten te kunnen aanbieden binnen een internationale groep, die een grote zichtbaarheid biedt. Al neemt de logistieke organisatie wel wat tijd in beslag.” Raf doet inderdaad zelf de winkels aan met zijn producten. De contacten tussen Carrefour en de lokale producenten verlopen via persoonlijke contacten, van man tot man, en niet via een algemeen centraal punt.

Steunt Carrefour de lokale producenten echt ?

Professionneler dankzij Carrefour

Appels, peren, sappen, confituren en gelei, Martine en Pierre van de Verger de la Chise ontvangen ons in Piétrebais, met een prachtig assortiment van hun producten en een grote glimlach. Hun partnerschap startte in 2 winkels, vandaag zijn hun producten beschikbaar in een vijftiental winkels. Ze zijn vol lof over dit avontuur. “Carrefour helpt ons nieuwe winkels te prospecteren, onze basisproducten op te waarderen en te professionaliseren. Zo hebben onze producten bijvoorbeeld nu een etiket in twee talen en een barcode.” De enige bedenking van Martine: “Een nieuwe uitbater is soms genoeg om de samenwerking opnieuw in vraag te stellen”, aldus Martine. “En dan moeten we die relatie terug van nul opbouwen.”

Steunt Carrefour de lokale producenten echt ?

“Carrefour helpt ons te prospecteren bij nieuwe winkels, helpt ons onze basisproducten op te waarderen en te professionaliseren.”

De juiste prijs

Onze laatste stop ligt in Mettet, waar de neven Thomas, Stany en Antoine van hun aardappelen artisanale chips maken. Les Chips de Lucien waren oorspronkelijk verkrijgbaar in enkele Carrefours, nu zijn dat er meer dan 70 in minder dan 6 maanden tijd. "Carrefour heeft ons geholpen om te groeien. We zijn van een lokaal contract overgestapt naar een regionaal contract, zodat we rechtstreeks in meer dan de helft van het land leveren. Bovendien heeft Carrefour niet gediscussieerd over de marge en bieden ze ons een zeer interessante prijs. Wij brengen dan weer originele producten op tafel. Het is een win-win.”

Steunt Carrefour de lokale producenten echt ?

Het eindrapport: een specifiek partnerschap

Door een eigen plek in de winkels en specifieke voorwaarden te bieden aan meer dan 728 lokale producenten met meer dan 10.000 producten uit de korte keten, geeft Carrefour kleine producenten de kans om bekend te raken bij nieuwe klanten en tegelijk de klanttevredenheid te verbeteren. Carrefour heeft inderdaad een speciaal charter ontwikkeld met procedures op maat van de kleinere leveranciers, die rekening houden met hun werkmethodes van deze producenten. De producten komen van kleine landbouwbedrijven binnen een straal van ongeveer 40 km rond elke winkel, de garantie voor verse producten en rechtstreeks partnerschap. Een commerciële samenwerking met een menselijk gelaat.

Het antwoord van Carrefour

“We zijn erg trots op onze relatie met onze kleine lokale producenten hier in België en dat al meer dan 9 jaar lang. Wij zetten hun vakkennis in de kijker in onze winkels. Elke winkel heeft een eigen assortiment van lokale producenten. De producent beslist ook zelf waar hij zijn producten wil verkopen. Al onze samenwerkingen berusten op respect voor het product en voor de producent, met menselijk contact als basis. En dat tot groot plezier van onze klanten.”

- Cécile Neuville, Verantwoordelijke lokale producenten

De lokale producenten uit jouw regio

Ontdek de unieke en traditionele smaken uit je regio via onze waaier aan streekproducten die zo typisch zijn voor elke provincie. Even authentiek als heerlijk, echt een aanrader!