Vegetarische uitdaging | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Tips & tricks om vegetarisch te eten

Advies, tips en recepten om vegetarisch te eten

Een paar keer per week of elke dag veggie eten, lijkt in het begin niet evident. We helpen je genieten van verrassende ontdekkingen, een waaier aan smaken en gezond comfort food. En dat zonder uren in de keuken te staan. Hier zijn onze beste tips om veggie te eten.

Veggie, flexi, vegan… Wat is ook weer het verschil?

  • Een vegetariër eet geen dieren: dus geen vlees, kip, vis of schaaldieren.
  • Een flexitariër eet meestal plantaardig en af en toe een stukje vlees, vis of kip.
  • Een pescotariër eet geen vlees of kip. Vis en schaaldieren passen wel in zijn menu.
  • Wie vegan is, eet niets dierlijks, dus ook geen eieren, kaas, melk, honing … En gebruikt ook geen andere producten die van dieren afkomstig zijn zoals leder.
onze foodacters inspireren je om veggie te eten

Een volwaardige veggie maaltijd: groenten, granen, peulvruchten

Plantaardige vervangers: een interessant alternatief

Groenten spelen de hoofdrol in een vegetarische maaltijd, je kan verschillende soorten en kleuren voorzien en hiermee eindeloos variëren. Elke groente brengt haar typische vezels, vitaminen en mineralen aan. Combineer groenten met granen. Kies uit pasta, rijst, bulgur, quinoa, couscous … Als je volkoren producten kiest, eet je meer goede vezels en eiwitten. Peulvruchten zijn een goede vleesvervanger, voorzie ook altijd iets van deze groep in je maaltijd. Denk aan linzen, split- of kikkererwten en alle soorten bonen: rode, witte, tuinbonen, prinsessen- en snijbonen, borlottibonen … 

 

In percentages uitgedrukt ziet een gezonde dagelijkse voeding er zo uit*: -50 tot 55% koolhydraten: groenten, fruit, pasta, rijst, brood …-30 tot 35% plantaardige vetten: olijf-, kokos-, zonnebloem-, hennepolie …-9 tot 12% eiwitten Eiwitten zitten in zuivelproducten en eieren.

 

Plantaardige eiwitten zitten in volle granen zoals haver, rogge, boekweit, quinoa, rijst, enz. In combinatie met peulvruchten leveren ze alle nodige voedingsstoffen voor een lekkere en supergezonde maaltijd! 

 

*Bron: http://www.e-sante.be/apports-nutritionnels-conseilles-en-proteines-lipides-glucides/guide/848

vleesvervangers, granen, quinoa,...

Georgiana, 31 jaar, gepassioneerde reiziger en vegetariër
Georgiana
31 jaar, gepassioneerde reiziger en vegetariër

"Wij zijn 5 jaar geleden vegetariër geworden. We wilden allebei graag gezonder leven, en uiteindelijk was ik het die me op een dag aan een detox-uitdaging gewaagd heb. Op het programma: een week lang zoveel mogelijk fruit en groenten, geen vlees en geen vis. Jeremy heeft meegedaan, uit nieuwsgierigheid en voor de uitdaging. De balans na die ene week: veel meer energie, betere spijsvertering, het algemene gevoel fitter te zijn. En als bonus: we hadden nooit het gevoel dat we iets misten. Dat was een echte klik! Sindsdien is vlees voorgoed van ons menu verdwenen.”

Hoe zorg je voor voldoende eiwitten als je veggie eet?

Heb je deze echt nodig?

Ja! Ons lichaam heeft eiwitten nodig, voor de opbouw en het onderhoud van gezonde spieren, cellen, zenuwen, hormonen en botten. Je vindt ze in peulvruchten, oliehoudende zaden zoals noten of lijnzaad, granen, zuivelproducten, vleesvervangers, tofu, tempeh, seitan … De minimale eiwitinname per persoon per dag is 0,8 g per kilo lichaamsgewicht. Daarbij speelt ook je leeftijd en lichamelijke activiteit een rol. Elk dag variëren met je eiwitbron is de boodschap.

Veggie burger

Jeremy, 40 ans, végétarien et sportif assidu
Jeremy
40 jaar, vegetariër en intensieve sporter

“We gaan 3 keer per week lopen. Onze overstap naar veggie heeft geen enkel negatief effect gehad op onze uithouding of prestaties. Integendeel! We herstellen vrij snel na elke loop.”

De tips van Jeremy voor een evenwichtig bord

We halen onze eiwitten uit champignons of peulvruchten. We eten ook veel oliehoudende producten voor de omega 3, zo zijn we zeker dat we alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgen.

De snelle en lekkere receptideeën van Jeremy

Salades met quinoa of bulgur voor ’s middags, met groenten en wat feta, veggiewoks, zoete aardappelfrieten en ovengebakken groenten met olijfolie …

De favoriete vleesvervangers van Jeremy

Wij kiezen voor eieren of kaas, met mate, en dan linzen, soja… En we zijn echt gek op seitan, een echte eiwitbom.

Waarom meer plantaardig eten?

Goed voor je gezondheid en het milieu

Met meer groenten en fruit op je bord garandeer je een goede inname van vitaminen en mineralen. En door minder vlees te eten, verklein je je ecologische voetafdruk.


Je ontdekt nieuwe smaken en recepten. 

Origineel, creatief, verrassend: dat is plantaardig eten. Je ontdekt nieuwe groenten en peulvruchten en vleesvervangers zoals bulgur, seitan, linzen, en oneindig veel nieuwe recepten.


Je voelt je lichter na een plantaardige maaltijd

Groenten en peulvruchten zijn rijk aan voedingsvezels. Ze zijn minder zwaar om te verteren dan vlees. Gedaan met dat zware gevoel na het eten!

georgina en haal zoontje koken veggie recepten

3 myhtes over plantaardig eten doorprikt

Als ik plantaardig eet, mag ik nooit meer vlees eten

NIET WAAR – Je kan prima het grootste deel van de tijd plantaardig eten om dan af en toe van een stukje vlees te genieten. Dan ben je een flexitariër. Minder vaak vlees op het menu zetten en kleinere porties vlees eten, haalt je ecologische voetafdruk sowieso naar beneden.

Plantaardig eten is duur

NIET WAAR – Groenten, fruit, peulvruchten, granen zijn heel democratisch geprijsd. Ze zijn minder duur dan vlees en vis. Zeker als je gaat voor de volle smaak van seizoensgroenten van bij ons. Een prima idee zijn diepvriesgroenten: die zijn geoogst op hun topmoment en het hele jaar door heel betaalbaar.

Plantaardig eten is saai

NIET WAAR – Een feest van kleur in je bord met groenten waarmee je eindeloos kan variëren. Verrassende nieuwe smaken en producten ontdekken, originele recepten uitproberen. Nee saai, kan je de plantaardige keuken niet noemen.

Onze beste recepten om veggie te koken

Start to veggie: 5 tips

 
  1. Focus op je favorieten
    Begin met je favoriete groenten en probeer daarmee je eerste veggierecepten uit. Veel kans dat je het heerlijk gaat vinden.

  2. Plan je maaltijden voor de week
    Stel je weekmenu vooraf samen en doe je boodschappen. Zo heb je alles in huis om vegetarisch te koken. Nog een voordeel: groenten blijven veel langer vers dan vlees of vis.

  3. Maak het je gemakkelijk
    Door simpelweg het gehakt in je lasagne, pasta of chili te vervangen door een blikje linzen, blokjes zoete aardappel of alternatieven zoals soja of seitan ... Yeah, goed bezig!

  4. Gebruik onbewerkte voedingsmiddelen
    Hoe puurder de voedingsmiddelen, hoe minder waarschijnlijk het is dat ze dierlijke ingrediënten bevatten.

  5. Sta open voor nieuwe smaken
    Linzen, kikkererwten, bulgur... Neem de tijd om te ontdekken welke smaken je lekker vindt en welke nieuwe ontdekkingen een vast plaatsje kunnen krijgen in je veggie menu’s.
om veggie recepten in je week te incorporeren, zorg dat je goed plant

Nog meer veggie recepten

Nog een klein duwtje in de rug nodig? Ontdek al onze recepten en veggie producten