Fairtradecacao, heeft dat een impact? We zoeken het uit! | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Fairtradecacao, heeft dat een impact? We zoeken het uit!

Wat is de echte impact van de fairtradecacao in onze verse patisserie?

Sinds 2009 zet Carrefour zich in voor eerlijker handel, via de samenwerking met Fairtrade Belgium. Onze verse patisserie wordt uitsluitend met fairtradecacao gemaakt. Maar wat wil dat nu zeggen? Is het duurder? Of gewoon een marketing-truc? We stelden onze vragen aan de woordvoerder van Fairtrade Belgium OF De woordvoerder van Fairtrade Belgium beantwoordt onze vragen.

 

Actie 17: Fairtrade patisserie

Carrefour engageert zich al enkele jaren voor eerlijke handel. Daarom gebruikt ze chocolade uit het "Fairtrade Cocoa Program" in al haar verse patisserie.

Welke rol speelt Carrefour bij de fairtradecacao?

In 2020 kon er dankzij het engagement van Carrefour Belgium in het Fairtrade Cocoa Program € 184 800 aan premies uitgekeerd worden aan de coöperaties (+16% op een jaar), vooral in de Dominicaanse Republiek. Het geld is er gebruikt om de lokale infrastructuur te verbeteren, studiebeurzen te creëren...

Arnaud, journalist
Arnaud

Onafhankelijk journalist, papa, gepassioneerde kok en levensgenieter. Hij jongleert met ingrediënten en pannen, tot groot jolijt van zijn twee kinderen, met wie hij duizend en één recepten opnieuw uitvindt.

Wat is Fairtrade Belgium?

Dat is een organisatie die een positieve connectie wil creëren tussen overheid, industrie en consument, voor de omschakeling naar duurzame en eerlijker consumptie. 

Hoe weet je zeker dat je fairtradecacao hebt gekocht?

Er is een label dat garandeert dat het door Carrefour gebruikte product - in dit geval cacao - afkomstig is van eerlijke handel. Dat label garandeert de producenten een correcte prijs, zonder impact op de prijs in de winkel.

Fairtradecacao, heeft dat een impact? We zoeken het uit!

« We willen de consument bewuster maken, niet zijn geweten sussen. De coöperaties waarmee wij samenwerken, moeten helder omschreven normen respecteren, zoals geen kinderen aan het werk zetten en voor menswaardige werkomstandigheden zorgen. In ruil krijgen ze een gegarandeerde minimumprijs, de betaling van een Fairtradepremie en toegang tot heel wat opleidingen en faciliteiten.”

Koen Van Troos, woordvoerder van Fairtrade Belgium.

Zijn er dingen die je onderzocht wil zien? Wil je zelf iets onderzoeken? Deel je vragen, tips, tricks en ideeën via foodacters@carrefour.com