Actie 19 : Carrefour ontwikkelt de blockchain | Carrefour
Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

DE BLOCKCHAIN ONTWIKKELEN OM EEN TRANSPARANTE HERKOMST VAN DE PRODUCTEN VAN DE KWALITEITSKETEN CARREFOUR TE VERZEKEREN

Carrefour is de eerste en enige retailer in België die de blockchain-technologie toepast, waardoor consumenten in alle transparantie de oorsprong van de producten van de Kwaliteitsketen Carrefour kunnen terugvinden.

Hoe kan Carrefour de transparantie inzake de oorsprong van haar producten garanderen?

We laten onze producten van de Kwaliteitsketen Carrefour al jaren controleren door een onafhankelijk organisme. Door beroep te doen op de blockchain-technologie is Carrefour de eerste retailer in België die deze gegevens voor iedereen toegankelijk maakt. Deze technologische innovatie garandeert een beveiligde en onvervalsbare traceerbaarheid van haar producten, alsook een makkelijke consultatie door haar consumenten. Begin 2019 werd deze technologie toegepast op het varkensvlees van weleer van de Kwaliteitsketen Carrefour om daarna te worden uitgerold naar andere producten van het Kwaliteitsketen Carrefour-gamma, zoals kip van weleer, gerookte zalm, bladcitroen en hoevekip uit Auvergne.

Wat is blockchain-technologie?

In oorsprong is het een digitale opslagtechnologie om bepaalde informatie te beveiligen en te beschermen tegen vervalsing, maar ook om die informatie correct door te sturen. Toegepast in de voedingssector maakt de blockchain het mogelijk productinformatie op te slaan: de herkomst, de kweeklocatie of productiemethode. De consument hoeft enkel de QR-code op het productetiket in te scannen met zijn smartphone om alle informatie te krijgen. In alle transparantie.

Over welke informatie gaat het?

Alles wat te maken heeft met de oorsprong van het product, met inbegrip van de kweker of producent, het volledige parcours en alle stappen van de behandeling, tot de verpakking. De consument kan het producttraject ook delen via zijn sociale netwerken.

Hoe uit zich dat concreet?

In de praktijk kan je de QR-code op de verpakking van het Kwaliteitsketen Carrefour-product scannen om de traceerbaarheid te consulteren en het volledige producttraject te volgen, tot de verzending in het logistieke depot. Je hebt toegang tot alle productinformatie. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de Kip van Weleer, verkrijgbaar in 9 referenties, en van de gerookte zalm, beschikbaar in 4 referenties. Zo kan je in alle transparantie het traject volgen van onze gerookte zalm 4 sneetjes, van ons gerookt zalmhaasje of nog van onze kipblokjes van weleer, die je terugvindt in onze Hypermarkten, Market en Express.

Enkele voorbeelden van consumenteninterfaces:

  • Kip van Weleer
  • Gerookte zalm
  • Citroenen

Waarom moeten we handelen?

Om een vertrouwensrelatie op te bouwen met de klanten, maar ook om te antwoorden op de groeiende vraag van de consumenten die een grotere transparantie willen inzake het circuit dat de voedingsproducten volgen en een garantie van hun oorsprong. Die vertrouwensrelatie met de consument is noodzakelijk voor zowel de producent als de retailer. De blockchain biedt volledige garantie op betrouwbaarheid, kan niet worden vervalst en maakt de informatie toegankelijk via smartphone.

Verwante artikels: