Actie 20 : Carrefour strijdt tegen voedselverspilling | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

STRIJDEN TEGEN VOEDSELVERSPILLING

345 kilo per jaar en per persoon: zoveel voedsel verspillen we in België. Carrefour engageert zich al lang in de strijd tegen voedselverspilling, met 4 concrete acties: een correct stockbeheer, de afprijzing van producten die hun houdbaarheidsdatum naderen, giften aan voedselbanken en biomethanisering.

Welke middelen zet Carrefour concreet in om te strijden tegen voedselverspilling?

We vertrekken van het principe 'beter voorkomen dan genezen'! Voor ons begint alles bij een goed stockbeheer, om zo onverkochte producten te vermijden. Tweede concrete actie is het afprijzen van producten die hun uiterste houdbaarheidsdatum naderen. Dankzij het duidelijk zichtbare etiket zijn deze producten gemakkelijk terug te vinden in de winkel. We testen een antiverspillingsbox voor fruit en groenten, ideaal om snel te verwerken in sap, soep of smoothies: een mand aan een vaste prijs van 2,5 euro, waarvan de inhoud varieert in functie van de onverkochte groenten en fruit van de dag. Sinds augustus 2018 werkt Carrefour ook samen met Too Good To Go, een gratis app waarmee de klant verrassingsmanden kunnen bestellen ter waarde van 12 tot 15 euro, verkocht aan de uitzonderlijke prijs van 3,99 euro.

Blijft Carrefour niettemin giften doen aan de voedselbanken?

Al 20 jaar schenkt Carrefour haar onverkochte producten aan verschillende voedselhulporganisaties. We gaan dat engagement, dat ons nauw aan het hart ligt, natuurlijk niet stopzetten. In 2021 hebben we zo het equivalent van niet minder dan 5.707.692 maaltijden kunnen schenken. We waren ook bij de eersten om te gaan samenwerken met de Schenkingsbeurs, een platform dat ondernemingen met onverkochte producten in contact brengt met de voedselhulporganisaties (Voedselbanken, Rode Kruis, Sint-Vincentiusverenigingen, Restos du Coeur, enz). En in 2018 voerden we de Solidaire Afronding in. De bedoeling van deze actie? De klanten aan de kassa voorstellen het bedrag van hun kassaticket af te ronden naar de volgende euro. Dit initiatief zamelde niet minder dan 226.428 euro in, ofwel een totaal van 75.476 maaltijden!Dat inspireerde dan weer andere retailers, die nu ons goede voorbeeld volgen.

Onverkochte producten die niet worden gedoneerd, vliegen die dan in de vuilbak?

Als geen van de 3 voorgaande stappen - beter stockbeheer, afprijzing voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum en gift aan de liefdadigheidsinstellingen - heeft gewerkt, worden de onverkochte producten gerecycleerd en geherwaardeerd. Zo worden ze bijvoorbeeld gebruikt als grondstof voor biomethanisering. Dit recyclageproces produceert gas op basis van organisch afval. Dat gas wordt in sommige gemeenten gebruikt als brandstof voor de bussen of voedt het gasnetwerk van de stad. Een mooi voorbeeld van de circulaire economie!

512.900 manden verkocht aan consumenten via Too Good To Go (2021)
+ 5,7 millions maaltijden via de Schenkingsbeurs verdeeld aan de meest behoeftigen

Verwante artikels: