Brussel – Sint-Gillis | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Brussel – Sint-Gillis

Wandelen langs de experimentele brouwerijen van Sint-Gillis

 

Als België het land van het bier is, dan is Brussel de hoofdstad van het bier. En na deze wandeling geloof je dat de bakermat van onze biercultuur in Sint-Gillis ligt. In de Brusselse gemeente hebben jonge brouwers de perfecte balans gevonden tussen ons traditionele biererfgoed en de –ook typische Belgische—openheid voor het experiment. Het resultaat zijn verrassende nieuwe bieren die soms ook de weg naar een breder publiek vinden.

Brussel: Sint-Gillis

 

Route: 5,5 km / vlak / Sint-Gillis
Startpunt: Sint-Gillisvoorplein in Sint-Gillis
Parking: Betalend parkeren in de straten rondom het Sint-Gillisvoorplein
Bewegwijzering: Geen. Download of print de route vooraf uit. 

Balade à pied en Campine : Anvers

.GPX

.GPX file

Een GPS Exchange Format of .GPX is een standaard opmaaktabel voor geografische data. Deze bestanden bevatten een gedetailleerde route. Wanneer je een .GPX-file downloadt, zal je merken dat er niets verschijnt. Om het bestand te kunnen openen, moet je het importeren in een wandel-of fietsgps of in een hiervoor voorziene app.

RouteYou

RouteYou

In deze applicatie kan je een gedetailleerde kaart vinden van al onze routes. Je kan de routes hier ook in verschillende formaten downloaden. Download RouteYou voor je smartphone of iPhone of surf naar de website via desktop.

Ontdek onderweg het heerlijks van:

Brouwerij Beerstorming,Brouwerij Beerstorming | Carrefour

Leve het experiment!

Weet jij soms ook niet welk bier te kiezen uit de tientallen soorten en flesjes in de winkel? Draai de rollen dan om en brouw zelf je favoriete bier. Dat is wat Beerstorming doet: in Brussel houden ze de grote Belgische bierverscheidenheid meer dan op peil dankzij het onbeperkt experimenteren met ingrediënten en smaken. 

Bedenk zelf je eigen bier

"Toen ik in 2015 samen met mijn vader deze brouwerij oprichtte, zochten we naar een manier om ons te onderscheiden van die tientallen andere brouwerijen en hun bieren. We kozen om de Brusselse bierdrinker zelf te laten bepalen welke bieren hij graag lust. Nu kunnen klanten hier elke donderdag- en vrijdagavond zelf hun bier brouwen. In een brainstormsessie –vandaar de naam Beerstorming—zoeken we samen naar de perfecte combinatie van smaak, kleur en alcohol. Op het eind van de avond kunnen deelnemers hun eigen brouwsel proeven en mee naar huis nemen”, vertelt Arthur.

Traditioneel en experimenteel

“We nemen om de drie maanden deel aan een brouwwedstrijd, hierdoor brengen we om de drie maand een nieuw bier uit. Smaakexperimenten met bijvoorbeeld wasabi of rode biet zijn hier al gepasseerd, maar die bieren zullen nooit een breed publiek aanspreken. Meer traditionele bieren doen dat wel en houden we soms wel in ons gamma. GMGK is bijvoorbeeld een frisse en fruitige zomerse dorstlesser. Nordic Hopster is een IPA met een vleugje citrus en pompelmoes. Deze bieren vind je permanent bij onze verdelers, zoals Carrefour”, zegt Arthur.

“Grote diversiteit benadrukken”

“Door deze aanpak leren wij als brouwers snel welke smaken er in de markt liggen en welke niet. Zo is er een tendens naar meer hoppige en fruitige bieren. Ook het alcoholpercentage mag voor vele bierdrinkers lager. Onze filosofie is echter om ook altijd ruimte te laten voor experimenten in de marge. Onlangs gebruikten we nog pindanoten en maakten we een gezouten bier. Dit wordt nooit een groot succes, maar wij vinden dat interessant. Ons doel is niet het beste bier ter wereld te maken, maar de grote diversiteit van onze biercultuur te benadrukken”, vertelt Arthur trots. 

Beleef ter plaatse

-     Winkel met de eigen producten
-     Er is een bar waar je de bieren kan proeven van woensdag tot zaterdag
-     Bezoek aan de brouwerij
-     Mogelijkheid om je eigen bier te brouwen op donderdag- en vrijdagavond (reservatie)

Hoe te bereiken? Je passeert de brouwerij in de Alsembergsesteenweg nummer 75 aan de linkerkant

Contact: Beerstorming, Alsembergsesteenweg 75, 1060 Sint-Gillis, tel. 0472/89 74 01
Openingsuren: van woensdag tot vrijdag van 14 tot 18u. Op zaterdag van 14 tot 19u

www.beerstorming.net

De bieren van Beerstorming in jouw Carrefour winkel

In al onze winkels is een rek voorbehouden voor producten van lokale, hardwerkende producenten. We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt. 

De bieren van Beerstorming zijn verkrijgbaar bij Carrefour in Brussel en in de Brusselse rand.
 

Brouwerij L’Annexe,Brouwerij L’Annexe | Carrefour

Respect voor traditie en creativiteit

L’Annexe is een brouwerij en gisterij in de drukte van de hoofdstad. Brouwers Grégoire en Max hebben er respect voor de Belgische en Brusselse brouwtraditie, zolang ze er ook een vleugje van hun eigen creativiteit aan toe kunnen voegen. Het resultaat zijn alcoholische dranken die zelfs de meest beslagen bierkenner kunnen verrassen.

Bewust midden in de stad

“Grégoire en ik zijn twee jeugdvrienden die tien jaar geleden als hobby bier begonnen te brouwen. Onze brouwsels vielen zo in de smaak dat we in 2017 beslisten een echte brouwerij op te richten. We kozen bewust voor Sint-Gillis. We willen immers midden in de stad tussen de mensen en onze klanten zitten. Onze brouwerij bouwden we uit in een oud atelier dat bij de schildersschool Van der Kelen hoorde, vandaar de naam L’Annexe. Ondanks het succes van onze bieren hopen een kleinschalige brouwerij te kunnen blijven”, vertelt Max.
 

Seizoensbieren met karakter

“Onze bieren zijn van het type saison. Dat zijn oorspronkelijk lichte bieren met weinig alcohol die voor de seizoensarbeiders in Henegouwen en Noord-Frankrijk gebrouwen werden. Ze hebben echter een uitgesproken karakter doordat de gist erg aanwezig is. Die smaak appreciëren wij. We zoeken oude recepten op, maar experimenten ook. Voor de Black Saison roosteren we bijvoorbeeld eerst de granen. Zo smaakt er een toets van koffie of chocolade doorheen”, legt Max uit.

Fermentation, expérimentation

“Onze vrouwen zijn niet echt bierliefhebbers. Daarom zijn we ook gefermenteerde dranken beginnen maken. Dat zijn natuurlijk sprankelende dranken met een alcoholpercentage van 1 à 2%. In elke bloem of bloesem zit immers gist waarmee je aan de slag kan. Zo maken we een vlierbloesemchampagne. We experimenteren ook met smaakcombinaties, zoals framboos met munt of een gemberbier met kruiden. Deze sprankelende dranken zijn volop in opmars; ook omdat ze in cocktails gebruikt kunnen worden” verzekerd Max ons.

Beleef ter plaatse

-     Winkel met eigen producten
-     Begeleid bezoek van de brouwerij na reservatie
-     Je mag zelf ook even een kijkje nemen in de brouwerij 

Hoe te bereiken? De brouwerij bevindt zich halverwege in de Metaalstraat aan de linkerzijde

Contact: Brasserie L’Annexe, Metaalstraat 19, 1060 Sint-Gillis, tel. 0474/45 33 99
Openingsuren: Er zijn geen vaste openingsuren. Meestal is er iemand aanwezig tussen 10 en 17u

www.lannexe.brussels

De dranken van L’Annexe in jouw Carrefour winkel

In al onze winkels is een rek voorbehouden voor producten van lokale, hardwerkende producenten. We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt. 

Je vindt de bieren van L’Annexe bij Carrefour in Brussel en in de Brusselse rand. 

Hou hier even halt

Te bezoeken,Te bezoeken | Carrefour

Woning en atelier van Victor Horta

Victor Horta was de belangrijkste Belgische vertegenwoordiger van de art nouveau. De woning en het atelier (1901) van deze architect in de Amerikaansestraat is als Hortamuseum te bezoeken.

Hôtel Winssinger

Victor Horta was de ontwerper van deze statige art nouveau woning in de Munthofstraat. Het pand werd vaak verbouwd en stond ook een tijd leeg, maar vandaag is het in zijn glorie hersteld. Hôtel Winssinger wordt verhuurd aan een galerij die vooral werk van Aziatische kunstenaars tentoonstelt.

Opvallend,Opvallend | Carrefour

Monumentaal Gemeentehuis

Op het gemeentehuis van Sint-Gillis staat Hôtel de Ville te lezen, maar Sint-Gillis draagt niet de titel van stad. Alles aan dit monumentale en beschermde gebouw uit 1902 straalt echter de grandeur van een stad uit.

Gevangenis van Sint-Gillis

Deze getorende gevangenis in neo-Tudorstijl uit 1885 is één van de oudste van het land. Door de chronische overbevolking overweegt Brussel al jaren om een nieuwe gevangenis te bouwen in Haren. 

Huis Hankar

Paul Hankar was als architect één van de eerste Belgische aanhangers van de art nouveau. Dit fraaie pand in de Defacqzstraat was zijn eigen woning. Het beschermde huis is privaat en kun je niet bezoeken.

Huis Goblet d’Alviella

In 1882 tekende architect Octave Van Rysselberghe deze woning met renaissance-invloeden. Hier werd voor het eerst in Brussel uitgebreid gebruik gemaakt van grafitti op de buitengevel. Huis Goblet d’Alviella kun je niet bezoeken.

Hoekpaviljoen Munthof

Op de plaats van het grote Marie Jansonplein stond tot 1969 het 19de-eeuwse Munthof van België. Hier werden de oude Belgische franken geslagen. Na de sloop bleef enkel het hoekpaviljoen bewaard, dat toegang gaf tot de Munt.

Vind alle lokale producten in jouw Carrefour winkel