Opvallend,Opvallend | Carrefour
Monumentaal Gemeentehuis

Monumentaal Gemeentehuis

Op het gemeentehuis van Sint-Gillis staat Hôtel de Ville te lezen, maar Sint-Gillis draagt niet de titel van stad. Alles aan dit monumentale en beschermde gebouw uit 1902 straalt echter de grandeur van een stad uit.

Gevangenis van Sint-Gillis

Deze getorende gevangenis in neo-Tudorstijl uit 1885 is één van de oudste van het land. Door de chronische overbevolking overweegt Brussel al jaren om een nieuwe gevangenis te bouwen in Haren. 

Gevangenis van Sint-Gillis

Huis Hankar

Huis Hankar

Paul Hankar was als architect één van de eerste Belgische aanhangers van de art nouveau. Dit fraaie pand in de Defacqzstraat was zijn eigen woning. Het beschermde huis is privaat en kun je niet bezoeken.

Huis Goblet d’Alviella

In 1882 tekende architect Octave Van Rysselberghe deze woning met renaissance-invloeden. Hier werd voor het eerst in Brussel uitgebreid gebruik gemaakt van grafitti op de buitengevel. Huis Goblet d’Alviella kun je niet bezoeken.

Hoekpaviljoen Munthof

Op de plaats van het grote Marie Jansonplein stond tot 1969 het 19de-eeuwse Munthof van België. Hier werden de oude Belgische franken geslagen. Na de sloop bleef enkel het hoekpaviljoen bewaard, dat toegang gaf tot de Munt.

Huis Goblet d’Alviella