Brussel - Stadswandeling | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Brussel - Stadswandeling

Brussel : een stadswandeling

 

Vergeet het vooroordeel dat groenten en andere artisanale streekproducten alleen op het platteland geteeld of gemaakt worden. Brussel bijvoorbeeld blijkt een broeihaard van grensverleggende initiatieven op dat vlak. Vandaag bouwen jonge ondernemers onze hoofdstad uit tot een laboratorium voor duurzame voeding. Tijdens deze wandeling wordt zichtbaar wat er allemaal boven en onder de grond in Brussel beweegt.

Brussel

Brussel - Stadswandeling

Route: Afstand 10,5 km / Ingekort 5,9 km / stadsroute / Brussel – Kuregem (Anderlecht) – Laken - Brussel
Startpunt: Sint-Katelijneplein in Brussel
Parking: Betalende parking onder de Nieuwe Graanmarkt. Op wandelafstand van station Brussel-Centraal.
Bewegwijzering: Geen. Download of print hier de gedetailleerde kaart.
Ingekorte route: wandel vanaf de brug bij het Sainctelettesquare meteen terug naar de Handelskaai.    

.GPX

.GPX-file

Een GPS Exchange Format of .GPX is een standaard opmaaktabel voor geografische data. Deze bestanden bevatten een gedetailleerde route. Wanneer je een .GPX-file downloadt, zal je merken dat er niets verschijnt. Om het bestand te kunnen openen, moet je het importeren in een wandel-of fietsgps of in een hiervoor voorziene app.

Ontdek onderweg het heerlijks van:

Champignon de Bruxelles,Champignon de Bruxelles | Carrefour

Duurzaam gekweekte Oosterse champignons

Een oude kelder, wat organisch afval van een Brusselse brouwer en veel lef. Meer hadden enkele jonge Brusselaars niet nodig om in het hart van de hoofdstad een merkwaardige champignonkwekerij te laten floreren.    

“Champignons telen op bierafval”

“In de kelders van Kuregem telen wij exotische champignons. In Azië groeien deze paddenstoelen op de Aziatische eik. Aanvankelijk experimenteerden wij om ze op koffiegruis te telen. Toen dat niet het beoogde resultaat gaf, schakelden we over op draf. Dat is een residu uit het brouwproces dat vol eiwitten zit. Nu zijn wij wereldwijd de eerste kwekers die op een grootschalige en professionele manier champignons op draf kweken”, aldus Hadrien.    

“Uitzonderlijke voedingswaarde”

“Shiitake, maitake, nameko en eryngii gedijen goed in de koele en constante temperatuur van de kelders van Kuregem. De paddenstoelen zijn erg smaakvol en hebben een uitzonderlijke voedingswaarde. We betelen hier een oppervlakte van 3000 m² en oogsten tot 6 ton champignons per maand”, vertelt Hadrien.    

“Met een vleugje Brusselse gueuze”

“De draf voor onze champignons halen we op bij de gueuzebrouwerij Cantillon. Die zitten hier enkele straten verder. Het voordeel is dat dit brouwafval voor ons een goedkope en duurzame grondstof is. Het is organisch en biologisch, het wordt anders toch maar weggegooid en de brouwerij is vlakbij. Onze paddenstoelen zijn het resultaat van een soort circulaire stadslandbouw met een Brussels en een exotisch vleugje”, zegt Hadrien trots.    

Beleef ter plaatse

-     Kleine winkel waar je de champignons kan kopen
-     Rondleidingen met speelse en creatieve ateliers na reservatie (betalend)

Hoe te bereiken? De kwekerij bevindt zich in de kelders onder het slachthuis van Anderlecht (Foodmet)
Contact: Le Champignon de Bruxelles, Ropsy Chaudronstraat 24/26, 1070 Anderlecht, info@lechampignondebruxelles.be
Openingsuren: Van maandag tot vrijdag van 9u30 tot 18u. Zaterdag en zondag gesloten.    

www.lechampignondebruxelles.be    

Les champignons De Bruxelles in jouw Carrefour winkel

We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt.

Je vindt de champignons bij Carrefour vooral in de regio Brussel en verspreid over het hele land.    

Bigh,Bigh | Carrefour

Vis, kruiden en tomaten telen in serres op het dak

Denk niet dat je zonder tuin in de stad geen groenten of kruiden kan kweken. Op het dak van de Foodmet, een vlees- en vismarkt, van Anderlecht hebben inventieve ondernemers een echte stadsboerderij gebouwd. Duurzaam, gezond en dicht bij de klant.    

“Duurzame serreteelt op het dak”

“Onze aquaponische stadsboerderij hebben we aangelegd op het dak van de Foodmet. Daar combineren we aquacultuur – het kweken van vis — met hydrocultuur – het telen van tomaten en kruiden in water. We filteren het water uit de aquariums dat met de uitwerpselen van de vissen verrijkt werd. Vervolgens hergebruiken we het voor de groenteteelt in onze serres. Op die manier vormen we een circulaire boerderij waarbij we tot 3500 kruidenplantjes per week oogsten”, vertelt Nathalie.    

Weg met het hitte-eiland

“De Foodmet is een vernieuwde hal waar veel energie verloren gaat via het dak. Die recupereren wij voor onze dakboerderij die we in het gebouw hebben geïntegreerd. Tegelijkertijd helpen we het hitte-eilandeffect in de stad te verminderen met de 4000 m² aan dakoppervlakte die we gebruiken voor onze groenteteelt en aquariums”, zegt Nathalie tevreden.    

’s Avonds verpakt, ’s ochtends bij Carrefour

De bio kruiden basilicum, koriander, tijm en peterselie worden ’s avonds verpakt, ’s nachts krijgen ze
een laatste keer water en de volgende dag liggen ze bij Carrefour. De kerstomatenmix heeft de kleuren van de Belgische vlag: zwart, geel en rood. Omdat ze niet in volle grond gekweekt worden, mogen deze tomaten geen biologische label dragen. Er worden echter nooit pesticiden gebruikt. Vanaf het einde van het jaar gaan er ook regenboogforellen naar de winkels van Carrefour.

Je vindt de producten bij Carrefour vooral in de regio Brussel en in een straal van 40 km.    

Beleef ter plaatse

-     Winkel
-     Rondleidingen na reservatie, individueel of in groep, met proeverij (betalend)

Hoe te bereiken? De kwekerij bevindt zich op het dak van het slachthuis van Anderlecht (Foodmet). De winkel vind je in de Foodmet.
Contact: BIGH, Ropsy Chaudronstraat 24, 1070 Anderlecht, tel. 02/512 03 24
Openingsuren: Donderdag tot zondag van 7u tot 14u.  Markten: elke vrijdag, zaterdag en zondag van 7u tot 14u. 

Je kan BIGH elkelke vrijdag om 10u30 bezoeken, maarhet kan ook op andere dagen na telefonsiche reservatie of via mail events@bigh.tech.

www.bigh.farm

Brouwerij En Stoemelings,Brouwerij En Stoemelings | Carrefour

Brusselse bieren ontstaan in de Marollen

In de hoofdstad van het land van het bier is er geen nood aan vers brouwersbloed. Voortdurend staan er jonge Brusselaars op die het lokale biererfgoed nieuw leven in blazen. In Laken brouwt En Stoemelings traditioneel Brussels bier.    

“Echt Brussels Ketjesbier”

“Dit is een 100% Brusselse brouwerij. Wij zijn twee echte Ketjes die vijf jaar geleden hun eerste bier brouwden in het hartje van de Marollen. Dat gebeurde een beetje en stoemelings. In het Brussels dialect betekent dat zoveel als op kousenvoeten. We hadden er toen geen idee van waartoe dit zou leiden. Die eerste brouwsels gebeurden in kookpannen van dertig liter. Nu brouwen we in echte brouwketels en hebben we een volume van 1400 hectoliter per jaar”, zeggen Samuel en Denys.    

Typische Brusselse bieren

Tanteke, Curieuse Neus, Vogelpik, Hoppy Madame zijn enkele van de bieren. Het zijn geen zotte brouwsels, maar typische Brusselse bieren met een originele naam en een smaaktoetsen van koriander, citroenverbena of een ander kruid.    

Duurzaamheid is belangrijk

“Ruim twee jaar geleden verhuisden we van de Marollen naar de site van Greenbizz bij Tour & Taxis in Laken. Dit is een groeiende hub met bedrijven die op een ecologische manier proberen te werken, waaronder nog vier andere brouwers. Duurzaamheid is erg belangrijk voor ons. We proberen wegwerpmaterialen te vermijden, watergebruik te beperken en onze leveringen met anderen te centraliseren. In de stad leveren we trouwens met de fiets”, zeggen Samuel en Denys enthousiast.    

Beleef ter plaatse

-     Bierwinkel met mogelijkheid om te proeven
-     Vanuit de winkel zie én ruik je de brouwerij
-     Rondleidingen na reservatie

Hoe te bereiken? De brouwerij bevindt zich op de site van Greenbizz (hub voor duurzame bedrijven) in Laken
Contact: Brouwerij En Stoemelings, Dieudonné Lefèvrestraat 37, 1020 Brussel,
tel. 02/259 25 46
Openingsuren: Van maandag tot vrijdag van 9u tot 16u.    

www.enstoemelings.be    

De biertjes van En Stoemelings in jouw Carrefour winkel

In al onze winkels is een rek voorbehouden voor producten van lokale, hardwerkende producenten. We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt.

Je vindt de bieren van En Stoemelings bij Carrefour in de regio Brussel.

Hou hier even halt

Opvallend,Opvallend | Carrefour

©visit.brussels - Jean-Pol Lejeune

Sint-Gorikshallen

Deze 19de-eeuwse overdekte markthallen staan op de plaats waar Brussel ontstond.    

Vismarkt

Bij de gedempte kaaien vóór de Sint-Katelijnekerk lag de oude haven van Brussel. De vele visrestaurants en de naam Vismarkt verwijzen naar dit verleden.    

©visit.brussels - Jean-Paul Remy

Groene oase,Groene oase | Carrefour

©visit.brussels - Jean-Paul Remy

Park Tour & Taxis

In dit nieuwe park op de terreinen van Tour & Taxis bevindt zich onder andere een stadsboerderij.    

Vind alle lokale producten in jouw Carrefour winkel