Bigh,Bigh | Carrefour

Vis, kruiden en tomaten telen in serres op het dak

Denk niet dat je zonder tuin in de stad geen groenten of kruiden kan kweken. Op het dak van de Foodmet, een vlees- en vismarkt, van Anderlecht hebben inventieve ondernemers een echte stadsboerderij gebouwd. Duurzaam, gezond en dicht bij de klant.    

Nathalie en Steven in de serres van La Ferme urbaine BIGH in Brussel

“Duurzame serreteelt op het dak”

“Onze aquaponische stadsboerderij hebben we aangelegd op het dak van de Foodmet. Daar combineren we aquacultuur – het kweken van vis — met hydrocultuur – het telen van tomaten en kruiden in water. We filteren het water uit de aquariums dat met de uitwerpselen van de vissen verrijkt werd. Vervolgens hergebruiken we het voor de groenteteelt in onze serres. Op die manier vormen we een circulaire boerderij waarbij we tot 3500 kruidenplantjes per week oogsten”, vertelt Nathalie.    

Weg met het hitte-eiland

“De Foodmet is een vernieuwde hal waar veel energie verloren gaat via het dak. Die recupereren wij voor onze dakboerderij die we in het gebouw hebben geïntegreerd. Tegelijkertijd helpen we het hitte-eilandeffect in de stad te verminderen met de 4000 m² aan dakoppervlakte die we gebruiken voor onze groenteteelt en aquariums”, zegt Nathalie tevreden.    

De heerlijke tomaten van La Ferme urbaine BIGH in Brussel

LDe serres van La Ferme urbaine BIGH in Brussel

’s Avonds verpakt, ’s ochtends bij Carrefour

De bio kruiden basilicum, koriander, tijm en peterselie worden ’s avonds verpakt, ’s nachts krijgen ze
een laatste keer water en de volgende dag liggen ze bij Carrefour. De kerstomatenmix heeft de kleuren van de Belgische vlag: zwart, geel en rood. Omdat ze niet in volle grond gekweekt worden, mogen deze tomaten geen biologische label dragen. Er worden echter nooit pesticiden gebruikt. Vanaf het einde van het jaar gaan er ook regenboogforellen naar de winkels van Carrefour.

Je vindt de producten bij Carrefour vooral in de regio Brussel en in een straal van 40 km.    

Beleef ter plaatse

-     Winkel
-     Rondleidingen na reservatie, individueel of in groep, met proeverij (betalend)

Hoe te bereiken? De kwekerij bevindt zich op het dak van het slachthuis van Anderlecht (Foodmet). De winkel vind je in de Foodmet.
Contact: BIGH, Ropsy Chaudronstraat 24, 1070 Anderlecht, tel. 02/512 03 24
Openingsuren: Donderdag tot zondag van 7u tot 14u.  Markten: elke vrijdag, zaterdag en zondag van 7u tot 14u. 

Je kan BIGH elkelke vrijdag om 10u30 bezoeken, maarhet kan ook op andere dagen na telefonsiche reservatie of via mail events@bigh.tech.

www.bigh.farm

Werknemer in de stadsboerderij  BIGH à Bruxelles