Henegouwen - Het land van Charleroi | Carrefour

Nous vous conseillons d’utiliser un autre navigateur

Pour une expérience optimale de notre site web, nous vous invitons à utiliser l'un des navigateurs proposé ci-dessous. Vous ne disposez d'aucun de ces navigateurs? Télécharger alors gratuitement Google Chrome.


Télécharger Chrome

Henegouwen - Het land van Charleroi

Fietsen langs rode aardbeien en goudgele honing in Charleroi

 

De streek rond Charleroi wordt het Zwarte Land genoemd. De oude steenkoolsites en vervallen staalfabrieken zadelen de oude industriestad op met een grauw imago. Deze fietstocht laat een andere kant zien. Je trapt langs de autovrije oevers van de Samber, slingert over een oud kolenspoor en belandt in een groot bos. De reputatie van de streek moet nog meer bijgesteld wanneer je langs één van de grootste aardbeiplantages van Wallonië passeert. En overal onderweg blijken honingbijen een uitstekend habitat te vinden.    

Henegouwen: Het Land van Charleroi

Fietsroute Henegouwen - Het land van Charleroi

 

Route: 48 km / ingekort 28 km / vrij vlak / Châtelet - Bouffioulx – Joncret – Marcinelle - Charleroi – Roux – Jumet – Ransart – Gilly - Châtelet
Startpunt: Station van Châtelet, place de la Gare in Châtelet
Parking: Gratis bij het startpunt
Te volgen route: Geen bewegwijzering, download of print hier de gedetailleerde route.
Ingekorte route: Fiets vanaf het vertrekpunt langs de Samber meteen naar Charleroi (28 km)

.GPX

RouteYou

Ontdek onderweg het heerlijks van:

Les Fraises du village,Les Fraises du village | Carrefour

Smaakvolle aardbeien uit volle grond

Voorbij de drukte van de stad wordt het landschap groener en fiets je plots langs uitgestrekte aardbeivelden. Trek er de remmen dicht bij Les Fraises du Village, een aardbeiproducent die in heel België aan Carrefour levert.

Pascal in de serres van Les Fraises du Village in Charleroi

“We houden vast aan kwaliteit”

“Vroeger hadden we een klassiek landbouwbedrijf, maar in de jaren 90 zijn we overgeschakeld op de aardbeiteelt. Die markt is vrij stabiel. Zo zijn we één van de grootste producenten van België geworden. We blijven echter een familiebedrijf dat ik samen met mijn vrouw en onze twee kinderen uitbaat. En we houden vast aan kwaliteit. Zo kweken we aardbeien enkel in volle grond en kiezen we delicate maar lekkere rassen. De smaak van deze verse aardbeien is niet te overtreffen”, vertelt Pascal trots.    

Plukrijp in de winkel

Joly is het aardbeiras dat aan Carrefour wordt geleverd. Deze aardbeien zijn vrij delicaat, maar erg lekker van smaak en mooi van structuur. Daarom worden ze pas geplukt als ze rijp zijn. Daarna moet het snel gaan, want erg lang zijn ze niet houdbaar. De volgende ochtend liggen de aardbeien dus al in de winkel.

Verse producten van bij Les Fraises du Village in Charleroi

Heerlijke pannenkoeken met ijs van Maison Gourmande

La Maison Gourmande

Bij de boerderij baat de familie Bolle een gezellige Maison Gourmande uit. Je kunt er ijs, pannenkoeken, wafels of gebak eten, altijd mét de aardbeien van het veld vlakbij. Verser kun je ze niet proeven. Kinderen vinden het vast een leuke fietsstop. Er is immers een speeltuin en er lopen boerderijdieren rond.    

Beleef ter plaatse

-     Verkoop van groenten, fruit, boerderijproducten, wijnen, bier, roomijs en gebak
-     Bij Maison Gourmande kan je proeven van roomijs, pannenkoeken, wafels of gebak gegarneerd met aardbeien
-     Kinderen kunnen genieten van een speeltuin en kleine boerderijdieren

Contact: Les Fraises du Village, Rue de Godiassau 47, 6280 Gerpinnes, tel. 071/50 50 02
Openingsuren: Van woensdag tot zaterdag van 10u tot 18u.

www.fraisesduvillage.be

De aardbeien van Les Fraises du Village in Charleroi

De aardbeien van Les Fraises du Village in jouw Carrefour winkel

Je vindt deze overheerlijke aardbeien terug in alle Carrefour winkels over heel België. Ze behoren tot de Kwaliteitsketen Carrefour.    

Le Clos des Aulniats,Le Clos des Aulniats | Carrefour

Blije bijen

Honing uit een buitenwijk van Charleroi? We fronsten ook de wenkbrauwen, maar er blijken weinig plaatsen in ons land die meer geschikt zijn voor het houden van bijen dan de oude industriegebieden van de stad bij de Samber.    

De honing van bij Le Clos des Aulniats in Charleroi

“Nieuwe microklimaten voor bijen”

“Het klinkt misschien raar, maar zo’n verstedelijkte en geïndustrialiseerde regio als Charleroi is beter voor bijen dan het platteland. Daar vallen de insecten ten prooi aan de pesticiden van de landbouw, in de stad niet. De nu verlaten terrils en industriegebieden zijn microklimaten met nieuwe planten die bijen aantrekken. Zo ontstaat er een wisselwerking die tot verrassende microbiotopen leidt. Dat maakt het gebied aantrekkelijk voor imkers”, vertelt Dimitri.    

“Elk jaar andere smaak”

De artisanale gemengde honing is afkomstig van verschillende bloemen en bloesems. De meest voorkomende zijn deze van de paardenbloem, linde en pruimelaar. Hun aandeel in de honing verschilt echter van jaar tot jaar, want elk bloeiseizoen is anders. Jaargangen kunnen dus verschillen van smaak. Van elke soort is een gefilterde vloeibare variëteit en een smeerbare gekristalliseerde versie beschikbaar.    

De winkel van Le Clos des Aulniats in Charleroi met alle producten

Dimitri aan het werk met de bijen van Le Clos des Aulniats in Charleroi

Elke bijenkast één keer per week bezoeken

“Ik heb 150 bijenkorven verspreid over de regio van Charleroi. Als je weet dat een imker zijn bijenkasten minstens een keer per week moet bezoeken, dan begrijp je dat ik van maart tot september elke dag druk in de weer ben. Als je dit niet graag doet, hou je het niet vol. ’s Avonds is het werk nog niet klaar. Dan vul ik de potten met honing om ze vervolgens te verdelen naar de verkooppunten”, oppert Dimitri.

Beleef ter plaatse

-     Winkel met verschillende soorten honing en afgeleide producten als peperkoek en honingbonbons
-     Groepsbezoek met proeverij na reservatie

Contact: Le Clos des Aulniats, Rue Puissant 230, 6040 Jumet, tel. 071/34 28 43
Openingsuren: Maandag en dinsdag van 9u tot 13u30 en van 16u tot 19u. Woensdag van 13u30 tot 19u. Donderdag en vrijdag van 16u tot 19u. Zaterdag van 10u tot 13u.    

http://www.leclosdesaulniats.sitew.com

De winkel van Le Clos des Aulniats in Charleroi

De honing van Le Clos des Aulniats in jouw Carrefour winkel

In al onze winkels is een rek voorbehouden voor producten van lokale, hardwerkende producenten. We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt. 

Je vindt de producten in de Carrefour winkels in de omgeving van Charleroi en Bergen.    

Hou hier even halt

Opvallend,Opvallend | Carrefour
Le Pont Roi Baudoin in Charleroi

©Leslie Artamonow

Pont Roi Baudouin

Sinds 1996 verbindt deze voetgangersbrug beide oevers van de Samber. Aan elk uiteinde staat een beeld van Constantin Meunier.    

Ravel Ligne 119

Dit voormalige kolenspoor vormt nu een groen fietslint door de drukke buitenwijken van Charleroi en langs enkele oude industriële sites.    

Le pont du Ravel Ligne 119 in Charleroi

©Wallonie

Te bezoeken,Te bezoeken | Carrefour
Een schilderij van Magritte in Maison Magritte in Charleroi

©Ville de Châtelet – Service Culture 2020

Maison Magritte

In dit burgerhuis bracht kunstenaar René Magritte een deel van zijn jeugd door. Vandaag is het huis een museum. Rue des Gravelles 95, Châtelet.    

Natuur,Nature | Carrefour
Le Bois du Prince in Charleroi

©Leslie Artamonow

Le Bois du Prince

Ten zuiden van Charleroi strekt zich het grootste bos van de stad uit. Je doorkruist het helemaal en fietst er weg van alle drukte.    

Vind alle lokale producten in jouw Carrefour winkel