Henegouwen - Kastelenland | Carrefour

Nous vous conseillons d’utiliser un autre navigateur

Pour une expérience optimale de notre site web, nous vous invitons à utiliser l'un des navigateurs proposé ci-dessous. Vous ne disposez d'aucun de ces navigateurs? Télécharger alors gratuitement Google Chrome.


Télécharger Chrome

Henegouwen - Kastelenland

Op stap langs Brasserie Scåssenes in Écaussinnes…

 

De Henegouwse gemeente Écaussinnes telt evenveel kastelen als deelgemeenten. Dat is op zich al opmerkelijk. In het verleden waren er ook brouwers actief, maar dat ambacht stierf er een stille dood. Tot enkele jaren geleden enkele jonge bierliefhebbers weer begonnen te experimenteren met hop en mout. Nu zet brouwerij Scåssenes Écaussinnes weer op de bierkaart met op-en-top Belgische bieren.    

Henegouwen: Het Kastelenland

Route: 12,7 km / vrij vlak / Écaussinnes-d’Enghien – Écaussinnes-Lalaing – Écaussinnes-d’Enghien
Startpunt: station van Écaussinnes Parking: Gratis parkeren bij vertrekpunt
Te volgen knooppunten: Gare – Place Cousin – Belle Julie – Place Cousin – Belle-Tête – Le Platoit – Quartier Central – Château Fort – Place des Comtes – Château de la Follie – Le Pilori – Château fort – Foyer de l’Avedelle – Gare.    

Henegouwen - Kastelenland

.GPX

RouteYou

Brouwers van typische Belgische artisanale bieren

Ongeveer in de helft van deze wandeling bereik je enkele aan België verknochte brouwers. Waarom noem je je bier anders “1830”? Of is het onze beroemde biertraditie die hen inspireert? Ontdek het aan de rand van het kastelendorp Écaussinnes.    

Stefano van Brouwerij Scassenes in Henegouwen

“Hop als smaakgever”

“We brouwen typische Belgische artisanale bieren. We gebruiken enkel de vier basisingrediënten van bier: water, mout, gist en hop. We voegen dus geen extra suiker of chemische stoffen toe. Hop is immers de smaakgever van bier. Daar selecteren we heel nauwgezet op. We gebruiken de klassieke Belgische hopsoorten, maar kijken soms ook over de grens. Zo kunnen we ons op vlak van smaak meer onderscheiden van andere Belgische bieren”, vertelt Stefano.

“Oer-Belgische traditie”

“Het merk 1830 bestaat als bruin bier (Le Roi), blond tripelbier (La Loi) en amberkleurig bier (La Liberté). Het zijn klassieke Belgische artisanale karakterbieren met hergisting op de fles. Wij experimenteren niet met exotische ingrediënten. Dat past niet bij de biertraditie van ons land. Dit is oer-Belgisch bier”, aldus Stefano.    

Het logo en het product van Brouwerij Scassenes in Henegouwen

Stefano aan het werk in de Brouwerij Scassenes in Henegouwen

Revolutionaire brouwers

“We noemden ons biermerk naar het jaar van de Belgische revolutie, 1830. We vonden dat wel passen voor echt Belgisch bier. Anderzijds was het opstarten van deze brouwerij voor ons persoonlijk ook een kleine revolutie. Ook de aparte biersoorten (Le Roi, La Loi en La Liberté) verwijzen naar het ontstaan van België. We zijn verknocht aan ons land, maar ook aan ons dorp. De naam van onze brouwerij is Scåssenes. Zo wordt Écaussinnes in het lokale dialect uitgesproken”, vertelt Stefano fier.

Beleef ter plaatse

-     Winkel met de eigen producten
-     Rondleiding (minimum 5 tot maximum 20 personen) na reservatie (€5/pers. met proeverij). De rondleiding duurt 30 minuten.

Hoe te bereiken? Je bereikt de brouwerij bij het wandelknooppunt Belle Julie
Contact: Brasserie Scåssenes, Rue Restaumont 118, 7190 Écaussinnes, tel. 067/34 22 77
Openingsuren: Maandag tot donderdag van 8u30 tot 16u30. Vrijdag van 8u30 tot 14u30.    

www.brasseriescassenes.be

De Brouwerij Scassenes in Henegouwen

Het artisanaal bier 1830 in jouw Carrefour winkel

We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt. 

Je vindt het bij de Carrefour Market in Écaussinnes en Morlanwelz.    

Hou hier even halt

Opvallend,Opvallend | Carrefour
De Pont des Douces Arcades in Henegouwen

©Thomas Lefebvre

Pont des Douces Arcades

Vanop deze sierlijke brug met bogen krijg je het mooiste uitzicht op het kasteel van Écaussinnes-Lalaing. Lang geleden reed er een tram over de brug.    

Kasteelboerderij

Voorbij de brug bereik je op het plateau de kasteelboerderij die bij het dorpskasteel hoorde. Let op de mooie getorende inrijpoort.    

De Kasteelboerderij van Ecaussines in Henegouwen

©François Vanhove

Het Kasteel van Folie in Henegouwen

©François Vanhove

Kasteel van Follie

Dit mooie woonkasteel ligt in een uitgestrekt park. Het is nog steeds bewoond, maar niet te bezoeken. Vanaf de straatzijde kan je het bewonderen.    

Te bezoeken,Te bezoeken | Carrefour
Het Kasteel van Ecaussines-Lalaing in Henegouwen

©Thomas Lefebvre

Kasteel van Écaussinnes-Lalaing

Dit versterkte kasteel is tegen de heuvel aangebouwd. Het toont nog restanten van zijn
middeleeuwse oorsprong. Je kunt het kasteel bezoeken.

Vind alle lokale producten in jouw Carrefour winkel