Limburg - Haspengouw | Carrefour
Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Fietstocht langs de Loonse Stroopstokers en de boeren van De Wroeter

 

Haspengouw is een gul land waar rijkdom aan de bomen groeit. De opbrengst van appelen, peren en ander fruit is er zo groot dat de fruitboeren al generaties geleden met de overschotten die heerlijke Haspengouwse stroop begonnen te bereiden. Maar Haspengouw is ook een fietsland. Heerlijk slingeren de paden tussen de glooiende weiden, akkers en boomgaarden. Af en toe moet je doorduwen op een helling. Gelukkig is er onderweg genoeg gelegenheid om even uit te rusten op een terrasje en er van de Limburgse gastvrijheid te genieten.    

Limburg: Haspengouw

Fietsroute Limburg - Haspengouw

Itinéraire : 39 km / écourté : 22 km / route sinueuse / Looz – Gors-Opleeuw – Kortessem – Alken – Ulbeek – Herten – Looz.
Point de départ : la Stoomstroopfabriek, entre les points-nœuds 152 et 136.
Parking : parking gratuit au point de départ (Place de la Gare).
Points-nœuds à suivre : départ – 136 – 137 – 121 – 145 – 138 – 141 – 143 – 144 – 146 – 173 – 149 – 148 – 153 – 152 – 136 
Raccourci : à vélopassez directement du point-nœud 121 au point-nœud 148

Route: 39 km / ingekort 22 km / golvende route / Borgloon – Gors-Opleeuw – Kortessem – Alken – Ulbeek – Herten – Borgloon.
Startpunt: De Stoomstroopfabriek tussen knooppunt 152 en 136.
Parking: Gratis parkeren bij het startpunt (Stationsplein).
Te volgen knooppunten: Startpunt – 136 – 137 – 121 – 145 – 138 – 141 – 143 – 144 – 146 – 173 – 149 – 148 – 153 – 152 – 136 
Ingekort: Fiets van knooppunt 121 naar 148    

.GPX

.GPX-file

Een GPS Exchange Format of .GPX is een standaard opmaaktabel voor geografische data. Deze bestanden bevatten een gedetailleerde route. Wanneer je een .GPX-file downloadt, zal je merken dat er niets verschijnt. Om het bestand te kunnen openen, moet je het importeren in een wandel-of fietsgps of in een hiervoor voorziene app.

Fietsknooppunt

Fietsknoop

Mis geen enkel knooppunt met deze gratis app! Fietsknoop groepeert al de fietsknooppunten op je smartphone zowel voor Android als iOS en iPad. Het geeft je de mogelijkheid om onze routes zo nauw mogelijk te volgen dankzij de gedetailleerde kaart met straatnamen.

RouteYou

RouteYou

In deze applicatie kan je een gedetailleerde kaart vinden van al onze routes. Je kan de routes hier ook in verschillende formaten downloaden. Download RouteYou voor je smartphone of iPhone of surf naar de website via desktop.

Ontdek onderweg het heerlijks van:

De Wroeter,De Wroeter | Carrefour

Confituren of koekjes met zelf gekweekte ingrediënten

Een activiteitenboerderij om mensen met een beperking dat zetje te geven zodat ze weer in het normale arbeidscircuit aan de slag kunnen. Dat is Activiteitenboerderij De Wroeter. Werken in en met de producten van de natuur kan het beste uit elke mens halen. Ontmoet deze harde werkers en proef hun lekkere streekproducten in Wimmertingen.    

“Een ecologisch en sociaal project”

“De Wroeter is een activiteitenboerderij waar volwassenen met een verstandelijke of sociale beperking werken in een bakkerij, fruit telen en catering verzorgen. Dat gebeurt allemaal op een ecologisch verantwoorde wijze. Dat is ook een voorwaarde om toe te treden tot Puur Limburg, de Limburgse producentencoöperatie waarvan we lid zijn. De Wroeter heeft een bakkerij en keuken waar ze onder andere quiches, pizza’s, soepen en spaghettisaus maken”, vertelt Lieve, de woordvoerster van De Wroeter.

Pure confituren

De verse oogst van de boerderij en de verwerkte producten verkoopt De Wroeter in haar boerderijwinkel. Via Carrefour worden vooral zelfgemaakte confituren verdeeld. Er is een uitgebreid gamma aan confituren van onder andere krieken, pruimen, rabarber en vele bessensoorten. De vruchten kweekt De Wroeter zelf en zijn meestal biologisch en altijd ecologisch verantwoord geteeld.    

“Sterker terug naar de arbeidsmarkt”

“Onze medewerkers zijn geen klassieke boeren. We helpen hen om via deze stiel terug de veerkracht te verwerven om op eigen benen te staan. Het doel blijft immers om via deze activiteitenboerderij mensen zinvolle arbeid aan te bieden”, aldus De Wroeter.

Beleef ter plaatse

-     Boerderijwinkel met verse groenten en fruit, maar ook verwerkte producten uit de bakkerij en de keuken
-     Picknickplaats waar je kunt uitrusten met een sapje, ijsje of gebak uit de winkel
-     Bezoek mogelijk na reservatie

Hoe te bereiken? Volg tussen knooppunten 138 en 148 de Herbroekstraat tot bij De Wroeter.
Contact: De Wroeter activiteitenboerderij, Sint-Rochusstraat 6, 3720 Kortessem,
tel. 011/37 52 92
Openingsuren: Dinsdag, donderdag en vrijdag van 10u tot 18u. Zaterdag van 9u tot 13u.    

www.dewroeter.be

Al dit lekkers in jouw Carrefour winkel

In al onze winkels is een rek voorbehouden voor producten van lokale, hardwerkende producenten. We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt. 

Je vindt de producten bij Carrefour in Limburg, de Kempen en Vlaams-Brabant.    

Loonse Stroop,Loonse Stroop | Carrefour

Vers fruit, rode stroop

In het zuiden van Limburg bloost er ’s zomers zoveel fruit aan de bomen dat men er soms geen blijf mee weet. In 19de eeuw bedacht de familie Blues daar een oplossing voor: laten we er stroop van maken. En dat doet ze vandaag nog steeds.

“Zesde generatie stroopstokers”

“Mijn broer en ik zijn de zesde generatie van de stroopstokersfamilie Bleus. Onze ouders werkten nog in een stal bij het ouderlijk huis. Wij produceerden vervolgens veertien jaar in de oude Stoomstroopfabriek in Borgloon. Nu zitten we in een nieuwe productieruimte in Wellen. De historische site in Borgloon heeft de stad nu herbestemd tot een fruitbelevingscentrum. Een deel van de productie houden we daarom daar, zodat bezoekers een inkijk krijgen in onze activiteit”, vertelt Raf.

Altijd vers Limburgs fruit

In alle stroop zitten peren en appelen. Eventueel wordt er extra fruit toegevoegd, zoals aardbeien, frambozen of kersen. Loonse Stroop maakt zo een twaalftal smaken. De stroop heeft een mooie rode kleur omdat er alleen met vers fruit gewerkt wordt. Het fruit komt van de fruitveiling of van de boeren rondom. Afhankelijk van het moment van plukken hebben appelen een meer zoete of zurige nasmaak. Dat proef je ook in de stroop.

“Stroopstoken doe je op gevoel”

“Het maken van stroop is een erg arbeidsintensief proces dat moeilijk aan te leren valt. Wij kregen die kennis van kinds af van onze ouders al doende mee. Wij werken op het gevoel. Wij zien wanneer de stroop voldoende ingekookt is en er voldoende pectine gevormd is. Dit is een stroopstokerij, geen labo”, aldus Raf.

Beleef ter plaatse

-     Stroopwinkeltje met alle stropen
-     Bezoek voor groepen na reservatie

Hoe te bereiken? Tussen knooppunt 149 en 148 via de Smissebroekstraat rechts even de industriezone inrijden tot nummer 70.
Contact: Stroopstokerij Loonse Stroop, Smissebroekstraat 70, 3830 Wellen, tel. 012/21 61 03, GSM: 0499/15.29.64
Openingsuren: van 7 tot 17u.    

www.loonsestroop.be

Loonse stroop in jouw Carrefour winkel

In al onze winkels is een rek voorbehouden voor producten van lokale, hardwerkende producenten. We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt. 

Je vindt de stroop bij Carrefour in Borgloon, Herk-de-Stad en Sint-Truiden.

Hou hier even halt

Te bezoeken,Te bezoeken | Carrefour

©René Dupont

De Stoomstroopfabriek

Het ideale startpunt in Borgloon. De site is nu een fruitbelevingscentrum met ook aandacht voor het stoken van stroop. Er is een streekproductenshop en een bistro met streekgerechten. Alle dagen open van 9u tot 17u. Maandag gesloten. Meer info via www.stroopfabriek.be.

Voor de speelvogels,Voor de speelvogels | Carrefour

De Alk

Ontdek tijdens deze fietsroute een grote gemeentelijke speeltuin met ook gocarts, waterfietsen en roeiboten in Alken. Je kan hier ook fietsen huren via het recreatiedomein de Alk.

Ook lekker,Ook lekker | Carrefour

De Sportwereld

Populair fietscafé met ruim terras tegenover De Alk in Alken.    

De Bottelarij

Gezellige brasserie in een voormalige brouwerij in Ulbeek met streekgerechten en  -dranken. Info via www.debottelarij.be.

Opvallend,Opvallend | Carrefour

©Kristof Vrancken

Kunstwerk Aeneas Wilder

Wandel door dit magische kunstwerk en ervaar de aparte kijk op het landschap.

Kasteel Opleeuw

Haspengouw is een kastelenland. De vruchtbare ondergrond zorgde immers voor geld in het laatje. Zo kon er wel een ruim optrekje gebouwd worden.

©Toerisme Borgloon

Retrouvez tous les produits locaux dans votre magasin Carrefour

Vind alle lokale producten in jouw Carrefour winkel