Loonse Stroop,Loonse Stroop | Carrefour

Vers fruit, rode stroop

In het zuiden van Limburg bloost er ’s zomers zoveel fruit aan de bomen dat men er soms geen blijf mee weet. In 19de eeuw bedacht de familie Blues daar een oplossing voor: laten we er stroop van maken. En dat doet ze vandaag nog steeds.

De familie Bleus van Loonse Stroop in Wellen

“Zesde generatie stroopstokers”

“Mijn broer en ik zijn de zesde generatie van de stroopstokersfamilie Bleus. Onze ouders werkten nog in een stal bij het ouderlijk huis. Wij produceerden vervolgens veertien jaar in de oude Stoomstroopfabriek in Borgloon. Nu zitten we in een nieuwe productieruimte in Wellen. De historische site in Borgloon heeft de stad nu herbestemd tot een fruitbelevingscentrum. Een deel van de productie houden we daarom daar, zodat bezoekers een inkijk krijgen in onze activiteit”, vertelt Raf.

Altijd vers Limburgs fruit

In alle stroop zitten peren en appelen. Eventueel wordt er extra fruit toegevoegd, zoals aardbeien, frambozen of kersen. Loonse Stroop maakt zo een twaalftal smaken. De stroop heeft een mooie rode kleur omdat er alleen met vers fruit gewerkt wordt. Het fruit komt van de fruitveiling of van de boeren rondom. Afhankelijk van het moment van plukken hebben appelen een meer zoete of zurige nasmaak. Dat proef je ook in de stroop.

De producten van Loonse Stroop in Wellen

De stroop van Loonse Stroop in Wellen

“Stroopstoken doe je op gevoel”

“Het maken van stroop is een erg arbeidsintensief proces dat moeilijk aan te leren valt. Wij kregen die kennis van kinds af van onze ouders al doende mee. Wij werken op het gevoel. Wij zien wanneer de stroop voldoende ingekookt is en er voldoende pectine gevormd is. Dit is een stroopstokerij, geen labo”, aldus Raf.

Beleef ter plaatse

-     Stroopwinkeltje met alle stropen
-     Bezoek voor groepen na reservatie

Hoe te bereiken? Tussen knooppunt 149 en 148 via de Smissebroekstraat rechts even de industriezone inrijden tot nummer 70.
Contact: Stroopstokerij Loonse Stroop, Smissebroekstraat 70, 3830 Wellen, tel. 012/21 61 03, GSM: 0499/15.29.64
Openingsuren: van 7 tot 17u.    

www.loonsestroop.be

De winkel van Loonse Stroop in Wellen

Loonse stroop in jouw Carrefour winkel

In al onze winkels is een rek voorbehouden voor producten van lokale, hardwerkende producenten. We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt. 

Je vindt de stroop bij Carrefour in Borgloon, Herk-de-Stad en Sint-Truiden.