Limburg - Mergelstreek | Carrefour
Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Fietsen langs al het lekkers van de Mergelstreek

 

In de Mergelstreek groeit het lekkers niet alleen boven maar ook onder de grond. Rond Kanne hebben de inwoners in de zachte kalkachtige ondergrond diepe gangen gegraven. Daar kweekten ze ooit massaal champignons. Nu blijft er nog één kweker over. Ook boven de grond hebben de Limburgers respect voor hun lokale gewoontes. Jonge ondernemers verwerken het fruit tot confituur of ze weten hoe een aardappel écht moet smaken. Fiets mee door een golvend land waar tradities nog stevig geworteld blijven.

Limburg: De Mergelstreek

Route: 46 km / Ingekort 27 km/ heuvelachtig / Kanne – Zichen-Zussen-Bolder – Val-Meer – Millen – Genoelselderen – Herderen – Riemst – Lafelt – Vroenhoven – Kanne
Startpunt: Knooppunt 402. Het knooppunt ligt bij de brug over het kanaal
Parking: Gratis parkeren bij de brug over het kanaal (Steenstraat)
Te volgen knooppunten: 402 – 80 – 569 – 87 – 86 – 89 – 81 – 540 – 124 – 88 – 11 – 557 – 401 – 402
Ingekorte route: Fiets van 80 meteen naar 540

Fietsroute Limburg - Mergelstreek

.GPX

Fichier GPX

"GPS Exchange Format" ou ".GPX" correspond à un format de fichier standard permettant de lire les coordonnées géographiques. Les fichiers contiennent les itinéraires détaillés. Lorsque vous téléchargez un .GPX-file, vous remarquez que rien ne s'affiche. Pour pouvoir ouvrir le fichier, vous devez l'importer dans un GPS de randonnée à pied ou à vélo ou dans une app prévue à cet effet.

Fietsknooppunt

Fietsknoop

Ne ratez aucun point-noeud grâce à cette application gratuite! Fietsknoop regroupe tous les points-noeuds sur votre smartphone. Disponible pour AndroidiOS et également pour votre tablette iPad. Ceci vous donne la possibilité de suivre nos itinéraires à la lettre grâce à la carte détaillée reprenant le nom de rues.

Ontdek onderweg het heerlijks van:

Grotchampignonkwekerij Dirk Jackers,Grotchampignonkwekerij Dirk Jackers | Carrefour

Er was eens diep onder de grond…

Bij de start wacht er gauw een flinke helling. Die voert je uit de vallei van de Maas naar het hogere plateau. Die heuvel bestaat uit poreuze mergelsteen. Je ziet het niet, maar onder je banden liggen  kilometers gangen en grotten verborgen. Daar groeien de lekkerste champignons van ons land.

“Trage groei, vaste vrucht”

“In de grotten heerst er het hele jaar door een temperatuur van 12°C en een luchtvochtigheid van 96%. Dat constante klimaat zorgt voor een zeer trage groei van de vruchten. Het resultaat is een hardere en vastere champignon dan deze die boven de grond geteeld wordt. Mijn champignons smelten daardoor niet weg als je ze bakt. De grotchampignon is ook de meest duurzame. Buiten wat energie voor de lampjes verbruik ik immers niks. Dat vind ik een grote troef”, vertelt Dirk. 

Bruine kastanjechampignons

In de grotten van Kanne teelt Dirk bruine champignons. Soms worden ze ook Parijse champignons genoemd, omdat ze ooit als eerste in grotten bij Parijs gekweekt werden. Het plukken is een intensief werk. Dagelijks worden de rijpe champignons uit de bedden geselecteerd. Dirk plukt de champignons met voet. Zo drogen ze minder snel uit en houden ze langer. Eén dag na de oogst liggen de grotchampignons in de winkels van Carrefour in heel België.

“Ik heb ook vitamine D nodig”

“Onder de grond zijn er geen seizoenen. De omstandigheden om champignons te telen, zijn er twaalf maanden per jaar ideaal. Je zou dus het ganse jaar door kunnen produceren. Maar dan zou ik amper zonlicht zien. In de winter zijn er periodes waarin ik in het donker naar de grot trek en het weer donker als ik eruit kom. Dat is ook niet goed voor een mens. Daarom stop ik in de zomer even. Ik heb ook mijn vitamine D nodig”, vertelt Dirk.

Beleef ter plaatse

-      Je ziet de ingang van de grot vanaf de straatkant
-      Er is geen thuisverkoop
-      Dirk leidt bezoekers graag rond, maar enkel na reservatie bij Toerisme Riemst (www.toerismeriemst.be) of www.mergelgrottenvankanne.be. Zowel voor groepen als individueel op vaste momenten of op afspraak.

Hoe te bereiken? Volg bij het vertrek de straat Avergat tot bij huisnummer 14
Contact: Grotchampignonkwekerij Dirk Jackers, Avergat 14, 3770 Riemst, tel. 0477/76 87 29
Openingsuren: Geen

Verse grotchampignons van kwekerij Dirk Jackers in jouw Carrefour winkel

In al onze winkels is een rek voorbehouden voor producten van lokale, hardwerkende producenten. We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt.

 Je vindt deze grotchampignons bij de Carrefour winkels in heel België.

Champignonkwekerij Hansen,Champignonkwekerij Hansen | Carrefour

Een leven voor de champignon

Dertig jaar geleden woonde er in elke straat in de regio van Riemst wel een champignonkweker. Vandaag heb je zelfs niet alle vingers van een hand nodig om ze te tellen. In de Zusserweg leeft een van de laatste families die nog van de kweek van champignons leeft.

Drie broers volgen vader op

“We zitten met drie broers in deze champignonkwekerij. Onze pa begon met de kweek 45 jaar geleden. Voor hem was dit toen een lucratieve nevenactiviteit. Overdag werkte hij in een fabriek in Herstal. Toen de oudste broer niet meer schoolplichtig was, stapte hij mee in de zaak. De andere broers volgden. Vader leefde echt voor zijn champignons. Tot zijn 83ste was hij actief en was hij hier elke dag te vinden. Ook wij werken hier zeven dag op zeven”, vertelt Marc.

Klassieke witte champignon

“In onze kwekerij worden de bedden in vijf rijen boven elkaar geplaatst. Deze bedden worden wekelijks gevuld met nieuwe compost met zaad. Dagelijks worden de rijpe champignons geplukt. Over een gans jaar oogsten we hier 180.000 kilo champignons, voornamelijk de klassieke witte. Vroeger waren we een groothandel, maar nu leveren we enkel rechtstreeks aan de kleinhandel, zoals aan Carrefour. Dat biedt ons meer stabiliteit”, vertelt Marc.

“Veiliger boven de grond”

“Toen vader begon, waren er in Riemst wel dertig champignonkwekers actief. Nu zijn er amper drie meer. Aanvankelijk gebeurde het kweken uitsluitend onder de grond in grotten. Toen er in 1958 achttien champignonkwekers omkwamen bij het instorten van een grot, is men bovengronds beginnen telen. In bovengrondse bedden kun je het klimaat beter regelen. Daarom zijn de champignons sneller plukrijp, na drie weken al”, vertelt Marc. 

Beleef ter plaatse

-      Er is geen thuisverkoop
-      Fietsers die passeren kunnen even een kijkje nemen in de kwekerij
-      Groepen worden rondgeleid na reservatie bij Toerisme Riemst (www.toerismeriemst.be).

Hoe te bereiken? Volg tussen knooppunt 402 en 80 bij de Zusserweg even links
Contact: Champignonkwekerij Hansen, Zusserweg 25, 3770 Riemst, tel. 012/45 11 72
Openingsuren: Geen

Ontdek de lekkere champignons van kwekerij Hansen in jouw Carrefour winkel

In al onze winkels is een rek voorbehouden voor producten van lokale, hardwerkende producenten. We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt. 

Je vindt deze champignons in de Carrefour winkels heel Limburg en Diest.

De Jambrouwerij,De Jambrouwerij | Carrefour

Confituur zoals bij oma

Wie herinnert zich niet de potten confituur die ’s zomers bij oma op het fornuis stonden te pruttelen? In de winter konden we zo dat overschot aan fruit op de boterham smeren.  Zo gaat ook de Jambrouwerij in Riemst te werk. Confituur maken zoals bij oma. Want beter bestaat er toch niet?

Koperen ketels op het fornuis

“Wij maken ambachtelijke confituren en streekproducten. Dat betekent dat alles op de manier gebeurt zoals onze oma’s dat deden. Hier staan vijf koperen ketels op het fornuis. Al het werk gebeurt met de hand, zo kleinschalig werken wij. Wij willen dat zo houden. We groeien wel, maar zonder van deze basisprincipes af te stappen. De Jambrouwerij is  ontstaan vanuit het verwerken van fruit uit de eigen familieboomgaard”, vertelt Maarten.

Je proeft meer fruit

“Fruitz is ons merk dat we speciaal ontwikkeld hebben voor winkels als Carrefour. Wij onderscheiden ons met onze ambachtelijke manier van werken, minder suiker en méér fruit. De meeste andere confituren bevatten maar 50% fruit, wij voegen 66% vruchten toe. Dat verschil proef je. We voegen ook geen bewaarmiddelen toe”, vertelt Maarten trots. 

Lokale verankering

“De lokale verankering vinden we belangrijk. Een aantal fruitsoorten voor onze confituren plukken we zelfs zelf: paardenbloemen, kweeperen, mispels, ... We verkopen onze producten ter plekke in onze streekproductenwinkel. Ook geven we jongeren met een beperking de kans om zich bij ons van hun beste kant te laten zien. Zo zijn we voor hun een fijne beschutte werkplek”, vertelt Maarten.

Beleef ter plaatse

-     Winkel met de eigen producten en andere streekproducten
-     Klein terras met zitplaatsen en beperkte kaart
-     Vanuit de winkel zie je de keuken met de koperen confituurketels
-     Rondleiding voor groepen na reservatie (betalend)

Hoe te bereiken? Tussen knooppunten 569 en 82 bij de Bergstraat rechts tot bij De Jambrouwerij
Contact : De Jambrouwerij, Val-Meerstraat 123, 3770 Riemst, tél. 0470/85 21 10
Openingsuren: Woensdag tot en met vrijdag van 10u tot 18u. Zaterdag van 10u tot 17u

www.dejambrouwerij.be

Ontdek de ambachtelijke confituur van de Jambrouwerij in jouw Carrefour winkel

In al onze winkels is een rek voorbehouden voor producten van lokale, hardwerkende producenten. We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt. 

Je vindt deze confituur in de Carrefour winkels in Tongeren, Bilzen, Hasselt en Kuringen.

Covagri,Akker- en fruitbeCovagri | Carrefour

Van de akker recht naar de winkel

Voor Jan van akkerbouw- en fruitteeltbedrijf Covagri.be hoeft een landbouwproduct niet anoniem in de winkel te liggen. In het geval van zijn aardappelen, wortelen, ajuinen, appelen en peren zitten er mensen met passie en visie achter. En dat mag de consument weten, vindt hij.

Dag en nacht werken aan kwaliteit

“We verbouwen suikerbieten, tarwe, gerst, spelt, maïs, erwten, aardappelen, wortelen, ajuinen, appelen en peren. Ons bedrijf is een samengaan van het akkerbouwbedrijf van mijn ouders en het fruitbedrijf van mijn schoonouders. Wij kiezen er bewust voor om onze aardappelen, wortelen, ajuinen, appelen en peren gedeeltelijk via de korte keten te verdelen. Je werkt dag en nacht voor de kwaliteit van je product. Dan vind ik het erg om alles op een vrachtwagen te laden en op een hoop te gooien met andere waar ze verdwijnen in de anonimiteit. Consumenten mogen weten welke producenten er achter het product schuil gaan, vind ik”, vertelt Jan.

Directe contact met klant

“Op onze verpakkingen staat een foto van ons gezin en mijn telefoonnummer. Zo nodigen we onze klanten uit om te reageren. Dat mag positief of negatief zijn. Ik wil weten of de mensen tevreden zijn of waar ik moet bijsturen. Het gebeurt wel eens dat een klant me belt om me te feliciteren met de kwaliteit van een van onze producten. Dat directe contact met onze klant, dat geeft ons voldoening en energie om door te gaan”, vertelt Jan.

Correcte samenwerking met Carrefour

“In de korte keten komen de versheid en de smaak van lokale producten meer tot hun recht. Ik ben tevreden over de samenwerking met een grote speler als Carrefour. Zij promoten de lokale producent op een correcte manier. Het is net de soms aparte visie en eigenheid van de lokale producent die de klanten appreciëren. Dat mag je hen niet afpakken. Dat heeft Carrefour goed begrepen”, vertelt Jan.

Beleef ter plaatse

-    Hoeveverkoop

Hoe te bereiken:? Vlakbij knooppunt 124, in de Bonderstraat nr. 1 te Lafelt-Riemst, liggen de loodsen van Covagri.be
Contact: Akkerbouw- en fruitteeltbedrijf Covagri.be, Iers-Kruisstraat 94, 3770 Riemst, tel. 0498/63 16 90
Openingsuren: Afhaalmomenten producten op woensdag van 17u tot 19u en zaterdag van 10u tot 12u

Ontdek de akker- en fruitproducten van Covagri.be in jouw Carrefour winkel

In al onze winkels is een rek voorbehouden voor producten van lokale, hardwerkende producenten. We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt. 

Je vindt deze producten in veel Carrefour winkels in heel Limburg.

Hou hier even halt

Te bezoeken,Te bezoeken | Carrefour

Wijndomein Genoelselderen

Je passeert hier het enige wijnkasteel van België. Rondom liggen de wijngaarden.

Neanderthalersite

Deze leerrijke archeologische site voert je tot 133.000 jaar terug in de tijd (enkel open op afspraak).

© Toerisme Limburg - Fotografie Marjorie

© Etienne van Sloun

Kasteel Neercanne

Dit kasteel werd gebouwd in de typische gele mergelsteen van de streek. Het ligt net op Nederlands grondgebied.

Ook lekker,Ook lekker | Carrefour

IJssalon Hild’Ice

Een huisbereid ijsje als afsluiter van de tocht is wel verdiend.

Voor speelvogels,Voor speelvogels | Carrefour

Speeltuin

Bij de parking bij het eindpunt in Kanne is er een speeltuin.

Vind alle lokale producten in jouw Carrefour winkel