Champignonkwekerij Hansen,Champignonkwekerij Hansen | Carrefour

Een leven voor de champignon

Dertig jaar geleden woonde er in elke straat in de regio van Riemst wel een champignonkweker. Vandaag heb je zelfs niet alle vingers van een hand nodig om ze te tellen. In de Zusserweg leeft een van de laatste families die nog van de kweek van champignons leeft.

Gebroeders Hansen

Drie broers volgen vader op

“We zitten met drie broers in deze champignonkwekerij. Onze pa begon met de kweek 45 jaar geleden. Voor hem was dit toen een lucratieve nevenactiviteit. Overdag werkte hij in een fabriek in Herstal. Toen de oudste broer niet meer schoolplichtig was, stapte hij mee in de zaak. De andere broers volgden. Vader leefde echt voor zijn champignons. Tot zijn 83ste was hij actief en was hij hier elke dag te vinden. Ook wij werken hier zeven dag op zeven”, vertelt Marc.

Klassieke witte champignon

“In onze kwekerij worden de bedden in vijf rijen boven elkaar geplaatst. Deze bedden worden wekelijks gevuld met nieuwe compost met zaad. Dagelijks worden de rijpe champignons geplukt. Over een gans jaar oogsten we hier 180.000 kilo champignons, voornamelijk de klassieke witte. Vroeger waren we een groothandel, maar nu leveren we enkel rechtstreeks aan de kleinhandel, zoals aan Carrefour. Dat biedt ons meer stabiliteit”, vertelt Marc.

Champignons

Champignonkwekerij Hansen

“Veiliger boven de grond”

“Toen vader begon, waren er in Riemst wel dertig champignonkwekers actief. Nu zijn er amper drie meer. Aanvankelijk gebeurde het kweken uitsluitend onder de grond in grotten. Toen er in 1958 achttien champignonkwekers omkwamen bij het instorten van een grot, is men bovengronds beginnen telen. In bovengrondse bedden kun je het klimaat beter regelen. Daarom zijn de champignons sneller plukrijp, na drie weken al”, vertelt Marc. 

Beleef ter plaatse

-      Er is geen thuisverkoop
-      Fietsers die passeren kunnen even een kijkje nemen in de kwekerij
-      Groepen worden rondgeleid na reservatie bij Toerisme Riemst (www.toerismeriemst.be).

Hoe te bereiken? Volg tussen knooppunt 402 en 80 bij de Zusserweg even links
Contact: Champignonkwekerij Hansen, Zusserweg 25, 3770 Riemst, tel. 012/45 11 72
Openingsuren: Geen

De Champignons van Champignonkwekerij

Ontdek de lekkere champignons van kwekerij Hansen in jouw Carrefour winkel

In al onze winkels is een rek voorbehouden voor producten van lokale, hardwerkende producenten. We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt. 

Je vindt deze champignons in de Carrefour winkels heel Limburg en Diest.