Grotchampignonkwekerij Dirk Jackers,Grotchampignonkwekerij Dirk Jackers | Carrefour

Er was eens diep onder de grond…

Bij de start wacht er gauw een flinke helling. Die voert je uit de vallei van de Maas naar het hogere plateau. Die heuvel bestaat uit poreuze mergelsteen. Je ziet het niet, maar onder je banden liggen  kilometers gangen en grotten verborgen. Daar groeien de lekkerste champignons van ons land.

Dirk in de Champignonkwekerij

“Trage groei, vaste vrucht”

“In de grotten heerst er het hele jaar door een temperatuur van 12°C en een luchtvochtigheid van 96%. Dat constante klimaat zorgt voor een zeer trage groei van de vruchten. Het resultaat is een hardere en vastere champignon dan deze die boven de grond geteeld wordt. Mijn champignons smelten daardoor niet weg als je ze bakt. De grotchampignon is ook de meest duurzame. Buiten wat energie voor de lampjes verbruik ik immers niks. Dat vind ik een grote troef”, vertelt Dirk. 

Bruine kastanjechampignons

In de grotten van Kanne teelt Dirk bruine champignons. Soms worden ze ook Parijse champignons genoemd, omdat ze ooit als eerste in grotten bij Parijs gekweekt werden. Het plukken is een intensief werk. Dagelijks worden de rijpe champignons uit de bedden geselecteerd. Dirk plukt de champignons met voet. Zo drogen ze minder snel uit en houden ze langer. Eén dag na de oogst liggen de grotchampignons in de winkels van Carrefour in heel België.

De heerlijke champignons van Drik

Drik en zijn vrouwen in de Champignonkwekerij

“Ik heb ook vitamine D nodig”

“Onder de grond zijn er geen seizoenen. De omstandigheden om champignons te telen, zijn er twaalf maanden per jaar ideaal. Je zou dus het ganse jaar door kunnen produceren. Maar dan zou ik amper zonlicht zien. In de winter zijn er periodes waarin ik in het donker naar de grot trek en het weer donker als ik eruit kom. Dat is ook niet goed voor een mens. Daarom stop ik in de zomer even. Ik heb ook mijn vitamine D nodig”, vertelt Dirk.

Beleef ter plaatse

-      Je ziet de ingang van de grot vanaf de straatkant
-      Er is geen thuisverkoop
-      Dirk leidt bezoekers graag rond, maar enkel na reservatie bij Toerisme Riemst (www.toerismeriemst.be) of www.mergelgrottenvankanne.be. Zowel voor groepen als individueel op vaste momenten of op afspraak.

Hoe te bereiken? Volg bij het vertrek de straat Avergat tot bij huisnummer 14
Contact: Grotchampignonkwekerij Dirk Jackers, Avergat 14, 3770 Riemst, tel. 0477/76 87 29
Openingsuren: Geen

Grotchampignon Dirk Jansens

Verse grotchampignons van kwekerij Dirk Jackers in jouw Carrefour winkel

In al onze winkels is een rek voorbehouden voor producten van lokale, hardwerkende producenten. We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt.

 Je vindt deze grotchampignons bij de Carrefour winkels in heel België.