Luik - Het land van Herve | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Luik - Het land van Herve

Fietsen door de heuvels van het Land van Herve

 

Het Land van Herve is een streek waar boerenwijsheid niet verloren gaat. De landbouwers laten er hun koeien nog tussen de hoogstambomen in de weiden lummelen. Dat betekent twee keer opbrengst. Met de koemelk maakt men Hervekaas. Die mag je gerust de meest authentieke kaas van ons land noemen. De vruchten van de appel- en perenbomen verwerkt men tot stroop. Een fietstocht door het golvende land laat je dus ook twee keer genieten: van het prachtig golvende landschap en van het lekkers dat dit vruchtbare land geeft.

Luik: Het Land van Herve

Luik - Land van Herve

Route: 38 km / heuvelachtig / Herve – Julémont – Aubel – Froidthier – Thimister – Battice – Herve  
Startpunt: Maison du Tourisme du Pays de Herve, Place de la Gare 1, 4650 Herve, tel. 087/69 31 70
Parking: Gratis parking bij het vertrekpunt
Te volgen route: De route volgt slechts gedeeltelijk fietsknooppunten. Download of print de route vooraf uit

.GPX

.GPX-file

Een GPS Exchange Format of .GPX is een standaard opmaaktabel voor geografische data. Deze bestanden bevatten een gedetailleerde route. Wanneer je een .GPX-file downloadt, zal je merken dat er niets verschijnt. Om het bestand te kunnen openen, moet je het importeren in een wandel-of fietsgps of in een hiervoor voorziene app.

Fietsknooppunt

Fietsknoop

Mis geen enkel knooppunt met deze gratis app! Fietsknoop groepeert al de fietsknooppunten op je smartphone zowel voor Android als iOS en iPad. Het geeft je de mogelijkheid om onze routes zo nauw mogelijk te volgen dankzij de gedetailleerde kaart met straatnamen.

RouteYou

RouteYou

In deze applicatie kan je een gedetailleerde kaart vinden van al onze routes. Je kan de routes hier ook in verschillende formaten downloaden. Download RouteYou voor je smartphone of iPhone of surf naar de website via desktop.

Ontdek onderweg het heerlijks van:

Fromagerie du Vieux Moulin,Fromagerie du Vieux Moulin | Carrefour

Lekker gras, straffe kaas

België staat in het buitenland niet meteen bekend als een land van bijzondere kazen. Een uitzondering vormt de Hervekaas. Alleen in het Land van Herve maakt men deze scherp geurende maar elegant smakende kaas. Le Vieux Moulin, dat zijn kaasmakers met een lange traditie.

Enige beschermde kaas van België

“De Hervekaas is de enige Belgische kaas met een gecontroleerde oorsprongsbenaming (AOP). Ze mag alleen in het Land van Herve gemaakt worden en moet aan strenge voorwaarden voldoen. Wij gebruiken de melk van de koeien van onze buren. Die moeten 180 dagen per jaar minstens acht uur in de wei lopen. Het zijn immers de kruiden die hier in die vette weidegrond groeien die de Hervekaas die typische sterke smaak en geur geven”, vertelt Madeleine.

Van moeder op dochter

“Ik ben een van de laatste producenten van Hervekaas. Het is een ambacht dat vroeger van moeder op dochter werd doorgegeven. De mannen zorgden voor de dieren en het land. De vrouwen maakten de kaas. Ik vind het belangrijk om die traditie van mijn ouders en grootouders verder te zetten. Wij verwerken de melk rauw, in tegenstelling tot andere producenten die gepasteuriseerde melk gebruiken. Zo leerde ik het immers van mijn ouders. Rauwe melk is gezonder en heeft meer smaak”, vertelt Madeleine.

Unieke bacterie

Het geheim van Hervekaas zit hem in een unieke bacterie die zich tijdens de rijping ontwikkelt. Dat is een natuurlijk proces dat alleen in het Land van Herve voorkomt. Er is zachte Hervekaas en een meer pittige variant. Die laatste verkrijgt men door de kaas langer te laten rijpen. Hoewel het soms schrikken is van de scherpe geur van de Hervekaas, is hij toch vol en elegant van smaak.

Beleef ter plaatse

-     Rondleiding in de kaasmakerij (met museum) op zaterdag om 14u30 (betalend)
-     Groepen kunnen reserveren op andere dagen
-     De kaaswinkel met de eigen kaasproducten bevindt zich in Herve
-     Je kan ons ook terugvinden op de wekelijkse markt in Fléron op vrijdag, in Verviers op zaterdag en in Aubel op zondag

Hoe te bereiken? De kaasmakerij bereik je twee kilometer na het vertrek in een beekvallei tussen de groene weiden.
Contact: Fromagerie du Vieux Moulin, Sur la Commune 14, 4651 Battice (Herve). De winkel bevindt zich in de Rue de Herve 169 in Battice (Herve). Tel. 087/66 00 39.
Openingsuren: Op maandag en van woensdag tot vrijdag van 9u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 18u30. Op zaterdag van 9u30 tot 18u30.

www.fromagerie-du-vieux-moulin.be

Lekkere Hervekaas in jouw Carrefour winkel

In al onze winkels is een rek voorbehouden voor producten van lokale, hardwerkende
producenten. We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt. 

Je vindt deze Hervekaas bij de Carrefour winkels in de provincie Luik en Brussel.

Ferme de Gerard Sart,Ferme de Gerard Sart | Carrefour

Thuis bij de boer

De boerenstiel kan soms een eenzame bezigheid zijn. Joëlle en haar man besloten jaren geleden hun landbouwbedrijf wat af te bouwen. Ze begonnen hun eigen producten zelf te verwerken en te verkopen. Sindsdien komt er voortdurend volk over de vloer en is het contact met de klant er wel. 

Bewust kleinschaliger

“Vroeger was onze boerderij groter. We zijn bewust kleinschaliger geworden en hebben onze activiteiten gediversifieerd. We openden eerst een hoevewinkel. Daar verkopen we zelfgemaakte confituren en ijs van melk van onze koeien. Later kwamen er ook hoevekippen bij en hebben we boerengolf geïntroduceerd. De mensen die we zo over de vloer kregen, wilden graag ook iets eten en drinken. Dus legden we op ons erf een terras aan. Gasten kunnen er nu streekgerechten eten of iets drinken.”, vertelt Joëlle.

 

Confituur met extra smaak

“De confituurmarkt is een al redelijk verzadigde markt. Om ons te onderscheiden van andere merken verkopen we daarom bij Carrefour enkel confituren met een extra smaak, zoals kersen met munt, frambozen met basilicum, peren met kaneel of kruidenmengeling, aardbeien met peper of rabarber met vlierbloesem. Ik maak alleen combinaties die ik zelf lust. Ik vind bijvoorbeeld kiwi’s niet lekker, dus maak ik er ook geen confituur van.”, vertelt Joëlle.

Veel lokaal fruit

“We kopen ons fruit zoveel mogelijk lokaal. De frambozen komen bijvoorbeeld van een kleine teler uit de streek. Het Land van Herve is gelukkig een streek met nog veel hoogstamfruitbomen. Zo beschikken we altijd over vers fruit om te verwerken tot confituur en ijs. In onze ijstoog hebben we tot 36 smaken in de aanbieding. Bij de confituren hebben we achttien smaken.”, vertelt Joëlle.

Beleef ter plaatse

-     Hoevewinkel met eigen producten en andere streekproducten
-     Taverne met streekgerechten
-     Je kunt er boerengolf spelen
-     In Aubel en Welkenraedt ijssalon met ijs van de hoeve

Hoe te bereiken? De hoeve ligt links bij het binnenrijden van Julémont
Contact: Ferme de Gerard Sart, Route de Mortier 11, 4606 Julémont, tel. 04/387 63 56
Openingsuren: Woensdag, donderdag , vrijdag en zondag van 14 tot 21u. Zaterdag van 9u30 tot 21u

www.fermedegerardsart.be

Geniet van al het lekkers van Ferme de Gérard-Sart in jouw Carrefour winkel

In al onze winkels is een rek voorbehouden voor producten van lokale, hardwerkende producenten. We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt. 

Je vindt deze producten in de Carrefour winkels in het Luikse en in Brussel.

Siroperie Artisanale Aubel,Siroperie Artisanale Aubel | Carrefour

Een eeuwenoude familietraditie

De ambachtslui in het Land van Herve zijn niet echt jobhoppers. Antoine Nyssen is een jonge stroopmaker, net als zijn vader en grootvader en overgrootvader en… Waarom veranderen als wat goed is dankzij jou gewoon kan bewaard blijven voor de volgende generatie? In de familie Nyssen is dat geen moeilijke keuze.

Traditie sinds 1757

“Ik ben al de twaalfde generatie van dit familiebedrijf sinds 1757. In tegenstelling tot
sommige andere stroopfabrieken maken wij enkel stroop tussen 15 september en 15 oktober. We werken immers uitsluitend met verse appelen en peren. Die komen rechtstreeks van de hoogstamboomgaarden in de buurt. De traditie van het stroop maken is zeer oud. Boeren zochten een manier om hun fruit te bewaren. Door het in te koken tot stroop konden ze de hele winter van hun appelen en peren genieten.”, vertelt Antoine.

Licht gekarameliseerd

Trouw aan het oude familierecept maakt de familie Nyssen een goed smeerbare en licht gekarameliseerde stroop. De kunst zit hem in het precies weten wanneer de stroop voldoende ingekookt is. Hij mag niet verbranden, maar ook niet te lopend zijn. Afhankelijk van de variëteit van appelen en peren is er een meer zoete en een meer zurige variant. Er komen geen suikers of bewaarmiddelen aan te pas, zo schrijft het recept het immers voor. 

Laag rendement

“Stroop maken is geen lucratieve activiteit. Het rendement ligt immers niet hoog. Voor één kilo stroop heb je acht kilo appelen nodig. Reken dus maar uit. Maar als erfgenamen van een oude familietraditie kunnen we niet anders. Wij willen dat datgene wat onze voorouders opgebouwd hebben, niet verdwijnt.”, vertelt Antoine.

Beleef ter plaatse

-     Verkoop ter plaatse
-     Op zaterdag om 11u is er een gratis rondleiding met proeverij
-     Groepen kunnen een rondleiding reserveren

Hoe te bereiken? Volg bij knooppunt 52 de Rue Saint-Antoine zo’n 400 meter
Contact: Siroperie Artisanale d’Aubel, Rue Saint-Antoine 16, 4880 Aubel, tel. 087/68 64 38
Openingsuren: Van maandag tot zaterdag. Geen vaste uren. Meestal is er iemand aanwezig.

www.sirop.be

Ontdek de traditionele stroop van de Siroperie in jouw Carrefour winkel

In al onze winkels is een rek voorbehouden voor producten van lokale, hardwerkende producenten. We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt. 

Je vindt deze stropen in de Carrefour winkels in heel Wallonië.

Hou hier even halt

Te bezoeken,Te bezoeken | Carrefour

Fort van Battice

Bij de Duitse inval in mei 1940 leverde het Belgische leger hevig weerstand vanuit dit fort. Er is een klein museum.

Eten en drinken,Eten en drinken | Carrefour

Abdij van Val-Dieu

Dit prachtig bewaard abdijcomplex ligt in de vallei van de Berwijn. Er wordt bier gebrouwen en kaas gemaakt. Je kunt deze proeven in de brasserie. 

Info via www.abbaye-du-val-dieu.be.

 

IJssalon l’Emporté

In dit ijssalon in het centrum van Aubel wordt enkel het hoeveijs van de Ferme de Gérard Sart verkocht. Place Albert 1er in Aubel.

Groene oase,Groene oase | Carrefour

©François Struzik - simply human

Ravel 38

Deze voormalige autovrije spoorwegbedding voert je door het mooie Land van Herve. Onderweg krijg je mooie doorkijkjes op de dorpen en de heuvels.

Retrouvez tous les produits locaux dans votre magasin Carrefour

Vind alle lokale producten in jouw Carrefour winkel