Fromagerie du Vieux Moulin,Fromagerie du Vieux Moulin | Carrefour

Lekker gras, straffe kaas

België staat in het buitenland niet meteen bekend als een land van bijzondere kazen. Een uitzondering vormt de Hervekaas. Alleen in het Land van Herve maakt men deze scherp geurende maar elegant smakende kaas. Le Vieux Moulin, dat zijn kaasmakers met een lange traditie.

De AOP kaas van Herve

Enige beschermde kaas van België

“De Hervekaas is de enige Belgische kaas met een gecontroleerde oorsprongsbenaming (AOP). Ze mag alleen in het Land van Herve gemaakt worden en moet aan strenge voorwaarden voldoen. Wij gebruiken de melk van de koeien van onze buren. Die moeten 180 dagen per jaar minstens acht uur in de wei lopen. Het zijn immers de kruiden die hier in die vette weidegrond groeien die de Hervekaas die typische sterke smaak en geur geven”, vertelt Madeleine.

Van moeder op dochter

“Ik ben een van de laatste producenten van Hervekaas. Het is een ambacht dat vroeger van moeder op dochter werd doorgegeven. De mannen zorgden voor de dieren en het land. De vrouwen maakten de kaas. Ik vind het belangrijk om die traditie van mijn ouders en grootouders verder te zetten. Wij verwerken de melk rauw, in tegenstelling tot andere producenten die gepasteuriseerde melk gebruiken. Zo leerde ik het immers van mijn ouders. Rauwe melk is gezonder en heeft meer smaak”, vertelt Madeleine.

Madeleine met het product van Fromagerie du Vieux Moulin in Luik

De producten van Fromagerie du Vieux Moulin in Luik

Unieke bacterie

Het geheim van Hervekaas zit hem in een unieke bacterie die zich tijdens de rijping ontwikkelt. Dat is een natuurlijk proces dat alleen in het Land van Herve voorkomt. Er is zachte Hervekaas en een meer pittige variant. Die laatste verkrijgt men door de kaas langer te laten rijpen. Hoewel het soms schrikken is van de scherpe geur van de Hervekaas, is hij toch vol en elegant van smaak.

Beleef ter plaatse

-     Rondleiding in de kaasmakerij (met museum) op zaterdag om 14u30 (betalend)
-     Groepen kunnen reserveren op andere dagen
-     De kaaswinkel met de eigen kaasproducten bevindt zich in Herve
-     Je kan ons ook terugvinden op de wekelijkse markt in Fléron op vrijdag, in Verviers op zaterdag en in Aubel op zondag

Hoe te bereiken? De kaasmakerij bereik je twee kilometer na het vertrek in een beekvallei tussen de groene weiden.
Contact: Fromagerie du Vieux Moulin, Sur la Commune 14, 4651 Battice (Herve). De winkel bevindt zich in de Rue de Herve 169 in Battice (Herve). Tel. 087/66 00 39.
Openingsuren: Op maandag en van woensdag tot vrijdag van 9u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 18u30. Op zaterdag van 9u30 tot 18u30.

www.fromagerie-du-vieux-moulin.be

De winkel van Fromagerie du Vieux Moulin in Luik

Lekkere Hervekaas in jouw Carrefour winkel

In al onze winkels is een rek voorbehouden voor producten van lokale, hardwerkende
producenten. We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt. 

Je vindt deze Hervekaas bij de Carrefour winkels in de provincie Luik en Brussel.