Luxemburg Marloie | Carrefour
Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Fietsen naar de Ferme de la Bourgade en Maison Houillon in de Famenne

 

De Famenne is de glooiende overgang naar de wouden en de hoge kammen van de Ardennen. Op de fiets hobbel je er tussen de weiden van de ene richel naar de andere. Tijdens deze tocht daal je ook een keer diep af naar de kronkelende Ourthe. Onderweg staren koeien je aan, áls ze geen kluit mals gras uit de grond aan het rukken zijn. Want nergens smaakt het gras –en de melk—lekkerder dan in streek van Marche-en-Famenne. 

Luxemburg: De Famenne

Route: 57 km / heuvelachtig / Marloie – Aye – Marche-en-Famenne – Heure – Moressée – Grandhan – Melreux – Hotton – Verdenne – Marche-en-Famenne - Marloie
Startpunt: Station van Marloie, Place de la Gare in Marloie
Parking: Gratis bij het startpunt
Te volgen knooppunten: 120 – 31 – 32 – 107 – 105 – 104 – 103 – 110 – 109 – 100 – 99 – 97 – 96 – 93 – 92 – 91 – 90 – 10 – 11 – 12 – 14 – 16 – 17 – 19 – 21 – 140 – 30 – 25 – 29 – 31 – 120 

Luxemburg Marloie

.GPX

Fichier GPX

"GPS Exchange Format" ou ".GPX" correspond à un format de fichier standard permettant de lire les coordonnées géographiques. Les fichiers contiennent les itinéraires détaillés. Lorsque vous téléchargez un .GPX-file, vous remarquez que rien ne s'affiche. Pour pouvoir ouvrir le fichier, vous devez l'importer dans un GPS de randonnée à pied ou à vélo ou dans une app prévue à cet effet.

Fietsknooppunt

Fietsknoop

Ne ratez aucun point-noeud grâce à cette application gratuite! Fietsknoop regroupe tous les points-noeuds sur votre smartphone. Disponible pour AndroidiOS et également pour votre tablette iPad. Ceci vous donne la possibilité de suivre nos itinéraires à la lettre grâce à la carte détaillée reprenant le nom de rues.

Ontdek onderweg het heerlijks van:

La Ferme de la Bourgade,La Ferme de la Bourgade | Carrefour

Biologische zuivel uit de Famenne

De Famenne is een eindeloos glooiend weideland. Voor koeien is dit het paradijs en dat hebben Suzanne en Jean-Marie van La Ferme de la Bourgade begrepen. De biologische melk van hun dieren verwerken ze zelf tot lekkere verse zuivelproducten. Met respect voor de streek en de natuur.

“Onze passie delen”

“Achttien jaar geleden nam mijn man Jean-Marie de boerderij van zijn ouders over. Ondertussen hebben we zelf vijf kinderen waarvan we hopen dat iemand de familieboerderij zal voortzetten. Omdat we graag de passie voor ons beroep delen met anderen, hebben we ons bedrijf stap voor stap uitgebreid met gîtes, een restaurant, hoeveverkoop en boerengolf. Gasten mogen altijd een handje helpen in de stallen of gewoon rondkijken”, vertelt Suzanne.

Rustige Bleue Mixte koeien

“Onze driehonderd koeien zijn van het ras Bleue Mixte. In tegenstelling tot de bekendere blauwwit koeien worden deze dieren vooral als melkvee gekweekt. De koeien zijn heel rustig van aard. Het is een echte graskoe en dat komt goed uit in deze streek. De Famenne is immers niet echt geschikt voor akkerbouw. Er zijn wel weilanden bij de vleet waar de dieren kunnen grazen. Hun voeding kweken we zelf op biologische wijze. Zo geeft deze streek ons de producten die onze koeien nodig hebben”, aldus Suzanne.

Alleen met rauwe melk

“Omdat we biologisch producten afleveren hebben we een melkopbrengst die tot 30% lager ligt. We voeren de dieren immers niet bij. We verwerken enkel rauwe melk. Zo blijven de vitaminen maximaal bewaard. Bij Carrefour verdelen we halfvolle en volle melk, yoghurt en room. De boter is beschikbaar als gezouten, ongezouten en gekruid. Paradepaardje is onze Pavé Bleue. Dat is een blauwe zachte kaas speciaal ontwikkeld om de Bleue Mixte te promoten. We zijn de enige producent van Pavé Bleue in België”, zegt Suzanne.

Beleef ter plaatse

-     Hoeveverkoop
-     Je kunt op het terras uitrusten met een drankje
-     Je mag even rondkijken op de boerderij
-     Boerengolf (reserveren)

Hoe te bereiken? Tussen knooppunt 96 en 93 net voor de Rue du Thier aan je linkerkant..

Contact: La Ferme de la Bourgade, Rue Moressée 10, 5377 Heure, tel. 086/32 10 09
Openingsuren: Van dinsdag tot zondag van 10 tot 18u 

www.lafermedelabourgade.be

Ontdek deze biologische melk in jouw Carrefour winkel

In al onze winkels is een rek voorbehouden voor producten van lokale, hardwerkende producenten. We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt.

Je vindt de producten van La Ferme de Bougarde bij Carrefour in Marche, Jambes en Wépion

Maison Houillon,Maison Houillon | Carrefour

De laatste likeurmaker

Wallonië is een land van jenever en likeur. Toch raken deze traditionele dranken steeds meer in de verdrukking. Dat is een evolutie die Yannick Houillon in zijn eentje een halt toe roept. In zijn kleine atelier in Marloie brouwt hij volgens oude recepten traditionele pékèts en andere sterke dranken.

Likeuren volgens oude recepten

“Wallonië is een land van likeuren. Toen ik nog restauranthouder was, maakte ik mijn eigen jenevers al zelf, zoals de bekende pékèt. Omdat die traditie aan het verdwijnen was, besloot ik in 2013 om me enkel nog op het maken van lokale sterke dranken toe te leggen. Ik verzamel oude recepten en maak sindsdien likeuren, pékèt, aperitieven, siropen en pékèts op de traditionele manier. Vandaag ben ik de laatste likeurmaker van de provincie Luxemburg”, glundert Yannick trots.

77 smaken

"Alle ingrediënten zijn van natuurlijke oorsprong. Hier komen geen chemische toevoegingen aan te pas. Het bereiken van de juiste smaak is een proces van jaren. Ik probeer zo goed mogelijk de fruitsmaak te accentueren. Momenteel heb ik 77 smaken ontwikkeld. Klassiekers zijn peer met cognac, violette, Ardense pastis en coyons d’Sindge. Dat laatste is Waals voor een likeur op basis van kersen. In het atelier bereid ik alles zelf met de hand, tot en met het kleven van de etiketten op de flessen”, vertelt Yannick.

Aansluiten bij oude traditie

“De producten die ik maak gaan terug op een oude traditie. Daarom zijn ze ook als streekproduct erkend. Ik merk dat mensen daar weer naar op zoek gaan. Ik maak soms ook dranken op vraag van de klant. Zo zijn er gepersonaliseerde likeuren voor restaurants of bedrijven. De Saveur de Marche is bijvoorbeeld een likeur met dennensmaak die gemaakt wordt voor de toeristische dienst van Marche en Nassogne”, zegt Yannick.

Beleef ter plaatse

-     Winkel met eigen likeurproducten en andere streekproducten

Hoe te bereiken?  Neem de tweede straat links na knooppunt 120 (Rue de la Station). Maison Houillon ligt aan je rechterkant, vlakbij het start- en eindpunt van deze route.

Contact: Maison Houillon, Rue de la Station 3, 6900 Marche-en-Famenne, tel. 084/46 75 50
Openingsuren: Van dinsdag tot zaterdag van 10 to 19u

 www.maisonhouillon.be

De likeur van Maison Houillon in jouw Carrefour winkel

In al onze winkels is een rek voorbehouden voor producten van lokale, hardwerkende producenten.We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt.  

Je vindt deze likeur in winkels van Carrefour in Luxemburg en Namen.

Hou hier even halt

Voor speelvogels,Voor speelvogels | Carrefour

Speeltuin

Bij de brug over de Ourthe in Hotton liggen er bij de oever van de rivier grasweiden waar je kunt uitrusten of picknicken. Er zijn ook speeltoestellen voor kinderen.

Te bezoeken,Te bezoeken | Carrefour

Grotten van Hotton

Even buiten Hotton heeft het insijpelen van regenwater in de zachte kalksteen een groot grotcomplex uitgeloogd. Een deel van deze ondergrondse tunnels en grotten kun je bezoeken met een gids.

Famenne & Art Museum

In een 18de-eeuws herenhuis in het centrum van Marche-en-Famenne belicht dit museum de geschiedenis van het stadje en de streek. Elk aspect uit het verleden wordt er met behulp van moderne multimedia uit de doeken gedaan.

Natuur,Natuur | Carrefour

Ourthe

De Ourthe is een kronkelende rivier die in de buurt van Grandhan en Hotton een hoek van de Famenne doorkruist. Dit landschap is een zeer mooi deel van deze fietstocht.

Vind alle lokale producten in jouw Carrefour winkel