Stadswandeling Namen | Carrefour
Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Namen: Een stadswandeling door het centrum

 

Noblesse oblige. De hoofdstad van Wallonië heeft statige rivierkades, een citadel die vanop zijn rots alles nauwlettend in het oog houdt en een bedrijvige historische binnenstad met een wirwar aan fraaie stegen en pleintjes. Het verbaast niet dat in Namen zowel zaken met een lange familietraditie als jonge ambitieuze ondernemers een vruchtbare voedingsbodem aantreffen. Wandel mee langs de hoogtepunten van de stad aan de samenvloeiing van Samber en Maas.

Namen: De hoofdstad van Wallonië

Route: 7,5 km / Ingekort : 3,7 km / stadsroute met één keer stijgen en dalen naar de citadel
Startpunt: Station van Namen
Parking: Betalend parkeren bij het station van Namen
Bewegwijzering: geen
Inkorten: wandel na de brug over de Samber meteen verder stroomopwaarts de Samber
Producenten: Verschillende koffievariëteiten van Cafés Delahaut en de artisanale bieren van Brasserie de Namur

Wandelroute Namen - Stadswandeling

.GPX

.GPX-file

Een GPS Exchange Format of .GPX is een standaard opmaaktabel voor geografische data. Deze bestanden bevatten een gedetailleerde route. Wanneer je een .GPX-file downloadt, zal je merken dat er niets verschijnt. Om het bestand te kunnen openen, moet je het importeren in een wandel-of fietsgps of in een hiervoor voorziene app.

Ontdek onderweg het heerlijks van:

Cafes Delahaut,Cafes Delahaut | Carrefour

Artisanale koffie

Cafés Delahaut is een familiezaak van koffiebranders met een lange traditie. Na 800 meter wandelen sinds het vertrek waait in het hartje van Namen de heerlijke geur van vers gebrande koffie je al in de neus.    

“De koffieboon is in opmars”

“Deze zaak bestaat sinds 1864. Het begon als een kruidenierswinkel waar later ook koloniale waren werden verkocht, zoals koffie uit Congo. Ik vorm samen met mijn broer de vierde generatie van de koffiebrandersfamilie Delahaut. De verkoop van koffiebonen zit bij ons duidelijk in de lift ten nadele van de gemalen koffies. Dat geldt zeker voor artisanale branders, zoals wij. Een geroosterde boon die pas vlak voor het koffiezetten gemalen wordt, bewaart immers het best zijn smaak,” vertelt François van Cafés Delahaut.    

“Wij roosteren bonen van de hoogste kwaliteit”

“Wij zijn een kleine artisanale koffiebrander. Op het vlak van prijs is het daarom moeilijk concurreren met de grote koffiemerken. Wij onderscheiden ons door onze zeer hoge kwaliteit. Dat begint met de selectie van de beste groene koffiebonen. Die worden op zeer hoge hoogten geteeld en hebben het meest uitgesproken parfum. We roosteren ze zeer langzaam op lage temperatuur. Daardoor bewaart de koffie zijn specifieke smaak. De Arabica bonen die hoog geteeld worden, bezitten bovendien minder cafeïne. Onze koffies zijn daardoor minder agressief dan de goedkopere,” weet François van Cafés Delahaut.    

Een nieuw belevingscentrum voor koffie

In september 2020 verhuist het grootste deel van de koffieproductie en het magazijn van de Delahaut naar een nieuwe site in de industriezone Ecolys in Suarlée – een tiental kilometer buiten Namen. Het nieuwe duurzame gebouw wordt een soort belevingscentrum voor koffie met onder andere een koffiebar, een school voor barista’s en een lunchrestaurant. Bezoekers krijgen een doorkijk naar het atelier. De historische winkel in het centrum van Namen blijft bestaan.

“Onze koffie ligt nog warm in de rekken van Carrefour”

“Mijn vader weigerde om onze koffie via de grootdistributie te verkopen. Ik heb wel de stap naar Carrefour gezet. Vrienden wilden immers graag onze koffie aanschaffen, maar geraakten nooit in onze winkel in Namen. Door met Carrefour samen te werken, vinden klanten ons merk nu ook bij hen om de hoek. We roosteren trouwens enkel op bestelling. Onze koffie in de rekken van Carrefour is zo vers dat hij bij wijze van spreken nog warm is,” aldus François van Cafés Delahaut.

Je vindt de koffies van Delahaut bij Carrefour in de provincies Namen, Henegouwen en Waals-Brabant en in de regio Brussel.    

Beleef ter plaatse

In de winkel heb je een ruime keuze aan koffievariëteiten, zowel als boon als gemalen.

Contact: Cafés Delahaut, Rue de l’Ange 21, 5000 Namur, tel. 081/22 11 58
Openingsuren: Maandag tot zaterdag van 9u30 tot 18u    

www.cafesdelahaut.be

Brasserie de la Houppe,Brasserie de la Houppe | Carrefour

Bieren met Naamse wortels

Bij de samenvloeiing van de Samber en de Maas is water tijdens deze wandeling voortdurend aanwezig. Halfweg komt daar ook bier bij. Nadat je de tweede keer over de Maas bent gehopt, bereik je Brasserie de la Houppe. Deze jonge Naamse brouwers hebben hun zaak ingericht in een oude brouwerij aan de oever van de Maas.    

“Project van drie vrienden aan de toog”

“Het begon voor ons allemaal in 2013 toen vijf vrienden aan de toog plannen maakten om zelf een bier te brouwen. Een brouwerij vestigen in hartje Namen maakte al altijd deel uit van het project, maar destijds had niemand van ons kunnen denken dat het allemaal zo snel ging gaan. Onze bieren vielen in de smaak en vorig jaar brouwden we al een volume van 4600 hectoliter. Nu runnen we een onderneming met alles wat daar bij komt kijken, maar eigenlijk blijft dit een project onder vrienden met een gemeenschappelijke passie,” vertelt François van Brasserie de Namur.    

“Contrast in neus en mond”

“Onze filosofie is om bieren te maken met een duidelijk contrast tussen de ervaring van het bier in de neus en in de mond. Zo hebben we het zelf graag en wij kúnnen geen bier brouwen dat we zelf niet lekker vinden. Houppe is het eerste bier dat we via Carrefour verdelen. Het is een redelijk straffe blonde tripel (7,5%) met een fruitige sensatie in de neus. In de mond verdwijnt dat licht fruitige echter en krijgt het bier een volle smaakbody. Het andere bier is Jambes. Het geeft een gelijkaardige smaakervaring, maar is lichter (4,8%),” legt François van Brasserie de Namur uit.    

Bier van de steltenlopers

“We verstoppen de Naamse afkomst van onze bieren niet. Als logo kozen we twee steltenlopers. Deze zijn ook de symbolen van de stad. Doordat de Samber en de Maas in Namen samenvloeien, had de stad vroeger vaak af te rekenen met overstromingen. Om de voeten toch droog te houden, werden de inwoners ervaren steltenlopers. De rivaliteit tussen de inwoners langs beide oevers van de rivier op dat vlak leeft nog altijd door in de plaatselijke folklore. Wij spelen daar met onze logo’s met een knipoog op in,” verklapt François van Brasserie de la Houppe in Namen.    

Beleef ter plaatse

-     Tijdens de kantooruren kun je in de brouwerij de bieren rechtstreeks aankopen.
-     Elke tweede zondag van de maand zijn er rondleidingen in de brouwerij om 11u en om 14u30 met proeverij (na reservatie, betalend). In groep kan dit ook op andere momenten, maar gelieve dan eerst te reserveren.

Contact: Brasserie de le Houppe, Avenue de la Plante 49, 5000 Namur, tel. 081/37 09 37, visite@houppe.be

www.houppe.be

Je vindt de bieren van Brasserie de la Houppe bij Carrefour in Jambes, Wépion en Marche.    

Hou hier even halt

Opvallend,Opvallend | Carrefour

© WBT - Anibal Trejo

Belfort

De toren wordt ook Tour Saint-Jacques genoemd en werd in 1388 als deel van de middeleeuwse omwalling gebouwd.

Locatie : Rue du Beffroi.

L’Enjambée

Deze nieuw brug over de Maas zorgt voor een vlotte verbinding voor voetgangers en fietsers tussen het stadscentrum en Jambes aan de overzijde van de rivier. Op de brug heb je een mooi uitzicht op de stad en haar wijken.

Locatie : Bij de samenvloeiing van Samber en Maas.

© RF SIJambes

Citadel

Moeilijk in te nemen en met een arendsoog op de omgeving: beter kun je een citadel niet bedenken. Namen wás ook een strategische stad, in een grensgebied en aan de samenvloeiing van rivieren. Nog steeds is het een hele klim naar de top van de citadelheuvel. Het panorama is er onbelemmerd.

Locatie: Route Merveilleuse.

Te bezoeken,Te bezoeken | Carrefour

Halle al’Chair

Bij de oever van de Samber was dit historische gebouw aanvankelijk de vleeshal van de slagers. Vandaag kun je er een oudheidkundig museum over Namen bezoeken.

Locatie : Rue du Pont.

Félicien Rops Museum

Félicien Rops was de bekendste Naamse kunstenaar en één van de belangrijkste Belgische schilders uit de 19de eeuw. De permanente tentoonstelling toont een volledig overzicht van het zeer uiteenlopende werk van Rops.

Locatie: Rue Fumal 12.

www.muséerops.be

© WBT - J.P. Remy

Vind alle lokale producten in jouw Carrefour winkel