Brasserie de la Houppe,Brasserie de la Houppe | Carrefour

Bieren met Naamse wortels

Bij de samenvloeiing van de Samber en de Maas is water tijdens deze wandeling voortdurend aanwezig. Halfweg komt daar ook bier bij. Nadat je de tweede keer over de Maas bent gehopt, bereik je Brasserie de la Houppe. Deze jonge Naamse brouwers hebben hun zaak ingericht in een oude brouwerij aan de oever van de Maas.    

François en een glas bier van Brasserie de Namur

“Project van drie vrienden aan de toog”

“Het begon voor ons allemaal in 2013 toen vijf vrienden aan de toog plannen maakten om zelf een bier te brouwen. Een brouwerij vestigen in hartje Namen maakte al altijd deel uit van het project, maar destijds had niemand van ons kunnen denken dat het allemaal zo snel ging gaan. Onze bieren vielen in de smaak en vorig jaar brouwden we al een volume van 4600 hectoliter. Nu runnen we een onderneming met alles wat daar bij komt kijken, maar eigenlijk blijft dit een project onder vrienden met een gemeenschappelijke passie,” vertelt François van Brasserie de Namur.    

“Contrast in neus en mond”

“Onze filosofie is om bieren te maken met een duidelijk contrast tussen de ervaring van het bier in de neus en in de mond. Zo hebben we het zelf graag en wij kúnnen geen bier brouwen dat we zelf niet lekker vinden. Houppe is het eerste bier dat we via Carrefour verdelen. Het is een redelijk straffe blonde tripel (7,5%) met een fruitige sensatie in de neus. In de mond verdwijnt dat licht fruitige echter en krijgt het bier een volle smaakbody. Het andere bier is Jambes. Het geeft een gelijkaardige smaakervaring, maar is lichter (4,8%),” legt François van Brasserie de Namur uit.    

François in de Brasserie de Namur

François en een flesje bier van de Brasserie de Namur

Bier van de steltenlopers

“We verstoppen de Naamse afkomst van onze bieren niet. Als logo kozen we twee steltenlopers. Deze zijn ook de symbolen van de stad. Doordat de Samber en de Maas in Namen samenvloeien, had de stad vroeger vaak af te rekenen met overstromingen. Om de voeten toch droog te houden, werden de inwoners ervaren steltenlopers. De rivaliteit tussen de inwoners langs beide oevers van de rivier op dat vlak leeft nog altijd door in de plaatselijke folklore. Wij spelen daar met onze logo’s met een knipoog op in,” verklapt François van Brasserie de la Houppe in Namen.    

Beleef ter plaatse

-     Tijdens de kantooruren kun je in de brouwerij de bieren rechtstreeks aankopen.
-     Elke tweede zondag van de maand zijn er rondleidingen in de brouwerij om 11u en om 14u30 met proeverij (na reservatie, betalend). In groep kan dit ook op andere momenten, maar gelieve dan eerst te reserveren.

Contact: Brasserie de le Houppe, Avenue de la Plante 49, 5000 Namur, tel. 081/37 09 37, visite@houppe.be

www.houppe.be

Je vindt de bieren van Brasserie de la Houppe bij Carrefour in Jambes, Wépion en Marche.    

François aan het werk in Brasserie de Namur