Vlaams-Brabant - Dijleland | Carrefour
Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Fietstocht langs brouwerij en hoeveverkoop

 

In het Dijleland waren de brouwers baas. Ze lieten zelfs een kanaal graven om hun vaten uit de Leuvense brouwerijen naar verre steden af te voeren. Deze fietstocht voert je langs dit kanaal en ook langs een aparte artisanale brouwerij. Daar mengen ze zelfs witloof in het glas. Dat groeit er als wit goud uit de grond. Naast de alomtegenwoordige aardappel natuurlijk. Die wordt hier nog met de hand gerooid. Ontdek hoe trots Dijlelanders zijn op de vruchten van hun grond en werk.

Vlaams-Brabant: Het Dijleland

Fietsroute Vlaams-Brabant: Het Dijleland

 

Route: 32 km / vlakke route / Tildonk – Wakkerzeel – Rotselaar – Wijgmaal – Herent – Winksele – Tildonk
Startpunt: Bij knooppunt 28, Kruineikestraat in Tildonk, ter hoogte van de brug over het Kanaal van Leuven naar Mechelen
Parking : Engelenburcht, Kruineikestraat 5, 3150 Tildonk
Te volgen knooppunten: 28 – 27 – 26 – 72 – 30 – 35 – 31 – 93 – 38 – 95 – 32 – 28 

Vlaams-Brabant - Dijleland

Fichier GPX

"GPS Exchange Format" ou ".GPX" correspond à un format de fichier standard permettant de lire les coordonnées géographiques. Les fichiers contiennent les itinéraires détaillés. Lorsque vous téléchargez un .GPX-file, vous remarquez que rien ne s'affiche. Pour pouvoir ouvrir le fichier, vous devez l'importer dans un GPS de randonnée à pied ou à vélo ou dans une app prévue à cet effet.

Vlaams-Brabant - Dijleland

Fietsknoop

Ne ratez aucun point-noeud grâce à cette application gratuite! Fietsknoop regroupe tous les points-noeuds sur votre smartphone. Disponible pour AndroidiOS et également pour votre tablette iPad. Ceci vous donne la possibilité de suivre nos itinéraires à la lettre grâce à la carte détaillée reprenant le nom de rues.

Ontdek onderweg het heerlijks van:

Brouwerij Hof ten Dormaal,Brouwerij Hof ten Dormaal | Carrefour

En de boer, die brouwde voort

Tildonk ligt in het hart van de witloofstreek. Dat heeft verder geen belang als het je ambitie is om bier te brouwen. Dat is echter zonder de familie Janssens gerekend. Zij ontdekte dat de witloofwortel een geschikt ingrediënt is voor het unieke witloofbier van Hof Ten Dormaal.

“Eigen graan én hop”

“Vader André richtte Hof Ten Dormaal op in 2008. Vandaag runnen Jef en mezelf, zijn twee zonen, mee de brouwerij. Jef is de brouwer. Ik ben de boer die het graan en de hop verbouwt. Het hopveld ligt naast de boerderij. Bezoekers kunnen dus de hop zien groeien die we in het brouwproces gebruiken. Dat is uniek. We zijn immers de enige brouwerij in Europa die zowel zijn graan als hop zelf verbouwt”, vertelt Dries.

“Wit goud in het glas”

“Als brouwers verenigen wij de beste producten van de streek. Bier werd vroeger in elk dorp gebrouwen. Het witloof is voor onze boeren zo belangrijk dat men het hier het witte goud noemt. De bitterheid van die cichoreiwortel gebruiken wij in ons Witgoud bier. Het vervangt gedeeltelijk de hop die van nature ook bitter smaakt. Zonder te overdrijven natuurlijk. Witgoud blijft een uitgebalanceerd tripel bier met net die extra toets”, vertelt Dries. 

“Meest streekeigen streekbier”

“Het graan en de hop verbouwen we zelf. De cichoreiwortels komen van mijn schoonvader die witloofboer is. Meer streekeigen kun je een streekbier niet bedenken. Fietsers die ons proeflokaal met zomerterras bezoeken worden zo helemaal ondergedompeld in onze bieren en de omgeving. Rondom liggen trouwens weiden met geiten, koeien en Brabantse trekpaarden”, beschrijft Dries.

Beleef ter plaatse

-     Hoevewinkel met eigen bieren
-     Proeflokaal met zomerterras (bar en snacks)
-     Visite de la brasserie le samedi et dimanche de 14h à 16h et dégustation (payant)
-    Op zaterdag en zondag om 14u en 16u rondleiding in de brouwerij (betalend, inclusief proevertje)

Hoe te bereiken? Tussen knooppunt 28 en 27.

Contact: Brouwerij Hof ten Dormaal, Caubergstraat 2, 3150 Tildonk, tel. 0498/31 97 76
Openingsuren: Hoevewinkel altijd open. Proeflokaal van woensdag tot zondag van 14u tot 20u. 

www.hoftendormaal.be

Ontdek het Witgoud bier van Hof ten Dormaal in jouw Carrefour winkel

In al onze winkels is een rek voorbehouden voor producten van lokale, hardwerkende producenten. We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt. 

Je vindt deze bieren bij de Carrefour winkels in Vlaams-Brabant.

Landbouwbedrijf Hoeveverkoop Gille,Landbouwbedrijf Hoeveverkoop Gille | Carrefour

Respect voor de aardappel

Je hebt aardappelen en aardappelen. Niet elke teler wil nog langer dat zijn met zorg geteelde kwaliteitsproduct anoniem op een hoop met andere wordt gegooid. Respect voor het product begint bij de teler zelf, zoals bij Geert van hoeveverkoop Gille.

“Kwaliteit is het verschil”

“Wij onderscheiden ons van een industrieel geteelde aardappel door onze kwaliteit. Dat vraagt meer aandacht voor je product en meer werk. Eigenlijk behandelen we onze aardappelen alsof het eieren zijn. Door de rechtstreekse verkoop kunnen we tussenschakels elimineren en krijgen we toch een correcte prijs voor ons werk. Een consument die de kwaliteit van een product erkent en de mensen er achter een gezicht kan geven, is bereid om daar een faire prijs voor te betalen”, vertelt Geert.

Handmatig oogsten

 “Wij gaan heel omzichtig te werk met onze aardappelen. De vroege aardappelen zijn heel fragiel aan de schil. Die rooien we niet met machines. Dat leidt tot schade. Daarom oogsten we ze tijdens de zomer allemaal handmatig. De latere bewaaraardappelen slaan we op in kisten in plaats van op een grote hoop. Dat zorgt voor minder drukpunten. In kisten kun je ze ook beter ventileren. Daardoor blijven ze tot lang in het voorjaar hun kwaliteit behouden”, vertelt Geert.

Gesprek bij de aardappelautomaat

“Ons bedrijf is een gesloten wereld. Zelfs tijdens de coronaperiode veranderde er in ons dagelijks leven weinig. Ik ben daarom steeds blij om met een klant aan de aardappelautomaat kan praten of met een vertegenwoordiger van Carrefour die ons bedrijf bezoekt. Je kunt hen vertellen hoe hard je je best doet om voor hen een kwaliteitsvol product af te leveren. Zij appreciëren dat en het geeft ons energie”, vertelt Geert trots.

Beleef ter plaatse

-     Hoeveautomaat met consumptieaardappelen, divers assortiment
-     Rondleiding voor groepen na reservatie

Hoe te bereiken? Tussen knooppunt 95 en 32.

Contact: Hoeveverkoop Gille, (Oude) Terbankstraat 61, 3150 Tildonk
Openingsuren: 24/24 en 7/7
Facebook & Instagram : @Hoeveverkoop_Gille_ 

www.hoeveverkoopgille.be

Ontdek de kwaliteitsaardappelen van Hoeveverkoop Gille in jouw Carrefour winkel

In al onze winkels is een rek voorbehouden voor producten van lokale, hardwerkende producenten. We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt. 

Je vindt deze kwaliteitsaardappel in de Carrefour winkels in Vlaams-Brabant.

Hou hier even halt

Te bezoeken,Te bezoeken | Carrefour

Belevingscentrum ’14 – ‘18

In het voormalige Ursulinenklooster leer je meer over de gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog in de streek.

Eten en drinken,Eten en drinken | Carrefour

Herberg ‘t Werrek

Dorpskroeg onder de kerktoren in Wijgmaal met lokale bieren en kleine hapjes.

Café Maritime

Het afgelegen oude sashuis van Tildonk is een ideale fietsstop. Neem er een hapje en een drankje in de grote tuin waar kinderen veilig kunnen spelen.

Opvallend,Opvallend | Carrefour

© VZW Molen van Rotselaar

Molen van Rotselaar

Deze oude watermolensite op de Dijle biedt nu onderdak aan een project rond duurzaam leven. Bezoek mogelijk op afspraak.

Kanaal van Leuven naar de Dijle

Het kanaal werd in 1754 gegraven voor het vervoer van de biervaten van de Leuvense brouwers.

Vind alle lokale producten in jouw Carrefour winkel