West-Vlaanderen - Houtland | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

West-Vlaanderen - Houtland

Fietstocht langs Brouwerij Strubbe, Koffie Torenhof en Mostaard Wostyn

 

Torhout is het hart van het Houtland. In een streek met zo’n naam zijn bomen erfgoed. Maar dat zijn ook de culinaire tradities. Langs deze fietsroute ontdek je hoe Houtlanders van generatie op generatie bier brouwen, koffie branden en mosterd mengen. Volgens recepten die als een groot familiegeheim bewaard blijven. Gelukkig mag iedereen wel met volle teugen van dat lekkers genieten.

West-Vlaanderen: Torhout

Route: 39 km / ingekort 26 km / vlakke route / Wijnendale – Ichtegem – Eernegem – Wijnendale - Torhout 
Startpunt: Knooppunt 85 bij Kasteel van Wijnendale, Oostendestraat 390, 8820 Torhout
Parking: Gratis parking bij Kasteel van Wijnendale
Te volgen knooppunten: 85 – 75 – 32 – 92 – 31 – 73 – 03 – 09 – 49 – 34 – 30 – 74 – 70 – 81 – 05 – 80 – 04 – 71 – 85
Inkorten: fiets van 70 meteen naar 85

West-Vlaanderen - Houtland

West-Vlaanderen - Houtland

.GPX-file

Een GPS Exchange Format of .GPX is een standaard opmaaktabel voor geografische data. Deze bestanden bevatten een gedetailleerde route. Wanneer je een .GPX-file downloadt, zal je merken dat er niets verschijnt. Om het bestand te kunnen openen, moet je het importeren in een wandel-of fietsgps of in een hiervoor voorziene app.

West-Vlaanderen - Houtland

Fietsknoop

Mis geen enkel knooppunt met deze gratis app! Fietsknoop groepeert al de fietsknooppunten op je smartphone zowel voor Android als iOS en iPad. Het geeft je de mogelijkheid om onze routes zo nauw mogelijk te volgen dankzij de gedetailleerde kaart met straatnamen.

West-Vlaanderen - Houtland

RouteYou

In deze applicatie kan je een gedetailleerde kaart vinden van al onze routes. Je kan de routes hier ook in verschillende formaten downloaden. Download RouteYou voor je smartphone of iPhone of surf naar de website via desktop.

Ontdek onderweg het heerlijks van:

Brouwerij Strubbe,Brouwerij Strubbe | Carrefour

Brouwersfamilie sinds 1831

Nu is het ondenkbaar, maar in 1854 werd een brouwerij gewoon naast de kerk gebouwd. In Ichtegem staan die er nog steeds, brouwerij en kerk. Meer nog, de brouwersfamilie is ook nog dezelfde en brouwt bieren met een typisch West-Vlaamse karakter. 

Zesde generatie brouwers

“Wij zijn de zesde generatie Strubbe die in Ichtegem bier brouwt. In 1831 werd het eerste
brouwsel gemaakt in een achterhuis in het centrum van het dorp. Sinds 1854 zitten we op de huidige locatie naast de kerk. We zijn door en door verbonden met het dorp. Ook in de dorpscafés willen we aanwezig zijn. Café Gilbert is bijvoorbeeld nog een echt volkscafé in Ichtegem waar het bier van Strubbe geserveerd wordt” vertelt Stefan trots.

Hop uit Poperinge

“De Keyte Tripel is het populairste bier van brouwerij Strubbe. Het is een blond bier met een zacht karakter en dat ligt goed in de markt. Maar toch proef je altijd een zekere bitterheid. Bier hoeft niet zoet te zijn. Je mag de hop proeven, vinden we. Die hop komt trouwens uit het West-Vlaamse Poperinge. We proberen als regionale brouwer ook onze ingrediënten in de streek aan te kopen. En als dat niet lukt, blijven we in eigen land”, zegt Stefan.

West-Vlaams roodbruin bier

“De Ichtegem’s Grand Cru is een typisch West-Vlaams roodbruin bier. Het rijpt minstens achttien maanden op rechtstaande eiken foeders. Daarna versnipperen we het resultaat met jonger zoeter bier. Zo ervaar je een subtiele zoetzure toets. Die typische West-Vlaamse biersmaak zit weer in de lift. Je moet de mensen wel overtuigen om het uit te proberen, want liefst grijpen ze naar blond bier. Maar eens de stap gezet, appreciëren ze die bijzondere smaak”, vertelt Stefan.

Beleef ter plaatse

-     Je kunt de bieren rechtstreeks in de brouwerij aankopen
-     In café Gilbert (Engelstraat 23, Ichtegem) kun je de bieren proeven
-     Vanaf de straat kan je de koperen ketels in de brouwzaal zien
-     Op vaste dagen zijn er rondleidingen

Hoe te bereiken? Vlak vóór knooppunt 74.

Contact: Brouwerij Strubbe, Markt 1, 8480 Ichtegem, tel. 051/58 81 16
Openingsuren: Maandag tot vrijdag van 8 tot 17u. 

www.brouwerij-strubbe.be

Het bier van Brouwerij Strubbe in jouw Carrefour winkel

In al onze winkels is een rek voorbehouden voor producten van lokale, hardwerkende producenten. We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt.

Je vindt de producten in de Carrefour winkels in West-Vlaanderen.

Koffie Torenhof,Koffie Torenhof | Carrefour

Het ruikt hier naar koffie

Koffie is een passie. Zowel voor de drinkers als voor de branders. Koffie Torenhof uit Eernegem bezit een trouwe schare drinkers. Volgens Pieter en Ann heeft dat alles te maken met manier waarop ze hun koffie branden. Een leerrijke afstap in een historisch gebouw.

Trage branding

“We zijn al sinds vijf generaties koffiebranders. In 1957 kwamen we in het Torenhof terecht. Het was ooit een brouwerij en zelfs een recreatieoord met een klein dierenpark. We branden onze koffie ambachtelijk. Omdat dit traag en gelijkmatig gebeurt, komen het aroma en de kwaliteit van de bonen volop tot hun recht. De koffie is smaakvoller, beter verteerbaar en gezonder”, zeggen Pieter en Ann fier.

Koffieboon zit in de lift

“Verfijnde bonen geassembleerd tot een evenwichtige mélange  garandeert kwaliteitskoffie. Maar ook het malen moet correct en gelijkmatig gebeuren. Anderzijds zit de verkoop van koffiebonen weer in de lift in vergelijking met gemalen koffie. Wie streekproducten koopt, maalt steeds vaker zijn koffiebonen thuis. En nog dit: wij horen vaak van klanten dat onze koffie de enige is die hun maag nog verdraagt”, vertellen Pieter en Ann.

Bonen met UTZ-label

“We voeren veel koffiebonen in uit Brazilië. Zo kopen we rechtstreeks aan bij een plantage met het UZT-label voor duurzame landbouw. Mocht ik morgen terug koffie uit Haïti kunnen invoeren, ik deed het meteen. De bonen hebben er een zeer specifieke, lekkere smaak. Maar tijdens de aardbeving van 2010 is de teelt er weggevaagd. Het opnieuw aanplanten van koffie is er niet evident in zo'n arm land”, zegt Pieter. 

Beleef ter plaatse

-     Koffiewinkel
-     De winkel is ingericht rond het thema koffie met onder andere een koffiebrander

Hoe te bereiken? Tussen knooppunt 49 en 34 ter hoogte van de Oostendesteenweg even rechts.

Contact: Koffie Torenhof, Oostendesteenweg 251, 8480 Eernegem, tel. 059/27 84 66
Openingsuren: Maandag tot vrijdag van 8u30 tot 12u en van 13u30 tot 18u

www.koffie-torenhof.be

De dessert en moka koffie van Koffie Torenhof in jouw Carrefour winkel

In al onze winkels is een rek voorbehouden voor producten van lokale, hardwerkende producenten. We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt.

Je vindt de producten in Carrefour winkels in de regio Brugge, Gistel en Ichtegem.

Mostaard Wostyn,Mostaard Wostyn | Carrefour

Het mag (een beetje) prikkelen

Als je weet waar Abraham de mosterd haalt, dan is het Conscienceplein in Torhout je bekend. De familie Wostyn maakt er de laatste artisanale mosterd van West-Vlaanderen volgens een oud familierecept. 

Mosterdmengers sinds 1869

“Met onze zoon Ilja staat de zesde generatie van Mostaard Wostyn klaar. De zaak werd opgericht in 1869. In die tijd werd in West-Vlaanderen nog mosterdzaad geteeld. Nu kopen we de zaden aan in Duitsland, India of Canada. We zijn de laatste West-Vlaamse producent van artisanale mosterd. De winkel bevindt zich nog steeds in de ouderlijke woning op het Conscienceplein in Torhout”, vertelt Piet.

Zuivere mengeling zonder kruiden

“Mosterd van Wostyn is een zuivere mengeling van donkere mosterdzaden, azijn, water en een weinig zout. Een goede mosterd mag wat prikkelen in je neus. Maar als hij brandt, dan is er peper, mierikswortel of een ander sterk kruid toegevoegd. Dan verdwijnt de smaak van de mosterd. Het oude familierecept schrijft voor dat er bij Wostyn geen kruiden of bewaarmiddelen toegevoegd worden. Op natuurlijke wijze kun je geen straffere mosterd maken dan de onze”, zegt Piet.

Erg geneeskrachtig

Mosterd beleeft een revival. Dat Jeroen Meus een fan is, helpt natuurlijk. Maar ook eeuwen geleden was mosterd populair. Toen wist men al dat het gezond en erg geneeskrachtig is. Karel de Grote vaardigde zelfs een wet uit die bepaalde dat 10% van de landbouwgrond met mosterdplanten moest bebouwd worden. Zo was er zeker altijd voldoende mosterdzaad beschikbaar.

 

Beleef ter plaatse

-     Mooi ingerichte winkel met mosterd van Wostyn, mosterdbier, mosterdjenever en mosterdpralines
-     Groepen kunnen na reservatie het atelier met mosterdmuseum bezoeken in de Oude Gentweg 63 in Torhout

Hoe te bereiken? Voorbij knooppunt 81.

Contact: Mostaard Wostyn, Conscienceplein 7, 8770 Torhout, tel. 050/21 23 00
Openingsuren: Maandag tot vrijdag van 8u30 tot 12u en van 13u30 tot 18u.

www.mostaardwostyn.be

De mosterd van Mostaard Wostyn in jouw Carrefour winkel

In al onze winkels is een rek voorbehouden voor producten van lokale, hardwerkende producenten. We geven de voorkeur aan de verkoop van deze lokale producten binnen een straal van 40 km rond de plek waar het product gemaakt wordt.

Je vindt de producten in de Carrefour winkels in West-Vlaanderen.

 

Hou hier even halt

Te bezoeken,Te bezoeken | Carrefour

©Westtoer

Kasteel van Wijnendale

Deze historische waterburcht gaat terug tot de graven van Vlaanderen en de hertogen van Bourgondië. Een deel is opengesteld als museum. Bij knooppunt 85. 

Info via www.visittorhout.be.

Kasteel Ravenhof

Dit kasteel bevindt zich in een park in het hart van Torhout. Toerisme Torhout is er gevestigd, net als het Museum Torhouts Aardewerk. Bij knooppunt 81.

Info via www.visittorhout.be.

©Westtoer

Eten en drinken,Eten en drinken | Carrefour

Wijnendale Station

Bij het vroegere station van Wijnendale is deze brasserie de ideale halte voor de vele fietsers die er langs de Groene 62 passeren. Tussen knooppunt 34 en 81.

Groene oase,Groene oase | Carrefour

Groene 62

Deze oude spoorwegbedding vormt een groen autovrij fietspad tussen Torhout en Oostende. Onderweg passeer je enkele relicten die aan het spoorverleden herinneren. 

Retrouvez tous les produits locaux dans votre magasin Carrefour

Vind alle lokale producten in jouw Carrefour winkel