Word een echte mosselspecialist | Carrefour
Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

mosselen klaarmaken Carrefour

Hoe kan je het best je mosselen kiezen, bewaren, kuisen en eten?

 

Mosselen zijn gezond! Deze zeevruchten zitten boordevol vitaminen, eiwitten, calcium, ijzer en mineralen. Wanneer je mosselen eet, krijg je een flinke dosis omega 3-vetzuren binnen, goed voor hart en geest. Maar ze vullen ook je voorraad jodium aan dat de groei bevordert en je cholesterolgehalte op peil houdt.

Het mosselseizoen

Volgens de volkswijsheid mogen mosselen alleen worden gegeten in maanden met ‘ber’ : feit of fabel?


Deze traditie gaat historisch terug tot de tijd van Lodewijk XV en had vooral te maken met het feit dat het in die maanden fris of koud genoeg was om de mosselen goed te bewaren. In werkelijkheid kun je mosselen het best eten in hun topseizoen. Dan zijn ze ook volgroeid, in topvorm en geniet je optimaal van hun versheid en volle smaak. In de lente (eind april, begin mei, al naargelang het jaar) planten de mosselen zich voort. Net na deze periode, vanaf begin juli, zijn ze op hun hoogtepunt. De zomer is dus de ideale periode om ze te degusteren, maar ze blijven lekker tot de winter.

Mosselen

Alles wat je altijd wou weten over mosselen

Mosselen kiezen,Mosselen kiezen | Carrefour

Welke mosselen kiezen?

Mosselen wil je zo vers mogelijk eten. Wil je zeker zijn dat je mosselen vers zijn, controleer dan tijdens het wassen of ze goed gesloten zijn. En of ze samentrekken als je ze zachtjes dichtknijpt. Mosselen die na het koken niet opengegaan zijn, gooi je weg. Goed om weten: de kleur van het vlees zegt niets over de kwaliteit. Het soort zand en water waar de mossel gekweekt is, bepaalt de kleur. Op de smaak heeft de kleur alvast geen invloed. Om het je makkelijker te maken, verkoopt Carrefour enkel mosselen die schoongemaakt zijn en geen algen bevatten.

Jumbo, Super, Extra... Wat is het verschil?

Goudmerk : 35 tot 45 mosselen per kg.
De onbetwiste koninginnen van de zee. Puur, gul, voluptueus. Geniet ervan zoals ze zijn.

Jumbo : 45 tot 55 mosselen per kg.
Ze zijn ideaal om op z'n Belgisch te eten, met echte mayonaise en heerlijke frieten.

Imperial : 55 tot 65 mosselen per kg.
Imperial mosselen houden het midden tussen de grootste en de kleinste mosselen. Ze zijn vlezig en perfect om het hele seizoen van te genieten.

Super: 65 tot 80 mosselen per kg.
Heerlijke mosselen die zich goed lenen voor inventieve recepten, zoals gratins of stoofpotjes.

Extra : 80 tot 95 mosselen per kg.
Met hun fijne smaak en kleine formaat zijn extra plus mosselen perfect voor sauzen, soepen of salades.

Mosselen bewaren,Mosselen bewaren | Carrefour

Hoe kan je je mosselen het best bewaren?

Verse mosselen die je los koopt, moeten idealiter nog dezelfde dag klaargemaakt en opgegeten worden. Wil je ze toch langer bewaren (niet meer dan 48 uur), leg ze dan in het koudste gedeelte van de koelkast onder een vochtig doek. Bewaar ze vooral niet in een hermetisch gesloten doos of in water. Heb je verpakte mosselen, volg dan de bewaartips op de verpakking en respecteer nauwgezet de versheidsdatum.

Een andere oplossing om je mosselen langer dan 48u te bewaren is de bereidingswijze. Eens gekookt kan je mosselen inderdaad bewaren in pekel, een marinade, escabeche of in een soep of saus. Een uitstekende manier om geen overschotjes te verspillen na een heerlijk mosselfestijn.

Mosselen kuisen,Mosselen kuisen | Carrefour

Hoe mosselen kuisen?

Water, water en nog eens water. Mosselen hebben zuurstof nodig om vers te blijven, deze zuurstof halen ze uit water. Ze zullen zich dus op natuurlijke wijze ontspannen en ontspannen, zodat je zoveel mogelijk zand en onzuiverheden kan verwijderen. Ook de laatste restjes algen kan je er zo makkelijker aftrekken. Ga voor water dat koel genoeg is en laat de mosselen een paar minuten weken terwijl je ze voorzichtig met de hand schoonmaakt.

Mosselen eten,Mosselen eten | Carrefour

Hoe kan je het best je mosselen eten?

Rauw, gekookt of gegrild, mosselen kan je op veel verschillende manieren bereiden. Experimenteer gerust! Mosselen bevatten weinig calorieën: 100 g gekookte mosselen leveren slechts 58 kcal en slechts 2% van de dagelijkse vetbehoefte. Bovendien bevatten ze veel vitamine B12. Deze vitamine, die zorgt voor de celopbouw, maakt ons lichaam zelf niet aan en halen we dus best uit onze voeding.

Probeer eens wat anders

Mosselen zijn heel veelzijdig in de keuken. Naast de klassieker - koken met groentjes - kan je ze op veel extra manieren inzetten als hoofdrolspeler. Of om smaak en textuur toe te voegen aan sauzen of bijgerechten. Probeer ze eens gegratineerd, in risotto, kort gebakken op een heet vuur, in salades, op de BBQ ... Laat je inspireren door onze recepten.