Word een echte mosselspecialist | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Word een echte mosselspecialist

Hoe kan je het best je mosselen kiezen, bewaren, kuisen en eten?

 

Mosselen zijn gezond! Deze zeevruchten zitten boordevol vitaminen, eiwitten, calcium, ijzer en mineralen. Wanneer je mosselen eet, krijg je een flinke dosis omega 3-vetzuren binnen, goed voor hart en geest. Maar ze vullen ook je voorraad jodium aan dat de groei bevordert en je cholesterolgehalte op peil houdt.

Onze favorietjes

Het mosselseizoen

Volgens de volkswijsheid mogen mosselen alleen worden gegeten in maanden met ‘ber’ : feit of fabel?


Deze traditie gaat historisch terug tot de tijd van Lodewijk XV en had vooral te maken met het feit dat het in die maanden fris of koud genoeg was om de mosselen goed te bewaren. In werkelijkheid kun je mosselen het best eten in hun topseizoen. Dan zijn ze ook volgroeid, in topvorm en geniet je optimaal van hun versheid en volle smaak. In de lente (eind april, begin mei, al naargelang het jaar) planten de mosselen zich voort. Net na deze periode, vanaf eind juni, zijn ze op hun hoogtepunt. De zomer is dus de ideale periode om ze te degusteren, maar ze blijven lekker tot de winter.

Mosselen

Alles wat je altijd wou weten over mosselen

Mosselen kiezen,Mosselen kiezen | Carrefour

Welke mosselen kiezen?

Het goed uitkiezen van de mosselen is belangrijk, zo ben je er zeker van dat ze vers én in goede gezondheid zijn. Kies mosselen die goed gesloten zijn of die je gemakkelijk terug kan sluiten door ze zachtjes toe te duwen. Gooi de mosselen, die tijdens het koken niet uit zichzelf open gegaan zijn, weg. De kleur van mosselen varieert van lichtgeel tot fel oranje. Dat is echter geen indicator voor de kwaliteit. Koop al gekuiste mosselen, zonder algen, of voorverpakte mosselen om het jezelf makkelijker te maken.

Jumbo, super, extra, hoe raak je er wijs uit?

Het is goed om te weten dat het 'vlees' van een mossel slechts 25 tot 30% van het totale gewicht uitmaakt, dus 250 g vlees voor 1 kg mosselen. Met deze tabel worden de namen duidelijker:

 • Goudmerk: 32-39 mosselen per kg
  De koning van de zee. Puur, royaal, voluptueus. Deze mosselen eet je puur natuur.
 • Jumbo: 40-49 mosselen per kg
  Goed vlezig en dus perfect voor een typisch Belgisch gerecht, met een huisgemaakte mayonaise en goudgele frietjes.
 • Super : 65-80 mosselen per kg
  Echte prijsbeesten die zich perfect lenen tot inventieve, gegratineerde of gestoofde recepten.
 • Extra plus: Meer dan 70 mosselen per kg
  Klein van omvang maar groot van smaak en dus perfect voor in saus, soep of een salade.    
Mosselen bewaren,Mosselen bewaren | Carrefour

Hoe kan je je mosselen het best bewaren?

Verse mosselen die je los koopt, moeten idealiter nog dezelfde dag klaargemaakt en opgegeten worden. Wil je ze toch langer bewaren (niet meer dan 48 uur), leg ze dan in het koudste gedeelte van de koelkast onder een vochtig doek. Bewaar ze vooral niet in een hermetisch gesloten doos of in water. Heb je verpakte mosselen, volg dan de bewaartips op de verpakking en respecteer nauwgezet de versheidsdatum.

Een andere oplossing om je mosselen langer dan 48u te bewaren is de bereidingswijze. Eens gekookt kan je mosselen inderdaad bewaren in pekel, een marinade, escabeche of in een soep of saus. Een uitstekende manier om geen overschotjes te verspillen na een heerlijk mosselfestijn.

Mosselen kuisen,Mosselen kuisen | Carrefour

Hoe mosselen kuisen?

Met water, water en nog eens water. Mosselen zijn waterdieren en hebben zuurstof nodig om vers te blijven. Die zuurstof vinden ze natuurlijk in water, waardoor ze zich ontspannen en opengaan. Zo kan je zo veel mogelijk zand en onzuiverheden wegspoelen, maar ook eventuele algen verwijderen. Gebruik voldoende fris water waarin je de mosselen enkele minuten onderdompelt en ze tegelijk een zachte poetsbeurt geeft.

Mosselen eten,Mosselen eten | Carrefour

Hoe kan je het best je mosselen eten?

Rauw, gekookt, gegrild, mosselen plooien zich makkelijk naar je culinaire wensen. Voor hun samenstelling hoef je het niet te laten. 100 g gekookte mosselen leveren slechts 58 kcal en bevatten maar 2% van je dagelijkse behoefte aan vetten. Anderzijds zijn ze rijk aan vitamine B12, belangrijk voor de opbouw van de cellen. Die vitamine kan niet door het lichaam aangemaakt worden en moet dus uit de voeding komen.