Alles over kaas | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Alles over kaas

Recepten met kaas, tips en soorten kaas

 Bericht aan alle kaasfanaten! Wil je weten hoe kaas wordt gemaakt, hoe je kaas best kan degusteren of wat de verschillen zijn tussen de vele kaassoorten? Wij geven antwoorden op al die vragen, met daarbovenop inspirerende recepten om kaas in de kijker te zetten. Volg de gids!

 

Hoe wordt kaas gemaakt?

1. De wrongelbereiding
De melk wordt dikker onder de invloed van stremsel en zuursel en verandert in een gel die wrongel wordt genoemd.

2. Het bewerken van de wrongel
De wrongel wordt versneden en geperst in vormen om het draineren te vergemakkelijken.

3. Het draineren en persen
Met verschillende procedés wordt de wei gescheiden van de wrongel en die laatste wordt in vormen gegoten.

4. De rijping
Na het ontvormen rust de kaas enige tijd in een kelder tot hij rijp is.

5. Het pekelen
Het pekelen heeft een ontsmettende werking en maakt de kaas langer houdbaar en neemt, afhankelijk van de kaas, 30 minuten tot meerdere dagen in beslag.

Het ABC van kaas

Alles over kaas

De rijping

  • Een jonge of jong-belegen kaas heeft minder lang gerijpt. De kaas is zachter en smeuïger en smaakt minder uitgesproken.
  • Een half-belegen, belegen of oude kaas heeft langer gerijpt en heeft daarom een intensere smaak.

De korst

  • Verse kaas bevat veel water. Na het uitlekken laat men de wrongel niet verder rijpen.
  • Zachte kaas is romig, smeuïg en kan je makkelijk uitsmeren.
  • Halfharde kaas heeft alle stappen van het rijpingsproces doorlopen. De korst zit tussen zacht en hard.
  • Harde kaas heeft veel vocht verloren tijdens de rijping. De structuur is droger, harder en brokkelig.




Bij Carrefour is 1 kaas op 5… Belgisch!

Om het gamma Belgische kazen uit te breiden, kijken de twee Category Managers (Kevin en Éric) vooral naar traditionele productie en de knowhow van kleine producenten via de Kwaliteitsketen Carrefour. Op dit moment is er een brie, een gouda, een hervekaas, een abdijkaas, een aantal verse kazen, en sinds midden maart zijn er ook geitenkazen van Kwaliteitsketen Carrefour, allemaal 100% Belgisch.

Alles over kaas

Kevin Knop, Category Manager Kazen
Kevin Knop
Category Manager Kazen

“Op dit moment is bijna 1/5 van ons assortiment Belgisch. En we proberen voortdurend uit te breiden. Alle kazen die in België geproduceerd kunnen worden, interesseren ons. Maar soms is het gewoon niet mogelijk. Je kan nu eenmaal geen Belgische Zwitserse gruyère maken!” 

Éric Gantois, Category Manager Kazen bij Carrefour
Éric Gantois
Category Manager Kazen bij Carrefour

“We geven ook de voorkeur aan biokazen die passen binnen het programma Act for Food: bio, zonder ggo, met minder zout, AOP... We zijn ook erg begaan met het milieu en kijken naar recycleerbare verpakkingen. We kunnen zeggen dat nu al meer dan 20% van onze kazen in die categorie valt.”

Kaas in goed gezelschap

Water past perfect bij kaas want het is neutraal, zuivert de papillen en ‘reset’ ze, zodat je de volle smaak van een andere kaas kan proeven. Rozijnen of noten op een kaasplank doen hetzelfde.


Eerst de kaas, daarna het bier: om de smaken het best tot hun recht te laten komen, proef je eerst van de kaas, en geniet je van zijn textuur. Vervolgens neem je enkele slokken van het bier. Voor een perfecte combinatie kies je trappistenbier of complexe, edele bieren.

Van de zachtste tot de krachtigste aroma's: geef meteen de toon aan en laat je gasten beginnen met de kazen met de mildste smaken, om te eindigen bij de meest krachtige soorten.


Op de grill

Kaas en barbecue zijn een onverslaanbaar duo tijdens de zomer. Heel wat kazen voelen zich goed op de grill en krijgen er een unieke smaak, voor urenlang smeuïg en origineel culinair plezier!

Alles over kaas

Camembert

Je grilt hem in zijn houten doos, verpakt in bakpapier en dan nog in een vel aluminiumfolie. Reken ongeveer 10 min tussen de houtskool, of 20 min boven de grill. Bestrooi met fijngehakte gedroogde tomaten of besprenkel met honing, en serveer met soldaatjes van vers brood, of met staafjes rauwe groenten.

Geitenkaas

Vorm een bootje van bakpapier en aluminiumfolie, leg er een stronk geitenkaas in en breng op smaak met rozemarijn en tijm. Besprenkel met honing, sluit de papillot en leg 10 min op het rooster. Serveer met brood, groenten of brochettes!

Reblochon

Zodra hij verpakt is in bakpapier en vervolgens in aluminiumfolie, smelt zijn romige hart zachtjes en komen spectaculaire smaken vrij. Tegelijk blijft de korst krokant.               

Halloumi en Manouri

Je legt ze in dikke sneden op het rooster. Voeg geen olie toe, want de natuurlijke vetten zullen vrijkomen. Laat ze een paar minuten grillen, tot ze mooi goudbruin kleuren, en draai ze dan om. Serveer ze met kalamata-olijven, basilicum en peper.

Raclettekaas

Verpakt in bakpapier en dan in aluminiumfolie leg je hem tussen de houtskool en laat tussen 10 en 20 min (naar smaak) smelten. Een feest met staafjes wortel en radijzen, of gesmeerd over vlees van de barbecue, of heel eenvoudig met een sneetje brood!