Jouw gids voor de Belgische bieren, van abdijbier tot trappist! | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Jouw gids voor de Belgische bieren, van abdijbier tot trappist!

Belgische bieren: van abdijbier tot trappist

Onze nationale schat kan je best begrijpen door het verkennen van de grote Belgische brouwerijen en hun artisanale fabricatiemethoden. We duiken erin!

 

Bieren van hoge gisting,Bieren van hoge gisting | Carrefour

Gereserveerd voor de liefhebbers. We vinden ze in verschillende varianten: de «dubbele» met 6 tot 8% alcohol en de «tripel» met een nog sterkere smaak en een hoger alcoholgehalte.

Belgische trappist

Onder deze vlag vinden we ook verschillende biertypes. Ze worden geproduceerd in een trappistenabdij, onder het toeziend oog van monniken en met respect voor tradities.

In Europa tellen we 13 bieren met het «etiket » trappist. vijf daarvan vinden we in België: Westvleteren, Orval, Westmalle, Rochefort en Chimay.

Belgisch adbijbier

In tegenstelling tot wat hun naam doet vermoeden, gebeurt hun gisting niet onder het oog van monniken maar van industriële brouwers die de naam en het recept van die eersten gebruiken zoals bij Leffe (Inbev) of Grimbergen (Maes), de bekendste.

Alleen «Val Dieu» en «Abbaye d’Aulne» worden nog op hun oorspronkelijke plaats gebrouwen. Andere grote namen: Saint-Feuillien, Maredsous, Floreffe, Tripel Karmeliet

Belgisch abdijbier

Amberbier

Deze bieren  bevatten tussen de 5 en 5,5% alcohol. De markt wordt gedomineerd door de zeer intense Palm, de Antwerpse De Koninck, Bush en Gertrude, een bier dat men alleen kan drinken in Nijvel, waar het ook gebrouwen wordt.

Witbier

Eerder kruidig en verfrissend, bevatten al dan niet gemout tarwe. Het «witje» dat in de jaren ’50 verdween, kwam opnieuw tot leven dankzij brouwerij Hoegaarden. Maar Hoegaarden is niet langer alleen! Proef ook het prijzenwinnende witbier Blanche de Namur van Brasserie du Bocq!

Bieren van lage gisting,Bieren van lage gisting | Carrefour

Pils en tafelbier

We hebben het hier over tafelbier (met een alcoholpercentage lager dan 1,5%) of «pils». Deze bieren bevatten gemiddeld minder alcohol dan die van hoge gisting. Tussen de blonde bieren vinden we de grote industriële brouwerijen terug waarvan de bekendste Stella Artois, Jupiler en Maes zijn … maar ook kleinere, meer ambachtelijke en intiemere producties.

Bieren van spontane gisting of lambics,Bieren van spontane gisting of lambics | Carrefour

Lambic wordt zelden gebotteld maar eerder van het vat geserveerd in cafés. We onderscheiden 3 categorieën bier:

Geuze

Afkomstig uit een mengeling van jonge en oude lambics om de gisting te stimuleren, rust Geuze dikwijls meerdere jaren op vaten. De sterren zijn Mort Subite, Belle Vue en Cantillon.

Fruitbieren

Deze bieren worden gebrouwen door toevoeging van fruit of fruitsap. Ze worden dikwijls geparfumeerd met kersensmaak (Kriek), frambozensmaak (Framboise) of perzik (Pecheresse).

Faro

Dit specifiek bier wordt gebrouwen op basis van suiker of karamel die aan de lambic wordt toegevoegd, zodat een tweede gisting tot stand komt.

Onze selectie

DUVEL 6,66%

Deze recentste toevoeging bekroont het 150-jarige jubileum van brouwerij Duvel Moortgat, een balans tussen brouwerstraditie en innovatie. Deze ietwat... duivelse Duvel biedt een aromatische, fruitige smaak en een uitgesproken, streelzachte afdronk waarin je sinaasappelzeste proeft. Pure verleiding!

Duvel 6,66%

GRISETTE BOSVRUCHTEN BIO

Zijn heerlijke, romige smaak onthult eenzurige body en een subtiel bittere toets, maar ook zuivere aroma’s van bosvruchten, zoals wilde besjes, braambessen en wilde frambozen. Een opwindend bier, maar ook van nature suikervrij, voor een smakelijke, soepele, lichte en dorstlessende sensatie.

Duvel 6,66%

LA CHOUFFE

Met noten van citrusfruit, gevolgd door een frisse toets, en de prettige kruiding, heeft dit amberkleurige bier in de loop der jaren de harten veroverd van bierliefhebbers in de hele wereld. Maar opgelet: onder haar charmante uiterlijk verbergt dit blondje liefst 8° alcohol. Daar warmen het apero en de barbecue snel van op!

Duvel 6,66%

VEDETT IPA

Onder het heel licht amberkleurige jasje verstopt Vedett een explosie van smaken. Noten van mout, specerijen en pompelmoes gaan met elkaar in de clinch in een mooi evenwicht. Maar de fluwelige zachtheid en de fruitige aroma’s zorgen voor de nodige verrassing. Jij kiest waar, wanneer en met wie je hiervan geniet.

Duvel 6,66%

LIEFMANS FRUITESSE

Nee, dit is geen simpele kriek, wel een mengeling van verschillende soorten fruit: toetsen van aardbei, frambozen, bosbessen, kersen en vlierbes. Vervolgens gemengd met diverse jonge bieren en bieren die langer hebben gerijpt in de kelders in Oudenaarde. Hop, serveer het on the rocks en je waant je op de rooftops van Berlijn, Milaan of New York.

Duvel 6,66%