Bier brouwen, hoe werkt dat? | Carrefour

Nous vous conseillons d’utiliser un autre navigateur

Pour une expérience optimale de notre site web, nous vous invitons à utiliser l'un des navigateurs proposé ci-dessous. Vous ne disposez d'aucun de ces navigateurs? Télécharger alors gratuitement Google Chrome.


Télécharger Chrome

Bier brouwen, hoe werkt dat?

Bier brouwen, hoe werkt dat?

Bier brouwen, hoe gaat dat in zijn werk? We leggen het uit aan de hand van onze eigen bieren, die volgens Belgische traditie worden gebrouwen in Brouwerij du Bocq in de Ardennen.

 

Een lekkere traditie


Brouwerij du Bocq is trouw gebleven aan traditionele productietechnieken van bier van hoge gisting met hergisting op de fles. Een techniek die de natuurlijke ingrediënten van het product respecteert en geen gebruik maakt van chemische additieven of bewaarmiddelen.

De mout, de hop en de gist worden zorgvuldig gekozen voor ze worden toegevoegd aan het water dat wordt opgepompt uit het grondwater net onder brouwerij du Bocq. Maar het geheim van het brouwen zit in het kruidenmengsel, afkomstig van biologische kweek, dat de verschillende bieren hun typische karakter geeft. Anijs, koriander en sinaasappelschil geven, volgens hun dosering, een specifieke smaak aan elk bier.

De productie in drie stappen

1. Het brouwen


Het moutschroot wordt eerst gemengd met lauw water tot een vloeibare brij. Die wordt geleidelijk aan verwarmd tot een temperatuur van 78°C. Zo vormt zich een gesuikerd sap in de ketel, dat maische wordt genoemd.

Deze maische wordt dan naar een filterketel gepompt waar het kaf en het stro die zijn achtergebleven in het schroot zullen werken als een natuurlijke filter.

Die ‘wort’ wordt dan gedurende een uur aan de kook gebracht, waarna de hop en de kruiden worden toegevoegd. Na bezinking wordt het mengsel afgekoeld.

Hoe wordt bier gebrouwen

2. De gisting


Brouwerij du Bocq heeft vijf gistkuipen met een totale capaciteit van 220.000 liter. De wort blijft vier tot vijf dagen gisten: de gisten die de brouwer heeft toegevoegd zetten de suiker om in alcohol en koolzuurgas.

Op het einde van deze stap kan eindelijk gesproken worden van “bier”. Dat wordt afgekoeld tot 4°C, voor het wordt overgepompt in bewaartanks waar het drie tot vijf weken lang rust op een temperatuur van 0°C. Dit proces doet de smaak van het bier rijpen.Bier brouwen

3. Het bottelen


Op witbier na, dat troebel moet blijven, wordt het bier na deze bewaarperiode opnieuw gefilterd. Voor de botteling wordt het kostbare vocht opgeslagen in tanks.

Er wordt suiker en gist toegevoegd zodat het bier kan hergisten op de fles. Dit duurt nog eens twee weken.

Dan is het bier, waarvan de kwaliteit voor een laatste keer wordt gecontroleerd, klaar voor consumptie. Het volledige productieproces neemt in totaal twee maanden in beslag.


Brouwen van bier

Brouwerij du Bocq


Carrefour België ging aankloppen bij Brouwerij du Bocq voor speciale bieren, gebrouwen volgens de Belgische traditie, maar voor een schappelijke prijs. De brouwerij, in het hart van de Condroz, bestaat al sinds 1858.

Al jaren lang worden hier traditiegewijs de vier karaktervolle bieren van het merk Carrefour gebrouwen: St Ambrosius blond, St Ambrosius bruin, Kriek en Witbier. Er is een bier voor ieders smaak en goesting.  Deze vier exclusieve bieren zijn het resultaat van meer dan 150 jaar vakkennis en ervaring. Brouwerij du Bocq staat inderdaad voor traditie: hier werken brouwers die altijd onafhankelijk zijn gebleven ten opzichte van de grote Belgische en buitenlandse brouwerconcerns.

* Bier met liefde gebrouwen drink je met verstand.