Welk bier bij welk gerecht? Ontdek alle tips | Carrefour

Nous vous conseillons d’utiliser un autre navigateur

Pour une expérience optimale de notre site web, nous vous invitons à utiliser l'un des navigateurs proposé ci-dessous. Vous ne disposez d'aucun de ces navigateurs? Télécharger alors gratuitement Google Chrome.


Télécharger Chrome

Welk bier bij welk gerecht? Ontdek alle tips

Alles weten over de combinatie van bier en eten

Het smakenpalet van bier is zeer rijk: zacht, bitter, rond, honingzoet, karamel, zurig, fruitig, … Net zoals voor wijn, zijn er regels om het juiste bier te kiezen en je gerechten te koppelen aan de beste aroma’s.

 

Dit zijn de 4 regels die je dient te volgen voor geslaagde combinaties

Regel 1: Breng de smaken in balans    

Als je een schotel serveert met sterke en uitgesproken smaken, hoort daar een biertje met dezelfde smaakintensiteit bij en omgekeerd: een lichte schotel past heel goed bij een zacht en licht biertje. Met oesters bijvoorbeeld: als deze veel jodium bevatten ga je voor een bruin en eerder bitter bier. Zelfde verhaal voor mosselen die zo goed bij een geuze passen. Als de oesters melkachtig zijn, kies je voor een licht en fluweelzacht blond biertje.    

Regel 2: Respecteer de gradatie

Als je meerdere types bier serveert, let er dan op dat je altijd met de lichtste biersoort start en eindigt met de strafste. Pas je menu aan in functie van deze stijging in alcoholpercentage. Bij wild of rood vlees moet je niet twijfelen: ga voor trappist!

Regel 3: Speel met contrasten ... of niet!

Als je bier hebt gebruikt bij het koken van je maaltijden, kan je ditzelfde brouwsel gebruiken of dezelfde accenten leggen door bijvoorbeeld een bruin bier met gebrande smaak serveren bij truffels. Anderzijds kan je ook beslissen om de smaken om te keren om zo de meest verfijnde smaakpapillen te verrassen.

Regel 4: Let op de manier waarop voeding gekookt dient te worden

Afhankelijk van het feit of ze gepocheerd, gegrild, in de pan gebakken of gestoofd zijn, vertoont voeding verschillende smaken waar je beter rekening mee houdt bij de keuze van een bijpassend bier. Voor kalkoengebraad doe je jezelf bijvoorbeeld een plezier met een amberbier met geroosterde mout. En wist je dat vlees dat in bruin bier werd gemarineerd de vlammen van je barbecue veel beter doorstaat?

Onze onweerstaanbare collectie bieren