Welk bierglas bij welk bier? Met deze 5 tips zit je altijd goed! | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Welk bierglas bij welk bier? Met deze 5 tips zit je altijd goed!

Welk bierglas bij welk bier? Met deze 5 tips zit je altijd goed!

Brouwers stellen niet zomaar aangepaste glazen voor bij elk brouwsel ... De vorm van het glas zorgt voor een schuimkraag die de inhoud tot zijn recht laat komen. En dat schuim is belangrijk, want het beschermt het bier tegen oxidatie. Wat de Engelsen ook mogen zeggen. ;-) Hier ontdek je welk bierglas bij welk bier hoort!

 

5 soorten glazen voor 5 topdegustaties

Het rechte glas

Het favoriete model van de Ieren als ze zichzelf een “rosse” inschenken. Bij ons heeft het een evolutie doorgemaakt: onderaan werd het smaller en kreeg het ribbeltjes. 

Wat drinken we eruit? 

Dit is het pilsglas bij uitstel. Maar ook geschikt voor Geuze, Kriek of Guinness.

Welk bierglas hoort bij welk bier: het rechte glas

Tulpglas

Zoals de naam al doet vermoeden, staat het bierglas op een voetje en is de kraag hoog en afgesloten. Het koolzuurhoudend gas in de blonde bieren kan zo beter ontsnappen.

Wat drinken we eruit?

Een ideaal glas voor blonde bieren, maar ook andere bieren zijn mogelijk. Fruitbieren met spontane gisting (Kriek, Framboise, ...) en speciaalbieren worden ook uit zo’n glas gedronken om de aroma’s beter tot hun recht te laten komen.

Welk bierglas hoort bij welk bier: tulpglas

Bolleke

Rond en een afgesloten kraag zoals bij wijnglazen. Het bolleke is de vriend van minder gashoudende bieren waarvan hij het boeket helemaal laat vrijkomen. 

Wat drinken we eruit?

Dit is het maatje van de bruine bieren!

Welk bierglas hoort bij welk bier: bolleke

Kelkvormig glas

Deze flinke jongen die er echt uitspringt staat op een voet die als ondersteuning voor de kraag dient. Die laatste gaat steeds breder uiteen. Het lijkt wat op de kelk die de monniken tijdens vieringen gebruiken.  

Wat drinken we eruit? 

Trappisten en abdijbieren natuurlijk! Door de vorm komt er bij deze schitterende brouwsels een maximum aan aroma’s vrij.

Comment choisir son verre à bière : le verre ballon

Bockglas

Iedereen kent wel die indrukwekkende en zware “beker” die het bier koel houdt vooraleer je het helemaal uitdrinkt en er een schijfje citroen opzet om de bittere smaken beter tot uiting te laten komen.  

Wat drinken we eruit? 

Witbieren!

Welk bierglas hoort bij welk bier: bockglas

Nog een tip!

Het geheim van een mooie schuimkraag schuilt in een gepast en zuiver glas! Zorg ervoor dat er geen enkele vinger- of vetvlek op het glas zit, want vetresten laten de schuimkraag snel verdwijnen. Als je het helemaal perfect wilt doen, spoel je het glas met koud water en laat je het in open lucht drogen ... zoals in de beste brouwerijen!

* Bier met liefde gebrouwen drink je met verstand.