Tips en recepten voor heerlijk gebak | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Tips en recepten voor heerlijk gebak

Maak de lekkerste taarten met onze recepten en tips

Je droomt ervan een professionele taartenbakker te worden? Duik in ons taartdossier en verken de wereld van de patisserie. De basisprincipes van de patisserie, gevarieerde recepten en tips om de lekkerste taarten te maken… Handen uit de mouwen… en bakken maar!

 

Patisserie: goed begonnen is half gewonnen

Gebak maken vraagt een zekere organisatie en doorgedreven precisie. De basis? Het juiste materiaal en voldoende tijd. Ook van vitaal belang is het kiezen van de juiste producten (de juiste suiker, de gepaste bloem, 70% zwarte chocolade, …) om niets aan het toeval over te laten. Ook de juiste hoeveelheden gebruiken is onontbeerlijk. Begin met eenvoudige recepten: een quatre-quarts natuur of met appel of een makkelijke chocoladetaart bijvoorbeeld.

Tips en recepten voor heerlijk gebak

De chocoladetaarten

De lijst van benodigdheden

De bakvormen:
Taart-, muffin-, cakevorm… De juiste vorm kiezen voor elk recept is van vitaal belang. En van welk materiaal? Dat kies je zelf: metaal met antikleeflaag, silicone, keramisch…

De bakplaat:
Superhandig: je schuift de bakplaat in de oven om rechtstreeks op te bakken of om er bepaalde bereidingen op te plaatsen.

De pannenlikker:
De pannenlikker is een soepele spatel in silicone, ideaal om een kom volledig leeg te maken en verspilling te vermijden. Komt ook erg van pas om geklopte room of ganache te maken.

De weegschaal:
Een weegschaal meet de hoeveelheden ingrediënten exact af, een must voor het maken van gebak. Een maatbeker kan soms gebruikt worden voor erg eenvoudige recepten.

De zeef:
Om je ingrediënten te zeven en geen klontertjes te hebben, kan je niet zonder een zeef. Idealiter heb je er verschillende van in huis, in verschillende afmetingen, afhankelijk van de hoeveelheden die je nodig hebt.

De klopper:
Manueel of elektrisch? Om eiwit op te kloppen tot sneeuw kies je beter voor een elektrische klopper, dat werkt makkelijker en sneller. In alle andere gevallen kies je naargelang de gewenste consistentie van het deeg en je spierkracht!

De deegrol:
Om je taart- of koekjesdeeg uit te rollen, heb je een deegrol nodig. Kies voor een rol met antikleeflaag, die is handiger dan een houten roller, maar niet duurder.

Een 100% geslaagde bak

Verwarm je oven voor. Even simpel als noodzakelijk: het deeg reageert onmiddellijk op de warmte van de oven en de taart zal beter rijzen, en resulteren in een perfect homogeen gebakken taart.

Volg het recept van de taart op de letter. De volgorde van de ingrediënten is belangrijk, omwille van de chemische reacties van de voedingsproducten onder elkaar. Wil je een perfect gebakken en lekker resultaat, ga dan niet improviseren.

Haal je eieren ongeveer 2 uur voor je het deeg maakt uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur zijn. Als ze te koud zijn, mengen ze zich niet goed door de bereiding.

Haal de taart snel uit de vorm. Voor een perfect gebakken taart, laat je die niet afkoelen in de vorm. Zodra de taart lauw is, zet je hem op een rooster en niet op een plaat. De warmte van de taart creëert condensatie die de onderkant van je taart slap kan maken. 

Om te vermijden dat je ingrediënten naar de bodem van de taartvorm zakken tijdens het bakken, geef je ze een fijn laagje bloem voor je ze in de bakvorm legt!

Plaats de bakvorm op twee op elkaar gestapelde bakplaten, niet op een gril. De platen vertragen het bakproces van de taart waardoor deze op een meer harmonieuze manier zal vormen: de onderkant verbrandt niet en zal even zacht zijn als de bovenkant.

De verjaardagstaarten

Het lexicon van de patisserie

De bain-marie

Een zachte en trage bakwijze. Je plaatst een bereiding in een kleine houder, en zet die op zijn beurt in een grotere kom met licht kokend water. De warmte van het warme water doet ook de voedingsmiddelen garen of smelten.

“Beurre pommade”

“Beurre pommade” of zalfzachte boter is boter die werd bewerkt tot een soepele textuur. Haal daarvoor de boter ongeveer 30 min. vooraf uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Zodra de boter redelijk zacht is, leg je die in een kom en bewerk je met een spatel om een “zalfzachte” textuur te verkrijgen.

De puntzeef

Een vaak gebruikt hulpmiddel, zowel voor patisserie als in de keuken. Deze zeef heeft de vorm van een omgekeerde punthoed en heeft uiterst fijne gaatjes om vloeistoffen te kunnen filteren. Wordt bijvoorbeeld gebruikt om coulis te maken.

Deeg “fonceren"

Dat is een bakvorm bekleden met deeg. Na je werkvlak te hebben bebloemd en het deeg te hebben uitgerold, leg je het in de bakvorm en bekleed je er de wanden mee. Duw goed aan in de hoeken met je vingers.

Springvorm

Een bakvorm met hoge wanden, meestal gebruikt om biscuits, tarte tatin, genoisetaart, cheesecake of bavarois te maken. Kan ovaal of rond zijn, met gladde of geribde wanden.

Opbollen

Met de handpalm deeg tot een bal rollen, door cirkelvormige druk uit te oefenen op het altijd licht bebloemde werkvlak. Zodra het deeg goed soepel, glad en homogeen is geworden, ben je klaar.

Deeg “fraiseren”

In dezelfde lijn, is “fraiseren” van toepassing op kruimel- of zanddeeg, op een bebloemd werkvlak: je bewerkt het deeg met de handpalmen zodat de ingrediënten zich aan elkaar binden, zonder het te kneden. Vorm daarna een bal die je 24u laat rusten in de koelkast.

Witschuimig kloppen

De eierdooiers, samen met suiker, stevig opkloppen met een garde, tot een schuimige, romige en blanke (bijna witte) massa. Dit wordt vaak gedaan om madeleines, Engelse room of banketbakkersroom te maken.

Een ei splitsen

De eidooier en het eiwit uit elkaar halen. Schommel zachtjes een van de 2 helften van de eierschaal boven een kom. Het eiwit zal er vanzelf uit glijden. Giet daarna voorzichtig de eidooier in de andere helft van de eierschaal om de rest van het eiwit eruit te laten vallen.

“En ruban”

Dat is een mengeling van eidooiers en griessuiker, bewerkt au bain-marie of met de garde. Het is de bedoeling een gladde en homogene massa te verkrijgen, die ononderbroken door de garde loopt en een “lint” (“ruban” in het Frans) vormt.

De originele taarten