Champignons | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Champignons

Klaarmaken, bakken, kruiden... alles over de champignon

Sommige champignons liggen deze herfst eindelijk terug in de rekken, terwijl je van andere soorten het hele jaar lang kan genieten van hun vlezige textuur. Info, weetjes, tips, recepten… laat je verleiden door hun ongelofelijke smaak en ontdek al hun geheimen!

Maak snel heerlijke gerechten klaar, dankzij het Carrefour champignongamma!

De champignon in de kijker met onze heerlijke recepten

Champignonsaus, vol-au-vent, toast champignons, traybake of flammkuchen… Zet heerlijke recepten op tafel! In de verpakking vind je alles om makkelijk en snel een maaltijd te maken met champignons: voorgesneden ingrediënten die je enkel nog hoeft te mengen. En daarna? Aanvullen indien nodig, voor je ze bereidt in een handomdraai. Een heerlijke en evenwichtige keuze!

Champignons

Mix met kruiden: de champignon klaar om gebakken te worden

Parijse champignons, bruine champignons, shiitake, shimeji… al gesneden en gemengd met kruiden, smaakmakers en verse groenten? Dat zijn de Hot Mix met chilipeper, de Vita Mix met lente-ui en de Tasty Mix, een mengeling met verschillende champignonsoorten. Zo win je waardevolle tijd! Bak ze in een scheut olijfolie en ze zijn een perfecte match met je sauzen, risotto’s, veloutés of pasta: een echte smaakexplosie!

Champignons

Duurzamere verpakkingen

De gerechten van ons champignongamma zitten verpakt in 100% recycleerbare verpakkingen, die duurzaam worden gemaakt en 94% minder plastic bevatten. Ze hebben geen enkele impact op de kwaliteit en de bewaring van het product. Resultaat? Superlekkere recepten die beter zijn voor het milieu… en voor jou!

Champignons

Verschillende soorten champignons

Wat je moet weten

Parijse champignons, truffels, shiitake, oesterzwammen, eekhoorntjesbrood, … al die welbekende eetbare paddenstoelen geven hun unieke smaken aan je soepen, sauzen, risotto’s of vol-au-vent. Maar wist je dat het grootste deel van de champignon ondergronds zit, namelijk de zwamvlok? De champignon heeft meestal een steel, een hoed, sporen, plaatjes en lamellen.

Ken jij alles over de champignons in onze regio?

België staat op de derde plaats van Europa wat betreft de diversiteit aan champignons. In onze contreien bestaat er een twintigtal eetbare soorten. Een klein overzicht van de bekendste champignons die hier bij ons op het bord kunnen komen

Parijse champignon,Parijse champignon | Carrefour

Parijse champignon

Meer gekend onder de naam witte of gewone champignon en zonder twijfel het meest courant op het menu. Deze soort heeft een witte en ronde hoed en smaakt heerlijk in miniversie, dankzij zijn delicate smaak, die minder uitgesproken is dan die van de bossoorten. Is het hele jaar door beschikbaar en lekker rauw, maar kan je ook stoven, vullen, sudderen, zowel in uitzonderlijke recepten als in doordeweekse gerechten.

Grotchampignon,Grotchampignon | Carrefour

Grotchampignon

Deze waardevolle champignon wordt geteeld in de provincie Limburg, in de grotten van Riemst, en heeft een hazelnootsmaak en stevige textuur. Deze paddenstoel is het resultaat van een traditionele, energiezuinige en milieuvriendelijke productiemethode. Zo beantwoordt de grotchampignon aan de vereisten van een strikt lastenboek en geldt hij als een uitstekende vertegenwoordiger van de Kwaliteitsketen Carrefour.

Shiitake,Le shiitake | Carrefour

Shiitake

Deze vlezige, delicaat geparfumeerde champignon van Aziatische origine is herkenbaar aan zijn witte steel met donkerbruine hoed. Is zeer voedzaam en rijk aan vitamine B, C en aan antioxidanten. De naam shiitake betekent ‘paddenstoel’ (take) die op een boom (shii) groeit. De steel gebruik je in bouillons en de hoed in een wok, bij gebakken noedels of in misosoep. 

Oesterzwam,Oesterzwam | Carrefour

Oesterzwam

Kies exemplaren die stevig en vlezig zijn, met een aangenaam parfum dat doet denken aan anijs, met een licht notenaroma. Deze champignon bevat positieve hoeveelheden vitamines, vezels en mineralen, en ook 5 keer meer eiwitten dan de meeste groenten. Krimpt nauwelijks bij bereiding en combineert goed met gevogelte, vlees en vis.

Eekhoorntjesbrood,Eekhoorntjesbrood | Carrefour

Eekhoorntjesbrood

Dankzij de geraffineerde smaak met zachte aroma’s van hazelnoot is deze champignon een vaste waarde in je herfstrecepten. Het is een van de weinige paddenstoelen die je wel met een beetje water mag spoelen om ze schoon te maken. Bevat heel veel vitamines en is bijzonder veelzijdig, en daarom een klinkend succes in de culinaire wereld. De champignon groeit vooral in Frankrijk en Italië en wordt ‘porcini’ genoemd in het Italiaans. 

Truffel,Truffel | Carrefour

Truffel

De meest exclusieve paddenstoel! Deze zwarte diamant met intense en onvergelijkbare smaak groeit maar op zéér specifieke plekjes en onder zéér specifieke omstandigheden, vooral in Frankrijk, Italië en Spanje. Er bestaan ongeveer 200 soorten truffel. De gekendste en meest gebruikte in de keuken, zijn de zomertruffel, wintertruffel, witte truffel en zwarte truffel.

Bruine champignon,Bruine champignon | Carrefour

Bruine champignon

Dit neefje van de (witte) Parijse champignon heeft een lichtbruine tot kastanjekleurige hoed, steviger vruchtvlees en een meer uitgesproken smaak. Bevat ook minder vocht en slinkt dus ook minder tijdens de bereiding. Levert een interessante hoeveelheid vitamine B2, B3, B11, calcium en koper.

Portobella,Portobella | Carrefour

Portobella

Wordt beschouwd als de grootste van alle volgroeide champignons en heeft een stevige, vlezige, knapperige textuur en een subtiele aardsmaak. De grote bruine hoed is perfect om te vullen. De portobella is het hele jaar door verkrijgbaar en is eigenlijk een zeer grote Parijse champignon, perfect voor een dag zonder vlees op het menu.

Shimeji,Shimeji | Carrefour

Shimeji

Oost-Aziatische paddenstoel die ook in Oost-Europa gevonden wordt. De shimeji groeit in bundeltjes en kan je niet rauw eten, want is heel bitter. Dankzij de stevige, licht knapperige textuur met een nootachtige smaak is het een perfecte champignon voor recepten met vis en zeevruchten, maar ook in stoofpotjes en sauzen.

Cantharel,Cantharel | Carrefour

Cantharel

Deze champignon heeft een gelige trechtervormige hoed en romig wit of lichtgeel vlees, ietwat zacht, en onderscheidt zich door zijn smaak en heerlijk fruitig parfum. Past perfect bij wit vlees. Ingevroren kan hij enige maanden bewaard worden, als hij vers geplukt en gereinigd is.

Gele stekelzwam,Gele stekelzwam | Carrefour

Gele stekelzwam

In de volksmond beter gekend als schapevoetje. Deze paddenstoel is makkelijk herkenbaar aan de bleekgele vlakke hoed met kuiltje in het midden en witte uitstekeltjes aan de binnenkant. De champignon heeft een sterke, licht bittere smaak. Op zijn minst moet de zwam even geblancheerd worden en past dan perfect bij stoofpotjes, risotto en pastasauzen, gecombineerd met een mengeling van champignons.

De hoorn des overvloeds,De hoorn des overvloeds | Carrefour

De hoorn des overvloeds

Ook gekend als doodstrompet. Heeft zijn naam te danken aan de dag van de doden, Allerheiligen, omdat hij in dat seizoen groeit. De smalle trechtervormige hoed bevat maar erg weinig vlees, want is helemaal hol, maar de aardse smaak en aangenaam parfum maken er een erg gewilde champignon van. Het fijne en delicate vlees blijft zwart tijdens het garen op zacht vuur, heerlijk met een persillade.

Morielje,Morielje | Carrefour

Morielje

Morieljes vind je alleen in het wild. Vers zijn ze maar enkele maanden per jaar te koop. Gedroogde morieljes zijn er het hele jaar. De morielje is sponsachtig en erg voedzaam en komt vooral tot zijn recht in ragouts, sauzen en gerechten met vlees en wild. Let op: rauwe morieljes zijn giftig, dus je moet ze voldoende koken!

Tropische beurszwam,Tropische beurszwam | Carrefour

Tropische beurszwam

Wordt vooral geteeld in Azië en zou de derde meest populaire eetbare paddenstoel in de wereld zijn, na de gekweekte champignon en de oesterzwam. Deze champignon is rijk aan vitamines, eiwitten en mangaan. Er worden ook hartfunctieversterkende effecten toegeschreven aan deze soort. De milde en aangename smaak wordt erg geapprecieerd in de Aziatische keuken, soepen en veggiegerechten.

Al onze recepten met champignons

Enkele tips

Champignons schoonmaken

Spoel je champignons niet met water, dat verandert hun smaak en textuur. Gebruik liever een licht bevochtigde doek en dep daarmee zacht de champignons om ze schoon te maken.

Champignons bewaren

In de koelkast blijven ze 2 tot 3 dagen goed in hun originele verpakking. Wil je ze langer bewaren, dan kan je ze invriezen, maar enkel als de champignons eerst gekookt werden. 

Champignons verpakken

Heb je de originele verpakking niet meer, bewaar ze dan in een papieren zak en niet in een plastic verpakking. Zo nemen ze minder vocht op uit de omgeving en gaan ze niet schimmelen.

Champignons op smaak brengen

Knoflook en peterselie doen het altijd goed als smaakmaker bij champignons. Bieslook, dragon, ui, sjalot zijn andere vaste waarden. Hou daarbij wel rekening met het type champignon.