Chinees Nieuwjaar | Carrefour
Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Chinees Nieuwjaar, een traditioneel feest met typische gerechten

Na het jaar van de tijger, gaan we op 22 januari het Chinese jaar van het konijn in. Het konijn staat in de Chinese cultuur symbool voor voorspoed en vrede. Volgens de Chinese horoscoop staan zachtheid en sereniteit centraal. Hoe kunnen we dat nieuwe jaar beter vieren dan met familie en vrienden rond een tafel vol  lekkere Aziatisch hapjes? Wij wensen je alvast een 新年快乐 (Gelukkig Nieuwjaar in het Chinees)!

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar: Jaar van het konijn

Volgens de legende gingen slechts twaalf dieren in op de uitnodiging van de Jadekeizer voor Nieuwjaar: om hen te bedanken, kreeg elk van hen een jaar toegewijd en legden ze zo de basis voor de Chinese dierenriem
Elk jaar koppelt de Chinese traditie één van de 5 elementen aan het dier van het jaar. Dit keer is dat het element water, teken van gevoeligheid en toewijding. Een perfect jaar dus om je weer op jezelf te richten en je innerlijke balans te vinden.

Op jacht naar demonen

Tijdens het Lantaarnfestival hangen de Chinezen kleurrijke lampionnen op in huis. Dit gebruik bestaat al jaren en er bestaan heel wat legendes over. Een ervan vertelt dat een woeste demoon mensen verslond tijdens de nacht van de eerste dag van het jaar. Het enige waar dit monster bang van was, was de kleur rood, lawaai en licht. Om hem op afstand te houden, gingen de Chinezen bezwerende formules schrijven op rood papier aan de deur, ze verlichtten lantaarns en staken Bengaals vuur af.

Feest met ballen

De festiviteiten van het Chinese Nieuwjaar – ook Lentefeest genoemd - duren 15 dagen en eindigen met het Lantaarnfestival. Op die dag komen families samen om het iconische gerecht te delen: soep met rijstballetjes gevuld met een zoete pasta (met sesam, pindanoten, noten, bloemen, rode bonen, fruit …). De vorm van de rijstballetjes staat symbool voor familiesamenkomst en overvloed. Hun witte kleur staat voor de maan en kondigt een zacht en rijk leven aan.

Eend, een klassieker op het Chinese menu

Pekingeend is een wereldvermaarde delicatesse die vaak wordt geassocieerd met de Chinese keuken. Maar je kan dit heerlijke vlees nog op heel wat andere manieren klaarmaken. Een fantastische smaakmaker voor eend is vijfkruiden, een typisch Chinese specerijmengeling die traditioneel bestaat uit kaneel, venkel, steranijs, kruidnagel en Szechuanpeper.

Nog enkele tips wanneer je een gerecht met eend klaarmaakt: wil je extra aromatisch vlees, laat de eend dan 3 u marineren. Is het vlees klaar, serveer het na het versnijden dan zeker op voorverwarmde borden. Eendenvlees koelt namelijk heel snel af.

Magische noedels

Wat spaghetti is voor de Italianen, zijn noedels en vermicelli voor de Chinese keuken… Deze vegetarische salade kan je zo eten, of tover je makkelijk om met wat garnalen, kip of tofoe erbij. Wist je trouwens dat noedels symbool staan voor een lang leven, en dus niet mogen ontbreken op je feestmenu? Maar let op: snij je noedels nooit! Volgens oud bijgeloof brengt dat mogelijk ongeluk…

Geluk zit in een klein… koekje

Een portie extra geluk kunnen we allemaal wel gebruiken! Een originele manier om je geliefden gelukwensen te sturen, is door ze te verpakken in een fortune cookie… Die bak je per 3, omdat het deeg bij het afkoelen heel snel hard en breekbaar wordt. Het is dus belangrijk het meteen na het bakken te plooien.

Fortune cookies zijn misschien wel bekend als ‘Chinese koekjes’, maar eigenlijk komen ze niet uit China: ze zouden in 1920 bedacht zijn door David Jung, een bakker van Kantonese afkomst die woonde en werkte in... Los Angeles.

Wie wil wokken?

Het zijn de rondingen en het staal van een wokpan die zorgen voor een ideale warmtegeleiding. Zo kan je op hoge temperatuur de ingrediënten dichtschroeien, blijven de voedingsstoffen zo goed mogelijk bewaard en blijven je groenten lekker knapperig. Nog een voordeel? Je hebt veel minder afwas, want je hebt maar 1 pan nodig! Ontdek al onze wokgerechten en enkele leuke weetjes op onze wok-pagina.

Chinees Nieuwjaar