Chinees Nieuwjaar | Carrefour

Nous vous conseillons d’utiliser un autre navigateur

Pour une expérience optimale de notre site web, nous vous invitons à utiliser l'un des navigateurs proposé ci-dessous. Vous ne disposez d'aucun de ces navigateurs? Télécharger alors gratuitement Google Chrome.


Télécharger Chrome

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar, een traditioneel feest met typische gerechten

Dit jaar luidt het Chinese Nieuwjaar het jaar van de Os in. Volgens de Chinese horoscoop voor 2021 gaat er dit jaar veel aandacht uit naar het gezinsleven. Geen betere manier om tijd door te brengen met het gezin, dan samen typische Aziatische gerechten klaar te maken en op te eten!

 
Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar: het Jaar van de Os

Volgens de legende gingen slechts twaalf dieren in op de uitnodiging van de Jadekeizer voor Nieuwjaar: om hen te bedanken, kreeg elk van hen een jaar toegewijd en legden ze zo de basis voor de Chinese dierenriem. Dit jaar staat in het teken van de Os, het tweede dier van de Chinese dierenriemcyclus, dat volgens de overlevering krachtig en betrouwbaar is, een geboren leider en een harde werker. Het wordt dus een topjaar!

Op jacht naar demonen

Tijdens het Lantaarnfestival hangen de Chinezen kleurrijke lampionnen op in huis. Dit gebruik bestaat al jaren en er bestaan heel wat legendes over. Een ervan vertelt dat een woeste demoon mensen verslond tijdens de nacht van de eerste dag van het jaar. Het enige waar dit monster bang van was, was de kleur rood, lawaai en licht. Om hem op afstand te houden, gingen de Chinezen bezwerende formules schrijven op rood papier aan de deur, ze verlichtten lantaarns en staken Bengaals vuur af.

Feest met ballen

De festiviteiten van het Chinese Nieuwjaar – ook Lentefeest genoemd - duren 15 dagen en eindigen met het Lantaarnfestival. Op die dag komen families samen om het iconische gerecht te delen: soep met rijstballetjes gevuld met een zoete pasta (met sesam, pindanoten, noten, bloemen, rode bonen, fruit …). De vorm van de rijstballetjes staat symbool voor familiesamenkomst en overvloed. Hun witte kleur staat voor de maan en kondigt een zacht en rijk leven aan.

Culinaire talismannen

Eend

Eend staat symbool voor trouw, en de rode tint van het vlees verwijst naar de kleur van geluk, van de liefde.

Mandarijnen

Mandarijnen en sinaasappelen cadeau geven bij het Chinese Nieuwjaar brengt geluk.

Vis

Vis stelt rijkdom, overvloed en voorspoed voor.


Lychees

Omdat ze zo geurig en sappig zijn, beschouwt de Chinese cultuur deze kleine vruchten als echte geluksbrengers.

Fortune cookies

In China staat een zoete smaak symbool voor een zoet, rijk leven. De ronde vorm van de cookies roept bovendien het idee van familiehereniging op.

Eend, een klassieker op het Chinese menu

Pekingeend is een wereldvermaarde delicatesse die vaak wordt geassocieerd met de Chinese keuken. Maar je kan dit heerlijke vlees nog op heel wat andere manieren klaarmaken. Een fantastische smaakmaker voor eend is vijfkruiden, een typisch Chinese specerijmengeling die traditioneel bestaat uit kaneel, venkel, steranijs, kruidnagel en Szechuanpeper.

Nog enkele tips wanneer je een gerecht met eend klaarmaakt: wil je extra aromatisch vlees, laat de eend dan 3 u marineren. Is het vlees klaar, serveer het na het versnijden dan zeker op voorverwarmde borden. Eendenvlees koelt namelijk heel snel af.

Magische noedels

Wat spaghetti is voor de Italianen, zijn noedels en vermicelli voor de Chinese keuken… Deze vegetarische salade kan je zo eten, of tover je makkelijk om met wat garnalen, kip of tofoe erbij. Wist je trouwens dat noedels symbool staan voor een lang leven, en dus niet mogen ontbreken op je feestmenu? Maar let op: snij je noedels nooit! Volgens oud bijgeloof brengt dat mogelijk ongeluk…

Geluk zit in een klein… koekje

Een portie extra geluk kunnen we allemaal wel gebruiken! Een originele manier om je geliefden gelukwensen te sturen, is door ze te verpakken in een fortune cookie… Die bak je per 3, omdat het deeg bij het afkoelen heel snel hard en breekbaar wordt. Het is dus belangrijk het meteen na het bakken te plooien.

Fortune cookies zijn misschien wel bekend als ‘Chinese koekjes’, maar eigenlijk komen ze niet uit China: ze zouden in 1920 bedacht zijn door David Jung, een bakker van Kantonese afkomst die woonde en werkte in... Los Angeles.