Samen rond een driekoningentaart! | Carrefour

Nous vous conseillons d’utiliser un autre navigateur

Pour une expérience optimale de notre site web, nous vous invitons à utiliser l'un des navigateurs proposé ci-dessous. Vous ne disposez d'aucun de ces navigateurs? Télécharger alors gratuitement Google Chrome.


Télécharger Chrome

Samen rond een driekoningentaart!

Lang leve de driekoningentaart!

 

Bladerdeeg, gemalen amandelen en een leuke boon… Met een driekoningentaart is het altijd feest! Leer meer over de driekoningentraditie over heel de wereld en ontdek onze tips om het feest thuis op een leuke manier te vieren!

Driekoningentaart

De oorsprong van de driekoningentaart

De traditie vindt haar oorsprong in het christelijke driekoningenfeest, de herdenking van het bezoek van de drie wijzen uit het oosten aan het kindje Jezus. Driekoningendag is 6 januari, maar je kan het feest ook enkele dagen vroeger - of later - vieren!

De traditie van de boon

Volgens het aloude gebruik werd de taart verdeeld in evenveel stukken als er gasten waren … plus één, het zogenaamde deel van de arme. Niet alleen op driekoningendag werd er een boon verstopt in gebak. Dat deed men elke keer als men een speciale sfeer wou creëren aan tafel. Iets om over na te denken ... En weet dat men tegenwoordig in de meeste gezinnen "vals speelt" en de boon aan de jongste geeft!

Van noord tot zuid

Van Spanje tot Canada, over Portugal en de Verenigde Staten, worden er op vele plaatsen in de wereld tussen Kerstmis en 6 januari, koningen voor een dag gekroond. De vorm van het gebak kan verschillen, of het kan een andere naam hebben, maar er is altijd een boon in verstopt, of een muntstuk, zoals in Griekenland. De driekoningentaart zoals wij ze kennen in België, is eigenlijk een traditie die is overgewaaid uit Frankrijk, daar is het bekend als "pithiviers", een gebak op basis van amandelpasta.