De warmste en lekkerste maaltijd | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

De warmste en lekkerste maaltijd

Het abc van fondue, raclette en steengrill

 

Alle smaken uit de bergen komen samen in deze recepten voor fondue, raclette en steengrill. Zowel klassieke als originele ideeën om aan tafel klaar te maken en gezellig te delen.

De echte kaasfondue

Kaasfondue

Voor 6 personen: wrijf de kaasfonduepot in met een teen look. Giet er 30 cl droge witte wijn in uit de Savoie, de Elzas of uit Zwitserland. Breng aan de kook en zet het vuur dan lager. Rasp 300 g van de 3 kazen (gruyère, emmentaler, beaufort) en meng die met 1 el bloem of maïszetmeel. Roer de kaas door de wijn met een houten lepel. Zodra het mengsel vloeibaar wordt, voeg je 3 el kirsch toe. Meng en zet de fonduepot op tafel.

Het brood? Kies een ongesneden bakje met dicht broodkruim of een dik stokbrood. Snij in grote blokken van 2 tot 3 cm. 

De andere fondues

Fondue bourguignonne

De fondue bourguignonne vraagt om druivenpitolie, mooie stukken rundvlees en sausjes.

Chinese fondue

De Chinese fondue is op basis van groente- of visbouillon (de fonds van Carrefour Selection of Lacroix bijvoorbeeld). Het is een gezonde en lichte fondue, met in de wok voorgebakken groente, gestoomde rijst, vis, champignons, gevogelte.

Chocoladefondue

In een chocoladefondue (300 g zwarte chocolade, de zeste en het sap van 2 sinaasappelen, 1 tl Cointreau, 1 snuifje chilipeper) dompel je fruit, koekjes, ... 

Welke kaas voor de raclette?


Een goede raclettekaas is een onverhitte geperste kaas die een korstje vormt onder de grill. De gekendste blijven de raclettekaas van Valais met een A.O.C. en die van de Savoie. Er bestaan verschillende variëteiten, zacht of pittig, met witte wijn, met peper, met fijne kruiden… Andere kazen kunnen voor afwisseling zorgen: gouda, gruyère, cheddar, verse geitenkaas, morbier, abdijkaas zoals die van Orval of Maredsous, te degusteren met een biertje van het vat.

Raclette

Ook lekker in de pannetjes:

  • Spekjes en doormidden gesneden kerstomaten. 
  • Artisjokharten gevuld met verse geitenkaas, tijm en gedroogde tomaat. 
  • In boter gebakken zoete ui en gebakken aardappelen, in plakjes, met sneetjes reblochon. 
  • Gestoomde roosjes bloemkool of broccoli, wortel met komijn.

Aan de steengrill

Zonder twijfel de makkelijkste oplossing: alles is klaar in een handomdraai. Het toestel moet 15 min vooraf ingeschakeld worden. Bestrooi de steen voor en tijdens het bakken met zout zodat de ingrediënten er niet aan blijven kleven. Gebruik geen peper op de steengrill, dat heeft het omgekeerde effect! Gebruik geen vetstof, zo blijft het gezond en voorkom je rookontwikkeling. 

Heerlijk:

  • Vis met vast vlees: tong, tilapia, zalm, tonijn... 
  • Ongepelde en overlangs doorgesneden scampi’s, op smaak gebracht met kruidenboter. 
  • Minibrochettes met blokjes tonijn, ingepakt in Bayonne-ham, kerstomaten en laurier. 
  • De mooi gepresenteerde ‘steengrill’ vleesschotels. Ze garanderen een snelle bereiding en zitten boordevol smaak. 
  • Voor het dessert: snij stukken banaan overlangs doormidden, besprenkel ze met ahornsiroop en leg ze ongepeld op de steengrill.