Pannenkoekenfestival! | Carrefour

Nous vous conseillons d’utiliser un autre navigateur

Pour une expérience optimale de notre site web, nous vous invitons à utiliser l'un des navigateurs proposé ci-dessous. Vous ne disposez d'aucun de ces navigateurs? Télécharger alors gratuitement Google Chrome.


Télécharger Chrome

Pannenkoekenfestival!

Weg met altijd dezelfde pannenkoeken, gooi de klassiekers overboord!

 

In februari zijn de pannenkoeken weer van de partij! Voor een perfect pannenkoekendeeg en voor heerlijke, originele pannenkoekenrecepten ben je aan het juiste adres. Tips, originele ideeën en zelfs een beetje geschiedenis. Hartig of zoet, er is een pannenkoek naar ieders smaak.

Om te beginnen: het basisrecept!

Traditionele pannenkoeken

Voor tien tot vijftien pannenkoeken:

  • Giet 250 g bloem in een kom. 
  • Maak een put en giet er 4 eieren in. 
  • Meng met een garde en voeg geleidelijk aan 500 ml melk toe. 
  • Voeg een zakje vanillesuiker (2 el) en een snuifje zout toe. 
  • Laat een uur rusten bij kamertemperatuur. Laat ze maar komen!

Enkele slimme tips

Beslag zonder klonters

Werk met ingrediënten op kamertemperatuur, zo laat de bloem zich makkelijker mengen met de eieren en de melk en krijg je vlotter een beslag zonder klonters.


Vederlichte pannenkoeken

Perfect pannenkoekenbeslag moet dikker zijn dan melk, maar vloeibaarder dan zure room... Is het te dik, voeg dan een beetje water of bier toe, geen extra melk.

Boter in de pan

Gebruik een stuk keukenpapier, in 8 geplooid, om na elke pannenkoek boter in de pan te smeren.




Warm houden

Om pannenkoeken warm te houden terwijl je verder bakt, stapel je ze op een bord dat op een pan heet water staat. Dek het bord af met een mengkom.


Eet je het liefst zoete pannenkoeken?

Pannenkoeken bestaan in alle smaken. Ben jij eerder voor het zoete type? Laat de pannenkoeken met suiker voor wat ze zijn. Dit jaar steken we de klassiekers in een nieuw jasje!

Nieuwe versie van appeltaart

Vervang het taartdeeg door pannenkoeken. Stapel er vijf van op elkaar in een taartvorm. Snijd de appels in schijfjes en schik ze op de pannenkoeken. Bestrooi ze met kaneel en suiker. Steek de taart 30 minuten in de oven op 160 °C ... en klaar!

De mille-crêpes

Ook de mille-crêpes is een absolute topper! Maak een perenmoesje. Besmeer een pannenkoek met karamel met gezouten boter. Bedek met een fijn laagje perenmoes en herbegin tot je een pannenkoekentoren krijgt. Bestrooi met stukjes pecannoot. Smakelijk!

Een hint van citrus

Citrusvruchten passen vreemd genoeg zeer goed bij pannenkoeken. Voeg bij je beslag zestes van citroen, sinaasappel, pompelmoes of limoen. Een lekkernij met een zure frisse toets!


Parfumeer die pannenkoeken

Met sinaasappel

Meng 2 el oranjebloesemwater en de zeste van 1/2 sinaasappel door het beslag.

Met bier

Vervang de helft van de melk door blond bier. Het beslag wordt er extra luchtig en geurig van.

Met chocolade

Zeef ongezoet cacaopoeder tegelijk met de bloem.

Met specerijen

Voeg 1 à 2 tl kaneel of ½ tl gemberpoeder en ½ tl muskaatnoot toe. En waarom niet het merg uit ½ vanillestokje?

Met alcohol

Keuze te over: rum, cognac, Grand Marnier, calvados, pastis, cointreau…

Met rozenwater

Giet 2 el rozenwater bij het beslag, voor bloemrijke en uiterst geurige pannenkoeken.

Verkies je eerder hartige pannenkoeken?

Maak je pannenkoeken zoals je ze graag hebt! Deze winter komen de pannenkoeken uit de Savoiestreek.

Pannenkoekenbuideltjes

Maak pannenkoekenbuideltjes en vul ze met spek, schijfjes gebakken aardappel en een stuk alpenkaas van het reblochontype. Steek ze ruim 15 minuten in de oven op 150 °C. Dien meteen op.

Pannenkoeken met champignons

Schep enkele lepels met een mengsel van champignons, bechamelsaus en bieslook in het midden van een pannenkoek. Bestrooi met wat geraspte gruyère, plooi de pannenkoek in tweeën … en klaar!

Zin in een zeepannenkoek?

Laat je pannenkoeken afkoelen, besmeer ze met kwark, leg er een plakje gerookte zalm op en werk af met enkele takjes dille en een scheutje citroensap. Rol de pannenkoeken en snijd ze in stukken van 2 centimeter.

Pannenkoeken, een historische traditie

De geschiedenis van pannenkoeken: Lichtmis

Pannenkoeken met Maria-Lichtmis

Op 2 februari, 40 dagen na Kerstmis, vieren we Maria-Lichtmis. Volgens de Bijbelse traditie is dit de dag waarop Jezus, “kind van het licht”, voorgesteld geweest zou zijn aan de Tempel ... maar dit is ook een heidens feest. Volgens het populaire geloof stellen de pannenkoeken de zon voor, die in februari elke dag 3 minuten meer licht schenkt. Bovendien vertelde men op het platteland dat de bloem voor dat jaar verloren zou zijn als men die niet met Lichtmis gebruikte! Vervolgens is men op die dag pannenkoeken beginnen te maken als geluksbrenger voor de toekomstige tarweoogst.

De pannenkoek als geluksbrenger

De traditie is in de loop van de jaren nog aangegroeid. Opdat de pannenkoeken nog meer geluk zouden brengen, gingen de boeren één pannenkoek oprollen met een goudstuk erin en deze in processie met heel het gezin boven op een kast in het huis leggen, waar de pannenkoek bleef liggen tot het jaar daarna!

Kant-en-klare pannenkoeken

Geen tijd?

Je neemt nooit een pan ter hand? Je kan die pannenkoeken wel de lucht ingooien maar ze blijven aan het plafond kleven? Geen probleem, in onze rekken vind je kant-en-klare pannenkoeken in alle vormen, zelfs in bio versie. Zo gemakkelijk kan dat zijn. Nog één vraag: wat wil je op je pannenkoeken?