Niet toegevoegd

Pannenkoeken zoals je ze nooit eerder klaarmaakte: al onze ideeën
Niet toegevoegd
Dit product is niet beschikbaar in de geselecteerde winkel. Gelieve een ander product te kiezen of uw winkel te wijzigen.
Niet toegevoegd
Dit product is niet beschikbaar in de geselecteerde winkel. Gelieve een ander product te kiezen of uw winkel te wijzigen.
Er bestaat al een mandje
Bij je laatste bezoek heb je de volgende producten aan je mandje toegevoegd.
Wat wil je met deze producten doen?
Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.
Welkom bij Carrefour
Bienvenue chez Carrefour
Op 2 februari, 40 dagen na Kerstmis, vieren we Maria-Lichtmis. Volgens de Bijbelse traditie is dit de dag waarop Jezus, “kind van het licht”, voorgesteld geweest zou zijn aan de Tempel ... maar dit is ook een heidens feest. Volgens het populaire geloof stellen de pannenkoeken de zon voor, die in februari elke dag 3 minuten meer licht schenkt. Bovendien vertelde men op het platteland dat de bloem voor dat jaar verloren zou zijn als men die niet met Lichtmis gebruikte! Vervolgens is men op die dag pannenkoeken beginnen te maken als geluksbrenger voor de toekomstige tarweoogst.
De traditie is in de loop van de jaren nog aangegroeid. Opdat de pannenkoeken nog meer geluk zouden brengen, gingen de boeren één pannenkoek oprollen met een goudstuk erin en deze in processie met heel het gezin boven op een kast in het huis leggen, waar de pannenkoek bleef liggen tot het jaar daarna!
Gooi je pannenkoeken met een korte beweging in de lucht, een hand goed rond de steel van de pan geklemd ... terwijl je in de andere, om je fortuin te bezegelen, een Louis d’or vasthoudt (of een muntstuk, dat werkt ook). Als je echt bijgelovig bent, bewaar dan de eerste pannenkoek in een kast, dat brengt geluk!
Pannenkoeken bestaan al 5000 jaar en er zijn 1001 manieren om ze te bereiden…
Voor 10 à 15 pannenkoeken:
Doe bloem in een schotel en maak een putje. Doe hier de volledige eieren, suiker, olie en boter in. Meng voorzichtig met een klopper naarmate je melk toevoegt. Het deeg dat je zo verkrijgt dient een licht dikkere vloeistof te zijn.
Verhit een antikleefpan en doe er een beetje olie in. Giet er een pollepel deeg in, verdeel deze over de pan en wacht totdat het aan een kant gebakken is alvorens om te draaien. Bak zo alle pannenkoeken op een zacht vuurtje.
De pannenkoek zoals wij hem kennen, is geïnspireerd op een Bretoens recept. Traditioneel wordt de pannenkoek gebakken op een gietijzeren plaat, bekend onder de naam "billig", die goed heet is. Zo zijn uw pannenkoeken zeker een succes:
Laat het mengsel één uur rusten in de koelkast alvorens u de pannenkoeken op een hoog vuurtje bakt. Serveer de pannenkoeken met vers fruit, confituur, suiker…