Vlees,Vlees | Carrefour

Voor welk vlees kies jij?

 

Hou de barbecue klaar want de zon is daar! Je kan elke soort vlees grillen, maar sommige stukken lenen zich er beter toe dan andere ... Hieronder enkele tips voor fantastisch gegaard vlees.

Rundvlees

Rundvlees is niet te vet, waardoor je het makkelijk kan grillen. Een entrecote of ribstuk is een must. Handige tip: haal het vlees een halfuur op voorhand uit de koelkast. Zo heeft het de tijd om op (kamer)temperatuur te komen. Gril het daarna 10 minuten aan elke kant. Afhankelijk van de dikte, kan je het ook een halfuurtje in de oven opwarmen, op 50°C. Zo wordt het sneller warm.    

Lekkere combinatie: 

Een runderrib is heel lekker bij aardappelen in de schil. Die kan je in de kolen zelf laten garen, verpakt in zilverpapier.    

Varkenvlees   

Alles van het varken is lekker, en zeker op de barbecue. Denk aan filet mignon, spareribs, (buik)spek, halskarbonade en natuurlijk worsten. Alles is mogelijk. Je kan het vlees op verschillende manieren op smaak brengen: marinades, gedroogde kruiden (mmm, oregano!), insmeren met mosterd en honing ... Varkensvlees is vetter dan rundvlees. Er zal dus meer vet in het vuur spatten. Hou het in de gaten!

Lekkere combinatie:

Sla met een vinaigrette past uitstekend bij de zoute en zoete smaken van de marinades. 

Kalfsvlees

Gegrild kalfsvlees met rozemarijn is een echte klassieker: doorprik een kalfskotelet met takjes rozemarijn zodat het vlees tot in de diepte gekruid wordt en smeer het in met olijfolie. Braad het 3 minuten aan elke kant. Werk na het grillen af met fleur de sel en peper.

Lekkere combinatie:

Polentafrietjes.

Kip 

Ook kip kan je op 1001 manieren grillen. Gebruik de drumsticks, vleugels, billen, filets ... Gelakt met honing, gemarineerd in soja (en honing!), besmeerd met olijfolie en wat citroen ... Ja, kip is een vaste klant op de barbecue. Je kan kip ook in z'n geheel braden. Plaats ze dan verticaal op de poten met een halfvol blikje bier ertussen. Smeer ze in met gesmolten boter, paprikapoeder en look en laat ze gedurende 2 uur garen op een aluminium schotel en niet te hete kolen. Let op, want het krokante vel van de kip mag niet verbranden!

Lekkere combinatie:

Een taboulé van quinoa of couscous en verse kruiden (platte peterselie, munt, koriander, ...).

Lamsvlees

Gegrilde lamskoteletjes mogen absoluut niet ontbreken op een zomerse barbecue. Kies voor filetkoteletjes, die zijn iets droger, of ribkoteletten, die zijn iets vetter waardoor het vlees tijdens het grillen meer smaak krijgt. Lamsboutsneden, gemarineerd in olijfolie en tijm zijn ook overheerlijk.

Lekkere combinatie:

Leg wat zuiderse groenten op de barbecue. Laat courgette, aubergine en paprika marineren in olijfolie en Provençaalse kruiden en leg ze enkele minuten op de grill.    

Eend

Eend is fantastisch op de barbecue. Toch denken mensen niet vaak genoeg aan een lekkere eendenborst voor op de grill. Bereid het vlees in een papillot, met de vetkant naar onderen op de aluminiumfolie. Bestrooi met look, peterselie, laurier ... en sluit het pakketje. Prik er met een vork enkele gaten in zodat de stoom kan ontsnappen. Laat het vlees een tiental minuten grillen. Neem het uit de papillot en verwijder de braadolie. Smakelijk!

Lekkere combinatie:

Ovengebakken krielaardappelen met olijfolie en Provençaalse kruiden.