Welke barbecue is jou op het lijf geschreven? | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Welke barbecue is jou op het lijf geschreven?

Hoe kies je de barbecue die bij jou past?

De vogeltjes zetten het op een zingen om 6 uur ’s ochtends, de tuin tooit zich met uitbundige kleurenpracht en iedereen heeft een glimlach op het gezicht… Het is zover, de lente is in het land, tijd om de barbecue vanonder het stof te halen. Oké, maar welke barbecue?

Gasbarbecue,Gasbarbecue | Carrefour

Gasbarbecue

Hou je van barbecues die in een vingerknip aangaan voor geïmproviseerde avonden? Leef je helemaal op van gezellige festijnen met een hele bende vrienden? Verkies je de gezonde en ludieke kant van de barbecue boven de fameuze smaak van sintels?

Kies dan voor een gasbarbecue, want die is...

  • efficiënt: hij gaat meteen aan na een eenvoudige druk op de knop
  • lekker: je kan de temperatuur heel precies onder controle houden en op verschillende niveaus bakken (draaiende warmte, oven, ...) voor een groot aantal eters
  • handig: gemakkelijk in onderhoud.

Klein addertje:

  • Je hebt plaats nodig om hem op te bergen.
  • Je moet bereid zijn om gasflessen te dragen en te gebruiken.
  • Na elke bakbeurt dien je het opvangbakje voor het vet leeg te maken.

Gasbarbecue Genesis II E-210GBS Weber

1, 2, 3, klaar? Bakken maar!

Bij een gasbarbecue moet je wel wat meer doen dan gewoon de gasflessen aansluiten en de ingrediënten goudbruin braden. Onze tips... 

Voor:

  • Open altijd eerst het deksel van de barbecue.
  • Draai de gasfles open en steek voorzichtig de branders aan. Gebruik daarvoor een lange aansteker of de startknop, als die er is.
  • Sluit het deksel en laat de barbecue warm worden.
  • Maak de grill schoon als de temperatuur 150°C bereikt. Dat is altijd makkelijker als hij warm is.

Tijdens:

  • De gaartijd bepaal je natuurlijk zelf. Maar over het algemeen braad je vlees van 2,5 cm dik 8 tot 10 minuten als je het saignant wilt, 12 tot 14 minuten als je het à point wilt en 16 tot 20 minuten als je het graag bien cuit eet.
  • Laat het vlees na het bakken altijd even rusten, dan wordt het malser en smakelijker.
 

Na:

  • Sluit de gasfles, zet de branders uit en maak de grill schoon terwijl hij nog warm is.
  • Kleven er stukjes vlees aan de grill of hangt hij vol jus, zet dan opnieuw het vuur aan en laat de vlammen het werk doen.


 
Houtskool barbecue,Houtskool barbecue | Carrefour

Houtskool barbecue

Speel je graag met vuur en wil je je tijd nemen? Heb je een tuin of een heel groot terras om je toestel en de accessoires op te bergen? Hou je van de smaak van op houtskool gebakken vlees of vis?

Dan heb je een barbecue met kolen nodig, want die is...

  • heerlijk: de geur die vrijkomt bij het bakken is onweerstaanbaar;
  • gezellig: verzamelt de bende rond het vuur;
  • authentiek: herinnert ons aan de avonden uit onze kindertijd;
  • economisch: verbruikt niets, behalve enkele stukjes houtskool.

Klein addertje:

  • Hij produceert rook en daar zouden de buren last van kunnen hebben.
  • Het bakken en het aanmaken gaat trager dan bij andere modellen.
  • Je hebt wat materiaal nodig: kolen en een aansteker.

Houtskoolbarbecue Major

Houtskoolbarbecue Weber

Houtskoolbarbecue Loewy

1, 2, 3, klaar? Bakken maar!

Barbecueën associëren we altijd met de heerlijke geur die vrijkomt. Hier enkele tips voor een perfecte grilsessie. 

Voor:

  • Voor een houtskoolbarbecue moet je al wat meer tijd uittrekken (ongeveer een uurtje). Gebruik briketten in plaats van echte houtskool als je wat tijd wilt winnen.
  • Haal het deksel van de barbecue en open de ventilatiegaten. Leg enkele aanmaakblokjes op de bodem van de barbecue.
  • Leg ondertussen enkele briketten op de grill, zodat de vlammen ze net raken. De barbecue is klaar wanneer de vlammen van de aanmaakblokjes uit zijn en de gloeiende koolresten over de volledige bodem verspreid zijn. 
  • Een tip: smeer de grill in met olie om ze later makkelijker te reinigen.

Tijdens:

  • Regel de temperatuur met de ventilatiegaten. Hoe meer opening, hoe meer de lucht circuleert en hoe meer de barbecue opwarmt. Eenmaal op temperatuur bak je het vlees volgens de hierboven vermelde gaartijden.










Na:

  • Maak de grill schoon met een vochtige doek of een borsteltje.













Elektrische barbecue,Elektrische barbecue | Carrefour

Elektrische barbecue

Woon je in de stad en heb je een vrij snelle, heel stedelijke levensstijl? Is je miniterras niet immens maar behoort een romantische barbecue tot de mogelijkheden? Droom je ervan om je worstjes op een onverwacht moment te grillen zonder houtskool of aanmaakblokjes?    

Kies dan voor een tafelbarbecue, want die is...

  • eenvoudig te vervoeren: je bergt hem eenvoudig op in een muurkast;
  • compact: uiterst geschikt voor kleine ruimtes zoals stadsbalkons; 
  • gebruiksvriendelijk: het volstaat om de stekker in het stopcontact te steken en je kan grillen;
  • handig: je kan de baktemperatuur heel precies regelen.

Klein addertje:

  • De baktemperatuur is minder hoog en bakken gaat trager dan met andere modellen.

1, 2, 3, klaar? Bakken maar!

Elektrische barbecues zijn zeer makkelijk. Daarom zijn ze populairder dan ooit. Je hebt geen as en ook geen vlammen waardoor je zowel binnen als buiten kan grillen, in de zomer én in de winter, op tafel (als je er de poten afhaalt) of in het midden van de tuin. Dankzij de regelbare thermostaat kan je de gaartijd van de ingrediënten doseren, wat het werk vergemakkelijkt. Aan de andere kant moet je het tijdens de lange zomeravonden stellen zonder de gezellige vlammen. Vergeet de barbecue natuurlijk niet uit te zetten. En let erop dat kinderen hun handen niet op de warme grill leggen. Zonder rook en zonder vuur breekt de elektrische barbecue een beetje met de traditie.

4 onfeilbare tips voor een geslaagde barbecue

Maak je eigen aanmaakblokjes

Geen aanmaakblokjes in huis? Gedroogde dennenappels, distels of mos zijn perfecte aanmaakblokjes. Je kan er ook zelf maken. Snij kurkdroge berkenschors in lange schilfers en rol ze niet al te strak op tot balletjes. Dompel enkele velletjes keukenpapier onder in olie en suiker of rol een stuk krantenpapier stevig op, leg er een knoop in en dompel onder in gesmolten was. Laat drogen en gebruik om de barbecue aan te steken.    

Voorzie de juiste hoeveelheden en verspil niets

Bereken de hoeveelheden zo goed mogelijk om verspilling te vermijden. Tel voor het vlees 200 g per persoon als er geen botten inzitten, 250 g met botten en 300 g voor gevogelte (bv. een hele kip). Voor pasta-, rijst- en taboulehslaatjes tel je 75 g ongekookt product per persoon. Koop je vis in zijn geheel? Denk er dan aan dat ongeveer 40% eetbaar is.

Doof de vlammen

Bij barbecueën is altijd enige voorzichtigheid geboden. We geven je wat tips mee. Wil je het vuur doven? Gebruik dan geen water, maar verstik het vuur. Hoe doe je dat? Voorzie een emmer zand naast de barbecue. Grof zout werkt ook goed. De zoutkristallen verstikken het vuur, geven watermolecules vrij, verbruiken de energie van het vuur en absorberen de zuurstof. Opgelet! Deze reactie laat het vuur een beetje knetteren.    

Maak je barbecue makkelijk schoon

Het is niet altijd leuk om je barbecue schoon te maken op het einde van de avond, maar hoe heerlijk is het om een barbecue te beginnen met proper materiaal? Een makkelijk en snel plan? Zet je rooster na het bakken zo laag mogelijk tegen de kolen. Door de hitte verkolen de restjes. Dan hoef je nog enkel de warme (niet gloeiend hete!) rooster met een doek af te vegen. Klaar!