Fruit en groenten: de 5 sterren van jouw zomer | Carrefour

Fruit en groenten: de 5 sterren van jouw zomer

Zomerfruit en -groenten: de top 5

 

Het zomerfruit en de zomergroenten worden volop geoogst. Het uitgelezen moment om je kar vol te laden met felle kleuren en vitaminebommetjes! Wij geven je een overzicht van de sterproducten van de zomer en tal van tips om ze op verschillende manieren klaar te maken!

Meloen

Omdat hij boordevol water zit, is meloen heerlijk verfrissend tijdens de zomer. Hij bevat vitamine A en C, maar ook de fameuze B6, die zorgt voor een goed humeur. Bovendien bevat meloen bijna geen calorieën!

Bereiding: voorgerecht of dessert? Met meloen kan het allebei! Ga bijvoorbeeld voor een koud soepje, en garneer met enkele blaadjes munt en een druppeltje balsamico-crème. Of wat dacht je van een salade met feta en rode ui? Uiteraard is meloen met een sneetje Italiaanse ham of enkele druppels porto altijd een goed idee. Meloen als dessert, dan denken we aan meloenbolletjes in een fruitsalade.

Courgette

Courgette serveer je de hele zomer lang, want dan is hij op z’n best! De groente bevat veel antioxidanten en houdt dus onze slechte cholesterol onder controle.

Bereiding: courgette is enorm veelzijdig en kan je op 1001 manieren klaarmaken. Lekker fris in koude soep met wat munt en geitenkaas. Gevuld met vlees of met feta en pijnboompitten. Licht gebakken in olijfolie met basilicum voor bij de pasta. Of in fijne sneetjes op een taartbodem met wat parmezaan. De mogelijkheden zijn eindeloos! Ook de courgettebloemen zijn eetbaar. Je maakt er heerlijke beignets mee.

Paprika

De vrolijk gekleurde paprika brengt je keuken tot leven. Hij is bovendien goed voor ons immuunsysteem, want hij zit bomvol vitamine C. Rode paprika bevat meer vitamine C dan groene, want die is nog niet rijp.

Bereiding: rauw of bereid, het kan allemaal. Lekker in een koude of warme soep (rode paprika + Boursin), gevuld of in blokjes in rijst- of pastasalades. Ook gegrild is paprika op z’n best. Bestrijk de paprika met olijfolie en Provençaalse kruiden en rooster hem in de oven of op de grill en serveer met een stukje vlees. Natuurlijk is er ook de befaamde Baskische piperade, een compote van paprika.

Aubergine

Aubergine is rijk aan vezels en beschermt ons tegen darmkanker. De hoge concentratie water en mineralen (magnesium en zink) maken van aubergine een perfect diureticum.

Bereiding: alweer een typisch Provençaalse groente. Aubergine is perfect voor een ratatouille (met enkele rijpe tomaten, paprika’s en courgettes). Je kan ze vullen met lamsvlees of roosteren in olijfolie en serveren met pasta en buffelmozzarella. Grill ze op de barbecue of ga voor het zomerse Parmigiana: auberginegratin met tomaten en parmezaan. Zowel warm als koud overheerlijk!

Abrikoos

Met zijn mooie oranje kleur en zacht velletje is de abrikoos het zomerfruit bij uitstek. Eet er zo veel van als je wilt! Het is rijk aan vezels en antioxidanten. Abrikozen zijn goed voor je darmtransit en beschermen je tegen hart- en vaatziekten. Bovendien zijn ze ook nog een weldaad voor je huid! De vrucht zit boordevol vitamine A, dat je huid beschermt en het bruinen bevordert!

Bereiding: bereid of rauw, zoet of hartig, er is geen foute manier om abrikoos te serveren. Maak er een compote van voor bij een varkensgebraad, een abrikozentaartje met bladerdeeg en een takje rozemarijn als dessert, of gebruik het in een lamstajine met amandelen.